Kürt özgürlük hareketini anlamak…
28 Kasým 2010 23:18 / 1984 kez okundu!
‘Barýþ ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçim ittifaký giriþimi de nereden çýktý’ sorusu, kamuoyunda özellikle de sol muhalefet içinde tartýþma yarattý. Hele de, BDP’den gelen bu ittifaka ÖDP ve EMEP gibi partilerin de dahil edilerek bir ‘sol blok’ oluþturulabileceði önerisi epeyce kafalarý karýþtýrdý.
Geçtiðimiz hafta, Devrimci Sosyalist iþçi Partisi (DSÝP) Ýzmir Ýl örgütü de bu sýcak tartýþma konusunu gündemine alarak 'CHP, BDP ittifak giriþimi ve gerçek sol muhalefetin inþasý' konulu bir toplantý düzenledi. Toplantýda hiçbir kýrmýzý çizgi olmaksýzýn, konuyu enine boyuna tartýþma olanaðý bulduk. Toplantýda yaptýðým sunumda; yargýlarýn ve hatta ön yargýlarýn uzaðýnda kalýnarak Batý’da yaþayanlar olarak, Kürt ulusal özgürlük hareketini anlamaya çalýþmanýn en doðru yöntem olacaðý görüþünü savundum. Ýttihat ve Terakki geleneði dýþýndan gelen, o gelenekle sorunlu iktidar partisinin Kürt sorununun çözümü yolunda attýðý adýmlarýn ürkek ve yarým býrakýlmasý sonucu, yeni arayýþlarýn yapýlmasý, ulusal haklarýn kazanýlmasý mücadelesi veren siyasetlerde beklenebilir ve yadýrganmayacak davranýþlar olduðuna vurgu yaptým.
Bizim ittifak giriþimini masaya yatýrdýðýmýz toplantýdan 2 gün sora, PKK lideri Abdullah Öcalan’ýn avukatlarý aracýlýðýyla yaptýðý açýklama kamuoyuna yansýdý. PKK lideri, "devletin çözüme hazýr olduðunu, ancak AKP'nin ne yapacaðýna henüz karar veremediðini" söyleyerek 'çözümü engellediðine' vurgu yaptý. Barýþýn kazanýlmasýna yönelik endiþelerini de dile getiren Öcalan, aslýnda 1 Mart'ýn "büyük barýþ" ilan etmek için iyi bir tarih olduðunu söyledi. Öcalan, aslýnda CHP-BDP ittifak arayýþýnýn ya da AKP’yi adým atmaya zorlama giriþiminin, gerçek þifrelerini bu açýklamasýnda verdi. Kürt özgürlük hareketini anlamak derken, tam da bunu kastediyordum ben de.
Tek tipçi, asimilasyoncu, Ýttihat ve Terakki Partisi ve Kemalci geleneðin devamcýsý, vesayet sistemi savunucusu bir 'devlet partisi' olarak varlýðýný sürdüren CHP'de, toplumda yükselen 'barýþ ve çözüm istemli deðiþim talebinin' yansýmalarý olarak kendi geleneðine uygun bazý operasyonlarýn yürütüldüðünü hepimiz çok iyi biliyoruz.
Referandum öncesi, CHP'de yaþanan 'kaset darbesi' ve ardýndan gelen 'Tüzük darbesi' operasyonlarý da gözümüzden kaçmadý.
Aslýnda, CHP’de olanlar, dünyanýn ve Türkiye'nin yaþadýðý deðiþim doðrultusunda, devlet içinde gerçekleþmekte olan vesayetçi, darbeci zihniyetin tasfiyesine yönelik sancýlý mücadelenin kendi üslup ve geleneðine uygun olarak gerçekleþmesinden baþka bir þey deðil.
CHP'nin ‘özgürlükçü’ yönde deðiþip deðiþemeyeceði baþka tartýþmalarýn konusu ama, CHP'nin bu yöndeki deðiþimi enternasyonalist, özgürlükçü sosyalistleri rahatsýz etmeyeceði, ancak memnun edeceði de bir gerçek.
Batýda ‘Yetmez ama, Evet’ kampanyasý yürüten, Kürt illerinde de haklý ‘boykot’ tavrýný destekleyen sosyalistler için tablo gayet açýk ve net. Bir çok vesile ile tekrarlandý ama yeniden tekrar etmekte fayda var. Referandum sonucunda, kampanya boyunca yürütülen onca ‘milliyetçi/ýrkçý ‘bölünme’ korkusu pompalayan propagandaya raðmen sandýktan çýkan yüzde 58 oranýnda ‘Evet’ ve onun üstüne eklenen ‘boykot’ tutumu mutlak bir deðiþim, özgürlükçü bir Anayasa, askeri vesayetten kurtulma, çözüm ve barýþ talebinin toplumdaki somut yansýmalarýydý.
Bu sonuç da, iktidar partisinin ve hükümetin kimi haklý, türlü bahanelerle bir türlü gerçekleþtiremediði, yer yer de eline yüzüne bulaþtýrdýðý ‘Kürt Açýlýmý’nýn içinin doldurulmasýna ve uygulamaya geçirilmesine yetmemiþse ‘daha ne gerekiyor’ sorusunu hükümetin yüzüne bir þamar gibi vurmak her yurttaþýn hakký deðil mi?..
Bence, ‘BDP-CHP seçim ittifaký’ giriþiminin satýr aralarýnda yatan ve Abdullah Öcalan’ca adeta doðrulanan da bu.
Öte yandan, son dönemde iyice belirginleþen ‘hayýrlý ayrýþma’ ile Türkiye solu, damarlarýnda akan 'asil Kemalci kaný' temizliyor. Tarihle yüzleþtikçe arýnýyor, beyine giden oksijen artýyor. Beyine giden oksijen arttýkça da adýmlar daha hýzlý atýlýyor.
Mesele, artýk adýmlarý atýlan, halkýyla barýþmýþ, özgürlükçü, enternasyonalist kitlesel bir sol hareketin inþasýný hýzlandýrmakta...
YÖK protestolarýnda görülen ‘yumurtacý’ gençlik tepkilerinin yaný sýra, ‘baþörtüsü, anadil içeri, mobese (edibese), YÖK dýþarý’ yaklaþýmýnýn yaygýnlaþmasý da gençlik içinde de bu inþanýn hýzlanan adýmlarýnýn iþareti galiba...
Yalçýn Ergündoðan
28.11.2010