DUVAR

09 Nisan 2024 23:10 / 122 kez okundu!

 

 

"Sevgili Dostlarım, Duvar adlı kısa denemem dijital ortamda. Bu benzersiz duvarı zaman zaman rüyalarımızda görüyor ve yüzeyine dokunuyoruz. Yakın geleceğin maddesel ekosu. Dünya ahalisi olarak ona doğru hareket ediyoruz."

 

****

 

DUVAR

 

Sevgili Dostlarım, Duvar adlı kısa denemem dijital ortamda. Bu benzersiz duvarı zaman zaman rüyalarımızda görüyor ve yüzeyine dokunuyoruz. Yakın geleceğin maddesel ekosu. Dünya ahalisi olarak ona doğru hareket ediyoruz.

Link: https://www.gzt.com/cins/duvar-3772110

Arama motoruna ‘GZT Duvar Sadık Yemni’ yazarak metne ulaşabilirsiniz.

Duvarın çıplak gözle en net ve açık görünebildiği az sayıdaki yerlerden biri tek ağaçlı bu tepe. Yapısı diğer hemcinslerinden çok farklı. Ne ses dalgalarıyla yıkılan Jericho surlarına, ne de Berlin’i iki parçaya bölen ve son kullanma tarihi gelince sökülen duvara benziyor. Çin Seddi gibi de değil. ABD’nin eski Meksika sınırlarındakiler ve otuz-kırk yıl önce gösterime giren dizilerdeki duvarlarla da en ufak bir ilintisi yok. Model olarak benzersiz. Arkada bıraktığı zamanla ilişkisi kesikmiş hissi veren vasıflara sahip.

Duvarın bedensel ve avatarsal geçişlere engel olarak tasarlandığı konusunda hemfikiriz. Öncesinde beklenti neydi? İpek ve Baharat Yolu kapışması iki kutuplu dünya kurulmasıyla neticelenecek, Üçüncü Süleyman Tapınağı inşa edilecek, sular durulunca da Endüstri 3.0’dan 4.0’a robotlara ve yapay zekâlara geçiş hızlanacak, seyrettiğimiz dizilerdeki gibi android hizmetçilerimiz olacak ve ölümsüzlüğün kara sularına ayak basacaktık. Ansızın her şey hızlandı. Tiyatro perdesi indi ve oyun durdu. Sahne görünmez hale geldi. Akıllı şehirler anında eblehleşti ve ardından en yeni oyunla baş başa kalındı. Farklı gerçeklik hemen herkese arkasından sinsice yaklaştı. Etki alanı, moral cesameti müthişti. Duvar her yerde görünür ve saklı, zamana ip atlatan bir yapı. Varken yok, yokken var gibi algılanması bu nedenle.

 

Sadık YEMNİ

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2024 12:13

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.