Ýnsanlýða karþý iþlenen suç ve devlet protokolü…

27 Eylül 2009 08:23 / 1746 kez okundu!

 


Hakkýnda dokuz kez ‘aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet aðýr hapis’ cezasý isteniyor. Tanýklar konuþuyor, ‘55 faili meçhul cinayeti’ tek tek anlatýyor. Tüyler ürpertici sözler dava dosyasýnda yerini alýyor: “Ýnfaz ettikten sonra kimliklerini mutlaka alýr, komutana verirdik…”

* * *

Yargýlanmasýnýn baþladýðý gün Ýnsan Haklarý Derneði Ýstanbul Þubesi “Gözaltýnda Kayýplara Karþý Komisyonu” kendisini JÝTEM’in ‘ölüm celladý’ olarak niteliyor. Kayýp yakýnlarý, 11 Eylül 2009 tarihinde Beþiktaþ Balmumcu’daki Jandarma Merkezi önünde yaptýðý açýklamada þunlarý ifade ediyor: “Çok acýlýyýz, yaralýyýz ama “intikam” peþinde deðiliz. “Kin” duymak deðil, hukukun iþlemesini, adaletin yerine gelmesini istiyoruz. Ýþte bu nedenle adil yargýlamanýn saðlanmasý için, sadece itirafçýlarýn ve gizli tanýklarýn ifadelerine deðil, Temizöz’ün iþlediði insanlýða karþý suçlarýn tanýklarý olarak biz kayýp yakýnlarýnýn ve tanýklarýn da ifadelerine de baþvurulmasýný talep ediyoruz..” “Zulmün simge isimlerinin yargý önüne çýkýyor olmasý olumlu bir adým olsa da, çok iyi biliyoruz ki, bu süreç iyi iþlemiyor ve çoðu zaman çeþitli engellerle karþýlaþýyor…”

* * *

Önceki gün Taraf gazetesine yansýyan haber aslýnda olup biteni açýklamaya yetiyor: “Albay Temizöz’ün ismi Kayseri protokol listesinde yer almaya devam ediyor!..”

* * *

Diyarbakýr Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan Güneydoðu’daki faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutularak cezaevine gönderilen ve hakkýnda dokuz kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet aðýr hapis cezasý istenen Kayseri Ýl Jandarma Komutaný Albay Cemal Temizöz’ün ismi protokol listesinden çýkartýlmamýþ. E, tabii maaþýný da düzenli olarak almaya devam ediyor.

Kayseri Valiliði tarafýndan hazýrlanan ve internet sitesinde de yer alan protokol listesinde, “Garnizon Komutanlýðý’ndan aksi bir bilgi gelmediði için”, tutuklu yargýlanan Cemal Temizöz’ün ismi listeden çýkartýlmamýþ. Temizöz’ün isminin Garnizon Komutanlýðý’ndan deðiþtirilmesi yönünde bir bilgi ve talep de gelmemiþ. Sadece, Cemal Temizöz’ün yerine vekaleten atanan Jandarma Albay Yusuf Kenan Topçu’nun da ismi protokol listesine eklenmiþ. 

25 Mart 2009 tarihinden beri tutuklu bulunan ve dokuz kez ‘aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet aðýr hapis’ cezasý talebiyle yargýlanan Temizöz hâlâ görevinin baþýnda! Sadece yerine ‘vekil’ tayin edilmiþ. Üstelik de ‘protokol listesi’nde. Türkiye’de bu derece aðýr suçlardan hakkýnda soruþturma baþlatýlan, tutuklu olarak yargýlanan ve görevinin baþýnda olan baþka bir kamu görevlisi var mý acaba?

Davanýn müdahil avukatlarýndan Tahir Elçi, 14 Eylül 2009 Pazartesi günü bir dilekçe ile Jandarma Genel Komutanlýðý'na baþvurarak konuyu soracaklarýný açýkladý. Hakkýnda ceza soruþturmasý baþlatýlan bir þahsýn; üstelik tutuklu olarak yargýlanýrken hâlâ açýða alýnmamýþ olmasýnýn izah edilemeyeceðini söylüyor: "Hakkýnda bu derece aðýr bir iddiada bulunularak, böylesine kapsamlý bir iddianame hazýrlanarak kamu davasý açýlmýþ ve hâlâ görevinin baþýnda olan baþka bir devlet memuru yok. Düþünün ki bu þahýs hakkýnda onlarca cinayet iddiasý var. 9 kez müebbet hapisle yargýlanýyor. Hâlâ görevinin baþýnda olmasý soruþturmanýn selameti açýsýndan son derece sakýncalýdýr. Ayrýca birlikte yargýlandýðý sanýklar açýsýndan da sakýncalýdýr. Gizli tanýklar ‘Tükenmez Kalem’ ve Sokak Lambasý'nýn ifadelerini neden geri çektiði þimdi daha iyi anlaþýlýyor. Genelkurmay'ýn hâlâ bu personeli görevi baþýnda tutmasý bir mesaj olarak da algýlanabilir."

* * *

Önümüzdeki ilk resmi bayramda, Temizöz’ün Kayseri devlet protokolünde kendisine ayrýlan yerde ‘özel izin’le yer almasý bu durumda hiç þaþýrtýcý olmayacak!..

Ýnsanlýða karþý iþlenen suçlarýn faillerinin, devlet protokolünde yer almasý, Gemelkurmay tarafýndan görevde tutulmasý, ‘Ergenekon’ tipi örgütlenmelerin, devletten ne denli ‘baðýmsýz örgütlenmeler’ olduðu tartýþmasýna da yeterince açýklýk getirmiyor mu? 


Yalçýn Ergündoðan
27.09.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.