Seni kara saplý býçak gibi sineme sapladýlar...

02 Mart 2009 09:51 / 3155 kez okundu!

 

Uzun zamandýr temizleyemediðim kitaplýðýmýn önünde durmuþ neresinden baþlasam diye düþünürken gözüme þiir bölümünde ters duran iki kitap takýldý. Ne olduklarýna bakmak için elime aldýðýmda buruk bir acý saplandý yüreðime...

Türk resim sanatý ve edebiyatýnýn ustalarýndan Bedri Rahmi Eyüboðlu’nun “Karadut ve Dol Karabakýr Dol” (Türkiye Ýþ Bankasý Yayýnlarý) adlý þiir kitaplarýydý bunlar. Bedri Rahmi’nin yasak aþký geldi aklýma, olduðum yere çöktüm. Karadut þiirini açýp okumaya baþladým.

Herkes Karadut þiirini Karýsý Eren Eyüboðlu’na yazdýðýný düþünür. Oysa o, bu þiiri Maria Gerekmezyan’a yazmýþtýr. Maria, Bedri Rahmi'nin asistanlýk yaptýðý Güzel Sanatlar Akademisi'nin heykel bölümüne misafir öðrenci olarak gelmiþ, Bedri Rahminin kalbini çalmýþtý. Bu iliþkiyi Eren Eyüboðlu dahil artýk herkes biliyordu. Bedri Rahmi bu dönemde sanatýnýn doruðuna týrmanýyordu. 

1946 yýlýnda bütün dünya büyük savaþýn etkisinden yeni yeni kurtulmaya baþlamýþken, Mari menenjit tüberküloz hastalýðýna yakalanýr. Tedavisi için gereken ilaçlarý o zamanýn koþullarýnda bulmak ve satýn almak çok zordur. Bedri Rahmi Ýlaçlarý satýn almak ve sevgilisini tedavi ettirmek için tablolarýný satar. Ama çabalarý sonuçsuz kalýr. "Kadýným, Kýsraðým, Karýmsýn" dediði Maria 32 yaþýnda hayata veda eder. 


1949 yýlýnda bir davette Bedri Rahmi’den bir þiir okumasýný isterler. Dinleyenler arasýnda karýsý Eren Eyüboðlu’da vardýr. Ayaða kalkar ve hepimizin dilinde bir türkü olan Karadut þiirini okumaya baþlar.

Karadutum, çatal karam, çingenem
Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Aðaç isem dalýmsýn salkým saçak
Petek isem balýmsýn aðulum
Günahýmsýn, vebalimsin…

Bu geceden sonra Eren Eyüboðlu Fransa’ya döner… Eren Eyüboðlu ölünceye kadar Bedri Rahminin yanýnda ona destek olur. 

Bedri Rahmi Eyüboðlu, Karadut’un sadece þiirini yazmadý, onu pek çok resminde de yaþattý, çoðalttý. Yaptýðý resimler Bedri Rahmi’nin ölümünün ardýndan 1979 yýlýnda açýlan Karadut sergisinde yer aldý. 

Bedri Rahmi Eyüboðlu’nun Maria öldükten sonra yazdýðý “Hüzün Geldi” þiirinin en sevdiðim dizeleri ile noktalýyorum.

"türküler bitti / halaylar durdu / horonlar durdu / hüzün geldi baþköþeye kuruldu / yoruldu yüreðim, yoruldu." 

“Hüzün Geldi – Dol Karabakýr Dol / Ýþ Bankasý Yayýnlarý Sayfa 119”

Ýyi okumalar… 

02.03.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.