1915’te öyle, 2009’da da böyle...

07 Ocak 2009 11:11 / 1565 kez okundu!

 

2008 yýlýnýn Þubat ayýnda Avustralya Parlamentosu, tüm Avustralyalýlar adýna, Avustralya hükümetlerinin kendilerinde ''derin üzüntü, acý ve kayýplara neden olan'' geçmiþteki uygulamalarýndan dolayý ‘Aborjin’ lerden (Avustralya yerlilerinden) özür dilemiþ ve...

2008 yýlýnýn Þubat ayýnda Avustralya Parlamentosu, tüm Avustralyalýlar adýna, Avustralya hükümetlerinin kendilerinde ''derin üzüntü, acý ve kayýplara neden olan'' geçmiþteki uygulamalarýndan dolayý ‘Aborjin’ lerden (Avustralya yerlilerinden) özür dilemiþ ve, "onurlu bir halk ve onurlu bir kültürün karþýlaþtýðý küçük düþme ve yýkýmdan dolayý özür diliyoruz..." demiþti.

Gündemin ýþýk hýzý ile deðiþtiði Türkiye’de arada yakaladýnýz da, gözünüze iliþti mi bilmem. Kanada hükümeti de, geçtiðimiz hafta Baþbakanýn aðzýndan ‘yerlilerden’ özür diledi. Kanada Baþbakaný Stephen Harper, geçen yüzyýlda zorla Hýristiyan okullarýna alýnan binlerce yerliden resmen ‘devleti adýna’ özür diledi. Çünkü, Kanada, çoðunlukla küçük yaþta çocuklarý evlerinden, ait olduklarý topluluklardan zorla çekip alan bir eðitim sistemi geliþtirmiþti. O uygulamada çocuklar yeterince beslenmedi, giydirilmedi, barýndýrýlmadý ve hatta buralarda ‘cinsel istismara’ uðradý. Hepsi, ebeveynleri büyük ebeveynleri ve ait olduklarý topluluklarýn bakým, kýlavuzluk ve þefkatinden mahrum býrakýldý. Ülkenin ilk uluslarýna ait olan ‘Ýnuit’ ve ‘Metis’ dilleri ve kültürel ananeleri de bu okullarda yasaklandý. Trajik bir þekilde yatýlý okullara katýlan bu çocuklarýn bazýlarý öldü. Bazýlarý ise, bir daha evlerine dönemedi..." Baþbakan Stephen Harper iþte bu nedenle, parlamentoda yaptýðý konuþmada ‘özür diledi’ ve þunlarý söyledi: “Hükümetimiz, bir "özür"ün eksikliðinin, yaralarýn sarýlacaðý ve karþýlýklý anlayýþýn saðlanacaðý yolda bir engel olarak durduðu gerçeðini kabul ediyor. Bu sebeple ben Kanada Hükümeti ve bütün Kanadalýlar adýna, ülkemizin yaþamýnda merkezi bir rol oynayan bu mecliste, önünüzde Kanada’nýn yerli yatýlý okul sistemindeki rolünden dolayý Yerli halklarýndan özür dilerim.”

Kanada Parlamentosu’nun “özür dileme” oturumunun yaný sýra, oturumu yansýtan fotoðraf kareleri de bende çok ilgi uyandýrdý. Parlamentoda kravatlý, ceketli erkekler ve bildik giysili kadýnlarýn yaný sýra geleneksel “yerli kýyafetleri” taþýyan milletvekilleri de yer alýyordu. Bunlardan biri de (Ýlk Uluslar Asamblesi Ulusal Þefi) Þef Phil Fontaine idi. Fontaine ise, konuþmasýnda þunlarý söylüyordu: “halklarýmýz, tarihimiz ve mevcudiyetimiz Kanada’nýn özüdür. Bizi kimliðimizden soyma giriþimleri bizi derinden yaraladý, ama bütün Kanadalýlarý da yaraladý ve bu ulusun karakterini yoksullaþtýrdý. Þimdi üstümüze düþen görevlerde tereddüt etmemeliyiz. Tarihin sunduðu bu açýlýmdan cesaret alarak birlikte bu ýrkçý kâbusa bir son vermek mümkündür. Yatýlý okullardan anýlarda kalanlar, bazý zamanlar ruhlarýmýza zalim bir býçak gibi saplanmakta. Bu gün bize bu acýlarý geride býrakmak için yardýmcý olacak. Ancak bu, daha da önemli bir þeyi; bizimle Kanada’nýn geri kalan kýsmý arasýnda saygýn, ve böylelikle daha da özgürleþtiren bir iliþkiyi iþaret etmektedir!..”

* * *

Bu konuþmanýn yapýldýðý günde ve saatlerde, 1915 yýlýnda büyük acýlara, kýyýmlara, yok oluþlara, katliamlara yol açan “Büyük Felaket”e maruz kalan Ermeni’lerden “özür dileme” kampanyasýný baþlatan binlerce Türkiye yurttaþýna, devletin resmi aðýzlarýndan ve “milliyetçi” odaklardan bir ‘linç’ kampanyasý yürütülüyordu.

Bir baþka koldan da, hiçbir þekilde “resmi” kýyafet dýþýnda farklý bir (yerel) giysi ve renk ile girilemeyen TBMM’de, 2009 Bütçe görüþmelerinde (kapatýlma tehdidi altýndaki) Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekillerinin sarf ettikleri bazý Kürtçe sözler Meclis tutanaklarýna "bilinmeyen dil" olarak geçiyordu. Ýçiþleri Bakanlýðý ise, Kürtçe "cejna ve piroz be" (bayramýnýz kutlu olsun) yazýlý kutlama kartý hazýrladýðý için belediye baþkanlarý hakkýnda soruþturma baþlatýyordu...

* * *

1915’te öyle, 2009’da da böyle... 

07.01.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.