TÜRKÝYE BASIN ÖZGÜRLÜÐÜNDE 101'ÝNCÝ SIRADA

02 Mayýs 2009 17:33  

 

TÜRKÝYE BASIN ÖZGÜRLÜÐÜNDE 101'ÝNCÝ SIRADA

Amerika'daki Freedom House (Özgürlük Evi) adlý sivil toplum kuruluþu 2009 Basýn Özgürlüðü raporunu yayýnladý. Özgürlük Evi'ne göre, Türkiye 101'inci sýrada yine 'kýsmen özgür' ülkeler arasýnda yer aldý.

Washington’daki Basýn Müzesi’nde Özgürlük evi, tarafýndan açýklanan raporda 2009 yýlýnda basýn özgürlüðü açýsýndan "kaygý verici" geliþmeler yaþandýðý belirtildi. Kuruluþa göre dünya nüfusunun sadece yüzde 17’si basýnýn tamamen özgür olduðu ülkelerde yaþýyor. Özgürlük Evi raporunda 64 ülkede basýn özgürlüðü olmadýðý; 61 ülkede kýsmen özgür bir basýn bulunduðunu 70 ülkede ise basýnýn "özgür" olduðu belirtildi. Basýn Özgürlüðü açýsýndan en iyi puana sahip üç ülke, Ýzlanda, Finlandiya ve Norveç oldu. Basýn özgürlüðü açýsýndan en sorunlu ülkeler Kuzey Kore, Türkmenistan, Burma, Libya, Eritre, Küba, Özbekistan ve Beyaz Rusya olarak sýralandý.

Basýn özgürlüðünde en özgür kýta Avrupa oldu. Avrupa’daki 25 ülkeden 23’ü özgür basýna sahip. Avrupa kýtasýnda kýsmen özgür basýna sahip iki ülke Ýtalya ve Türkiye olarak açýklandý. Ýtalya, medya patronu olan Silvio Berlusconi’nin iktidara dönmesi ve gazetecilere hakaret davalarý açýlmasý nedeniyle 2009 yýlýnda "kýsmen özgür" sýnýfýna geriledi. Türkiye’de kýsmi bir iyileþme olsa da belli baþlý sorunlar devam ederken, raporun yazarlarýndan Özgürlük Evi uzmaný Karin Deutch Karlekar, Amerika’nýn Sesi Radyosu’na, þu deðerlendirmeyi yaptý:

“Türkiye’deki basýn özgürlüðüne iliþkin birtakým endiþelerimiz var. Örneðin, 301’nci madde, basýna ve yazarlara yönelik baský gibi konulardaki kaygýmýz sürüyor. Asýl sorun 301’nci maddede hala gerekli düzenlemenin yapýlamamýþ olmasý. Ayný zamanda basýna yönelik sindirme ve yýldýrma politikalarý da sürüyor. Yani genel anlamda Türkiye’de basýn özgürlüðünün geçen yýldan biraz daha iyi durumda olduðunu söyleyebiliriz ama bu bahsettiðim sorunlarýn hala sürmesi endiþe verici. Son birkaç yýl içinde hükümet yetkililerinin basýna yönelik olumsuz tutumlarýnýn arttýðýný görüyoruz. Bazý medya kuruluþlarýna uygulanan yasal ya da ekonomik baskýlar da var. Türk medyasýnýn bazý medya gruplarýnýn tekelinde olduðunu biliyoruz. Kimi zaman hükümetle bazý medya gruplarý arasýnda konularýn kiþiselleþtiðini de görüyoruz. Bu da resmi bir baskýya benziyor.”

Türkiye, basýn özgürlüðünde Arnavutluk, Komor Adalarý ve Tanzanya’yla 101’inci sýrayý paylaþtý. 

www.radikal.com.tr

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0