ONLAR YALANI ÝNANDIRMADA USTA, BÝZ ÝSE DOÐRUYU YAYMADA ACÝZ

12 Nisan 2024 18:51 / 134 kez okundu!

 

 

"Sürüden ayrýlaný kurt kapmaz! Bu yalancý çobanýn uydurduðu bir efsanedir. Çoban her defasýnda inandýrmayý baþardýðý yalan haberine tek çare kurdu hedef gösterir. Kurt çobanýn yalancýsýyým der sorsalar. Yalan çok tehlikeli bir gürültü biçimidir. Hakikatin sesini bastýrmak için kullanýlýr. Yalan köþe kapmacada ustadýr. Her yerden beslenir, her yere konar, her yerden kalkar. Utanma, piþmanlýk, vicdan azabý duymaz. Gerçek ise tevazusundan için için yanar, kavrulur."

 

****

 

ONLAR YALANI ÝNANDIRMADA USTA, BÝZ ÝSE DOÐRUYU YAYMADA ACÝZ

 

NEDEN PEKÝ?

 

Demokrasi derler adýna, altýndan bir sözcük gibi görünse de hiç bir kýymeti olmayan, bataklýkta çoðalan bir virüstür. En sert monarþinin kurallarýyla yönetilecek ahaliye gösteriþli vaatler sunan, esirliðin sonsuz sýnýrlarýna övgüler düzen kenar süsü...

Ne demokratlýk ne de demokrasi, kendini öyle tanýtmakla, satmakla, pazarlamakla olunmuyor. Kendi yalanýna, sahte kimliðine kocaman bir etiket basýp yüzyýl idare edersin. Kibirinden, þatafatýndan gözlerini açamaz insan, açsa kör, kaçsa korkak olur. Batý iþine geldiði gibi uydurmuþ desen, doðulu ne anlar der?

Yalanýn sahibi küstah ve pervasýzken, gerçeðin kendisi sessizdir, edeplidir. Yalan satar bal satar gibi. Her iþte olduðu gibi yalanýn da ustasý vardýr. O ölür varisleri sürdürür, yalanlar yýlan hikayesine döner. Bizi bulur ve zehirler. Gerçek ise sabittir kendi dizinde, köþesinde dinlenecek sakinlerini bekler. Bu ýssýzlýk, yalnýzlýk, cesaret ister. 

 

SÜRÜDEN AYRILANI KURT KAPMAZ

 

Bu yalancý çobanýn uydurduðu bir efsanedir. Çoban her defasýnda inandýrmayý baþardýðý yalan haberine tek çare kurdu hedef gösterir. Kurt çobanýn yalancýsýyým der sorsalar.

Yalan çok tehlikeli bir gürültü biçimidir. Hakikatin sesini bastýrmak için kullanýlýr.

Yalan köþe kapmacada ustadýr. Her yerden beslenir, her yere konar, her yerden kalkar. Utanma, piþmanlýk, vicdan azabý duymaz. Gerçek ise tevazusundan için için yanar, kavrulur.

Ýnsanoðlu kolay elde etmez bilgiyi ancak kolayca kandýrýlmayý bir eðlence gibi algýlamaya da bayýlýr. Yalan ilk söyleyenden son söyleyecek olana kadar biçim, öz, renk ve doku deðiþtirir. Herkes yalanýn bir tonunu yaratýr böylece binbir yalan topu dünyayý dolaþýr, en ucuz en pespaye dünya turu böyle atýlýr.

Kopacaksa kýyamet en kötücül günah olan bu yalanlar yüzünden kopacak. Çünkü dünyadaki iþleyiþin ana kuralý yalan. Doðada yalan yok. Daðlar, denizler, okyanuslar, hayvanlar, çiçekler, rüzgarlar, fýrtýnalar, karýn, yaðmurun yaðýþý, güneþin doðuþu, ayýn çýkýþý sahici. Öyle ki büyük bir çeþitlilik ve zenginliðin ortasýnda, aklýmýzýn alamayacaðý bir döngüye raðmen duru bir hakikat ile kaybolmadan dolaþýrýz dünyada. Yalan dünya insanýn baþýnýn altýndan çýkar ve önce kendisini kandýrýr. Ýnsanýn en büyük ihaneti kendisinedir. 

Yalana kilitlenme, filitresiz kabullenme hileli hayata boyun eðmektir. Aklýn yolunu unutarak bu hayata katlanýyorsak insan olmamýzýn ne önemi kalýr?

Tutunduðumuz dal kopacaksa asýlmanýn, ýsrar etmenin ne faydasý var?

 

YALAN, AFFEDÝLMEYECEK BÝR HOYRATLIK, BÜYÜK BÝR SUÇ

 

Doðrunun sýrtýnda en büyük çýban yalan...

Oturup sohbet ettik de baktýk ki;

 

HER ÞEY YALAN

 

Bir dizi yalaný açýk edip sýralayýverdi muhabbet insanlarý. Dokuz kiþiden dokuz yalan örneði aldým.

"Sahra hastanesi" dedi Bülent

"Ýsrail'e jet yakýtý "dedi Hür

"Yalancýnýn mumu yatsýya kadar" deðil ömür boyu dedi Sevda

"Afganistan þeriatý Ak Parti ile geliyor" dedi Emre

"Erdoðan'ýn diplomasý sahte" dedi Yavuz

"Marmaray için fay hatlarýndan geçiyor" dedi Mert

"Kentsel dönüþüme rantsal dönüþüm" dedi Nilgün

 

Yedisi doðruculardan, üçü yalanýn kaynaðýndan:

 

"Hamburger gezisi" Kýlýçdaroðlu'ndan

Kýzýlay çadýrýndan çýkýp "Hiç kýzýlay çadýrý görmedim" Kýlýçdaroðlu'ndan

Yangýnda arkasýnda helikopter varken görüntülenip "Hiç helikopter yoktu" Kýlýçdaroðlu'ndan

 

Denize düþen yýlana sarýlýr, geriye düþen yalana...

 

Ýþte böyle... Her gün yalanlarý doðrulardan ayýklamak yeni trend bulmacalarýmýz.

 

Pervin MISIRLIOÐLU E.

11.04.2024/ Urla

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.