ALLIANOI’NÝN ÇAMURLARA GÖMÜLMESÝNE ÝZÝN VERMEYECEÐÝZ!..

01 Ekim 2009 14:21  

 

ALLIANOI’NÝN ÇAMURLARA GÖMÜLMESÝNE ÝZÝN VERMEYECEÐÝZ!..

Allianoi Giriþim Grubu, Danýstay'ýn 23.06.2009 tarihli Yürütmeyi Durdurma kararýnýn, Koruma Kurulu'nun 25.09.2009 tarihli kararýyla yok sayýlmasýna karþý bir basýn açýklamasý yaptý. Grubun Dönem Sözcüsü Alime Mitap tarafýndan yapýlan açýklama þöyle:

Ýzmir 2 Numaralý Kültür Ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu’nun, 25.09.2009 tarihli yeni kararýnda, “Allianoi’de ortaya çýkarýlan kültür varlýklarýný korumak için en uygun yöntemin mille kaplamak olduðu; mille kaplandýktan sonra da Yortanlý Barajý’nda su tutulmasýnda bir sakýnca olmayacaðý”, ifade edildi.

Bir üyenin karþý oyuyla alýnan bu karar, Danýþtay’ýn 23.06.2009 tarihli “Yürütmeyi Durdurma Kararý”ný yok saymaktýr.

Ýzmir 2 Numaralý Kültür Ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu Baþkaný Dr. Buðra Gökçe’nin karþý oyuyla çýkan Karara, Doç.Dr. Mehmet Özcan, Ali Zafer Çakmakcý, Burhanettin Yurdagül, Refika Erkýzan, Doç. Dr. Turan Takaoðlu, Yrd. Doç.Dr. K. Mert Çubukçu, Sýdýka Tunga ve Adnan Sarýoðlu onay verdiler.

Anýmsanacaðý gibi, Allianoi'nin mille örtülmesi ve ardýndan baraj sularýna gömülmesini öngören Ýzmir II.Numaralý Kültür ve Tabiat Varlýklarý Koruma Bölge Kurulu'nun 10.10.2007 tarihli kararý hakkýnda Danýþtay, davalý Kültür Ve Turizm Bakanlýðý'nýn savunmasýný dahi almadan yürütmeyi durdurma kararý vermiþti.

Koruma Bölge Kurulunun kararýnýn iptal istemini, 31.12.2008 günlü, E: 2008/945, K:2008/2089 sayýlý Kararý ile reddeden Ýzmir 4. Ýdare Mahkemesi'nin bu kararýnýn temyiz incelemesini yapan Danýþtay 6.Dairesi 23.06.2009 tarih ve 2009/6810 Esas sayýlý kararý ile davalý idarenin savunmasýný almaya gerek görmeden yürütmeyi durdurma kararý vermiþti.

Danýþtay’ca yürütmesi durdurulmuþ olan Yerel Mahkeme Kararý, 717 Sayýlý Ýlke Kararý’nýn 2. ve 3. Maddelerinin Danýþtay 6. Daire’nin 26.11.2008 tarih 2006/8266 K. sayýlý ilamý ile iptalinin (Sayýn Yerel Mahkeme’ce) görmezden gelinmesi nedeniyle yasal dayanaktan yoksun kalmýþtý.

Bu “Yürütmeyi Durdurma Kararý” ile, Allianoi'nin oldu bitti ile sulara gömülmesinin önüne geçilmiþti. Allianoi'yi yok edecek tüm iþlem ve kararlarýn hukuka aykýrý olduðu artýk kesinleþmiþti.


Bu geliþme üzerine, bilimsel kazýlarýn tekrar baþlamasýný, kazý izni verilmesini bekliyordu kamuoyu. Henüz günyüzüne çýkarýlamamýþ olan %80’lik alanýn da insanlýðýn kültür mirasýna katýlmasý için umut doðmuþtu.

Ancak, bu hukuksal gerçeklik (Danýþtay’ýn YD Kararý) yok sayýlýrcasýna, Ýzmir 2 Numaralý KTVKBK Kararý’ nda þu ifadelere yer verildi:

“Allianoi’yle ilgili olarak kurulumuzca alýnan 09.07.2009 tarihli ve 4951 Sayýlý kararýn bu alana iliþkin daha önce ayný konuda usulüne uygun olarak alýnmýþ olan bilimsel raporlar doðrultusunda tekrar deðerlendirilmesinin istenildiði,

Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürlüðü’nün 10.08.2009 tarihli ve 16.09.2009 tarihli yazýlarý okundu, ekleri ve iþlem dosyasý incelendi. Yapýlan görüþmeler sonunda;

1. Derece Arkeolojik sit alaný olarak belirlenen Allianoi ile ilgili;

“Kültür Ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Yüksek Kurulu’nun 20.03.2009 tarihli ve 749 sayýlý Ýlke kararý ile deðiþik 717 sayýlý Ýlke kararýna iliþkin olarak 01.07.2009 tarihli ve 125653 sayýlý makam onaylý Hukuk Müþavirliði Görüþüne iliþkin Kültür Varlýklarý Ve Müzeler Genel Müdürlüðü’nün 10.08.2009 tarihli ve 153285 sayýlý görüþ yazýsý ekinde yeralan bilim kurul ve komisyonlarý tarafýndan hazýrlanmýþ olan raporlarda, ortaya çýkan kültür varlýklarýnýn, Yortanlý Barajýnda su tutulmamasý halinde dahi, doðal haline býrakýlarak korunmasýnýn mümkün olmadýðý ve bunlarýn mille kaplanarak korunmasýnýn uygun yöntemlerden biri olacaðýnýn belirtildiði anlaþýlmýþtýr. Kurulumuzca bilim kurul ve komisyonlarý tarafýndan hazýrlanan raporlar dikkate alýnarak yapýlan deðerlendirmede, alanýn mille kaplanarak korunmasýnýn, korumaya yönelik en etkin yöntem olduðu anlaþýlmýþtýr.

Bu nedenle, alanýn mille kaplanmasýna yönelik hazýrlanacak proje ve detaylarýn uygulama projeleri ile birlikte Kurulumuza iletilmesine, söz konusu koruma projesi uygun bulunup onaylandýktan sonra baraj alanýnda “kurtarma kazýlarý” sonucu ortaya çýkarýlan kültür varlýklarýnýn zarar görme riski ortadan kalkacaðýndan Yortanlý Barajýnda su tutulmasýnda kültür varlýklarý açýsýndan sakýnca bulunmadýðýna, koruma projeleri Kurulumuzca onaylanýp gerekleri yerine getirilmeden alanda hiçbir inþai ve fiziki müdahale yapýlmamasýna karar verildi.”

Bu kararla ilgili olarak yargýya baþvuracaðýmýzýn bilinmesini isteriz.

Allianoi Antik Saðlýk Yurdu’nu yok edecek her türlü iþlemi yapan, eylemde bulunan kamu görevlilerinin hukuksal ve cezai sorumluluðu olacaktýr.

Buradan uyarýyoruz; artýk tarihle inatlaþmayý býrakýnýz; Allianoi'yi suya gömme ýsrarýndan vazgeçiniz, yöre köylüsünün su gereksinimi için baþka çözümler üretiniz. Allianoi kazýsýnýn tamamlanmasý için gereken izinleri veriniz.


Böylesi hukuk tanýmaz tavýrlarý sürdürerek,Allianoi'yi sular altýnda býrakmaya çalýþanlarý hem hukuken hem de tarih önünde mahkum ettirmek için her türlü meþru yola baþvuracaðýmýzýn bilinmesini istiyoruz.

Rapor’da, “Bilim kurul ve komisyonlarý tarafýndan hazýrlanmýþ olan raporlarda, ortaya çýkan kültür varlýklarýnýn, Yortanlý Barajýnda su tutulmamasý halinde dahi, doðal haline býrakýlarak korunmasýnýn mümkün olmadýðý ve bunlarýn mille kaplanarak korunmasýnýn uygun yöntemlerden biri olacaðýnýn belirtildiði anlaþýlmýþtýr” deniyor. SORUYORUZ: EN UYGUN KORUMA YÖNTEMÝ MÝLLE KAPLAMAK ÝSE, DÜNYADAKÝ BÜTÜN TARÝHÝ ESERLER, MÝLLE MÝ KAPLANMALI?

Ýzmir 2 Numaralý Kültür Ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu’na göre, tarihi eserlerin en etkin korunma YÖNTEMÝ BUYMUÞ!... BU NASIL BÝR KORUMA ANLAYIÞIDIR!.. Kazýlarýn sürdürülmesi ve Allianoi’nin günyüzüne çýkarýlmasý gibi bir seçenek de var. Üstelik bu seçenek, gerek yarýnýn büyükleri olan çocuklarýmýzýn gerekse tüm insanlýðýn önünde utançla baþýmýzý önümüze eðmekten bizi kurtaracak olan tek yoldur.

Bir kez daha anýmsatmak isteriz: Anayasanýn 63. Maddesinde “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlýklarýnýn ve deðerlerinin korunmasý saðlar” denilerek devletin Sit özelliðine sahip kültür ve tabiat varlýklarýnýn “korunmasýný saðlamak” la görevli olduðu ifade edilmiþtir.

Kurul, raporunda Allianoi’nin 1. Derece Sit oldugunu belirtiyor fakat onu, baraj su tutmasa bile (!) mille kapatmaktan sözediyor. Bu korumacýlýk (!) anlayýþýna, SÖZÜN BÝTTÝÐÝ YER diyoruz.

ALLIANOI’NÝN ÇAMURLARA GÖMÜLMESÝNE ÝZÝN VERMEYECEÐÝZ!..

01.10.2009

Alime Mitap
Allianoi Giriþim Grubu
Dönem Sözcüsü

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0