MÝT'ten Mossad'a mesaj: ‘Ölüler Þehri Operasyonu' - Nedim ÞENER

03 Ocak 2024 09:46  

 

MÝT'ten Mossad'a mesaj: ‘Ölüler Þehri Operasyonu' - Nedim ÞENER

Milli Ýstihbarat Teþkilatý, 2021 yýlýndan beri Ýsrail Ýstihbarat Teþkilatý Mossad’a yönelik dördüncü büyük operasyonunu gerçekleþtirdi.

2021 yýlý ekim ayýnda 29 kiþiyi kapsayan “Muteni Operasyonu”,  2022 yýlý Aralýk ayýnda 68 ajanýn gözaltýna alýndýðý “Neoplaz Operasyonu”,  2023 yýlý Nisan ayýnda 17 ajana yönelik “Nekpet Operasyonu” sonrasýnda, dün de 46 kiþiye hedef alan  “Köstebek/Nekropol Operasyonu” baþlatýldý.

Dün baþlatýlan operasyon, Türkiye’yi tehdit eden soykýrýmcý Ýsrail Baþbakaný Netanyahu ve Türkiye’de suikastlar iþleneceði tehdidinde bulunan Mossad’a anlamlý bir cevap özelliði taþýyor. Emniyet Genel Müdürlüðü iþbirliði ile 46 isme yönelik çalýþmayý yürüten MÝT, operasyona antik çaðda mezarlýklar için kullanýlan “ölüler þehri” anlamýna gelen “Nekropol” adýný verdi. Emniyet’in verdiði isim ise, ajanlarý tarif etmekte kullanýlan “Köstebek” oldu. Böylece 46 Mossad ajanýna yönelik “Köstebek/Nekropol Operasyonu” baþladý.

ÝKÝ YILDA 51 KÝÞÝ TUTUKLANDI

MÝT, Mossad’ýn “ajan” olarak devþirdiði yabancý þahýslara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022’deki operasyon sonrasýnda 58’i yabancý, 39’u T.C. vatandaþý toplam 97 kiþiye uygulama yaptý. Ýlk aþamada bunlardan 51’i tutuklandý.

Bunun haricinde Ýsrailli ajanlar ile yurtdýþýnda düzenli þekilde buluþan ve Ýsrail istihbaratýnýn verdiði görevleri yerine getiren Selçuk Küçükkaya ve 16 kiþiden oluþan þebekesi Nisan 2023’te çökertildi. Son olarak Ýsrail Ýstihbarat Servisi’nin Malezya’da kaçýrmaya çalýþtýðý Filistinli mühendis Omer Al Belbaisy’e yönelik giriþimi engelledi.

MÝT'ten Mossad'a mesaj: ‘Ölüler Þehri Operasyonu'

34 GÖZALTI 12 FÝRARÝ

MÝT ve Emniyet Ýstihbarat Baþkanlýðý koordinesinde Ýsrail Ýstihbarat Servisi ile baðlantýlý þahýslara yönelik Ocak 2024’te yeni bir operasyon baþlatýldý.

Bu kapsamda, Ýstanbul Ýl Emniyet Ýstihbarat Þube ve Terörle Mücadele Þube Müdürlüðü tarafýndan dün sabah Ýstanbul merkezli toplam 8 ilde, çoðunluðu yabancý uyruklu 34 kiþi gözaltýna alýndý. 12 kiþinin de önceden yurtdýþýna çýkýðý belirlendi. MÝT, Türkiye’yi tehdit eden Mossad’ýn sadece sahadaki eleman yapýlanmasýný deðil, çalýþma yöntemlerini de deþifre etti.

MOSSAD’IN ÞÝFRELERÝ ÇÖZÜLDÜ

Buna göre Mossad, Türkiye’de devþirdiði yerli ve yabancý kiþileri taktik bazda, yani kýsa süreli iþ yapan elemanlar olarak kullanýyor. Türkiye’de bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere eleman temin ediyor.

Bu kapsamda, Ýsrail Ýstihbaratý tarafýndan sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarýnda detay verilmeyen iþ ilanlarý veya linkleri paylaþarak kullanýlmaya uygun kiþilerin kendileriyle temasa geçmesi saðlanýyor.

Bu ilanlara ve linklere dönüþ yapan kiþilere çeþitli iþler verilerek nihai göreve hazýrlanmasý saðlanýyor. Ýlk temasýn ardýndan operasyonel Telegram ve WhatsApp uygulamalarýyla irtibatý sürdüren Ýsrail Servisi, kaynaklarýyla sadece yazýlý olarak iletiþim kuruyor.

Kaynaklarýna yapacaðý ödemelerde ise aracý ve canlý kurye kullanýyor. Kripto para ve havale sistemini kullanarak paranýn izini kaybettirmeye çalýþýyor.

Mossad aracý ve canlý kurye olarak kullandýðý kiþileri de sosyal medyada verdiði ilanlarla temin ediyor. Para transferlerinin illegal bahis ve kumar parasý olduðunu belirterek kiþileri ikna ediyor.

DEZENFORMASYONA ÇALIÞIYORLAR

Ýsrail Ýstihbaratý taktik seviyede iliþki kurduðu bu elemanlarý üzerinden parça parça iþ yaptýrarak asýl hedefine yönelik eylem planýný oluþturuyor.

Bu elemanlarý kullanan Ýsrail Ýstihbaratý; bilgi toplama, araþtýrma, hedeflerin fotoðraf ve video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazý yerleþtirme, darp ve yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve þantaj gibi eylemsel iþlerin yaný sýra web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalýþmalarý da yürütüyor.

Bunlarýn haricinde Mossad tarafýndan hedef kiþi ya da kurumlarýn IP adreslerinin toplanmasý, hedef bölgelerdeki kameralarýn tespit edilerek hack’lenmesi veya sýzýlmasý ile Türkiye’deki yabancý þahýslara yönelik veri oluþturulmasý gibi siber faaliyetlerde de bulunuluyor.

YURTDIÞINDA BULUÞUYORLAR

Öte yandan, taktik elemanlar haricinde, önceki operasyonlarda Mossad’ýn gerekli niteliklere sahip olduðunu deðerlendirdiði kiþiler ile Türk Ýstihbaratýna hedef olmamak ve kendi ajanlarýnýn güvenliðini saðlamak amacýyla yurtdýþýnda bir araya geldiði tespit edildi.

Ýsrail Ýstihbaratý, sosyal medya ve kariyer sitelerinden ulaþtýðý bu þahýslarla, ihtiyaç ve ilgi alanlarýna uygun maske kullanarak ilk temasý saðlýyor.

Ele alýnan kiþinin ihanet duygusuna kapýlmamasý ve psikolojik olarak rahatlamasý amacýyla oluþturulan maske, yüklü miktarda ödemeler yapýlarak destekleniyor.

Elemanlar yurtdýþý seyahatlerinde konforlu otellerde aðýrlanýrken, lüks restoranlara davet ediliyor, özel gezi ve tur programlarýna dahil ediliyor. Mossad devþirdiði, ele geçirdiði ajanlarý ayrýca yalan makinesi testine tabi tutuyor.

ÖZEL PARA ÇANTALARI

Ýsrail istihbarat örgütü Mossad, yurtdýþýnda buluþtuklarý elemanlarýna elden ödeme yapýyor. Ödemenin gümrükte sorun olacak kadar yüksek miktarda olmasý halinde, gizli bölmeleri bulunan özel tasarýmlý çantalarla veriliyor.

Bu çantalarla X-ray cihazý kontrollerinde ve köpekli aramalarda sorun yaþanmasý engelleniyor.

Elemanlara, yurtdýþý görüþmelerinde gizli haberleþme eðitimi veriliyor. Bu aþamadan sonra iþ ile ilgili hususlar gizli haberleþme sistemi üzerinden gerçekleþtiriliyor. Takip, gözetleme, foto dokümante, keysing, raporlama, faaliyetin güvenliði eðitimleri Ýsrail’den gelen özel bir ekip tarafýndan veriliyor.

Ýran ve Irak sýnýrýndan Türkiye’ye kaçak insan ve mal geçirilmesi, bilgisayar korsaný bulunmasý, Güvenli Ev (Safe House) temin edilmesi, eylemlerde kullanmak üzere ambulans þirketi ayarlanmasý gibi olasý eylemlerin önemli aþamalarýnýn hazýrlýklarý da bu elemanlara yaptýrýlýyor.

Operasyonlar Mossad hücreleri ölene kadar sürecek.

MÝT’ÝN MOSSAD’A YÖNELÝK OPERASYONLARI

MÝT'ten Mossad'a mesaj: ‘Ölüler Þehri Operasyonu'

MÝT'ten Mossad'a mesaj: ‘Ölüler Þehri Operasyonu'

Nedim ÞENER

03.01.2024, Hürriyet Gazetesi

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0