İlk ekolojik köy Menemen'de açıldı

10 Ekim 2009 23:50  

 

İlk ekolojik köy Menemen'de açıldı

Bir grup girişimcinin keşfettiği Menemen-Turgutlar Köyü'nde ilk ‘Ekolojik Köy’, ‘İmece Köy’ kuruldu.

Menemen’e bağlı 17 km. uzaklıkta Dumanlı Dağları’nın eteklerinde 1970’den sonra göç nedeniyle boşalan Turgutlar Köyü zamanında yörenin en güzel cazibe merkezlerinden biriydi. Köyün batısında bölgenin sembolü olan ve manzaralı Çukurköy Şelalesi, doğusunda Manisa iline bağlı Türkmen Köyü’ne baktığınızda yağmur ormanları karşınıza çıkacak. 

Bir grup girişimci bu köyde doğal yaşamı sürdürmek, bir doğa okulu oluşturmak, evlerini onarmak ve ekolojik tarım yapmak amacıyla harekete geçti. Açılış toplantısında kurucular adına konuşan İsmail Yenigün; Turgutlar Köyü’nü neden seçtiklerini şöyle anlattı, “Şans eseri temiz kalmış bu köyün topraklarını geleneksel tarım ve üretimle koruyarak köy yaşamını yeniden canlandırmaya çalışacağız” dedi. Yenigün, amaçlarının "Turgutlar’ı ticari, turistik bir cazibe merkezi değil, bir doğa okulu haline getirmek" olduğunun da altını çizdi. 

Daha sonra söz alan ağaçlandırma eski genel müdürü Kemal Aşk , bölgenin toprak ve iklimin özelliğine uygun ağaçlandırmayı, veteriner hekim Yekta Ünsal da, arıcılık ve küçükbaş hayvancılığın yapılacak ekolojik tarımla uyumunu anlattı. EGEÇEP-TEMA ve Menemen Emiralem Çevre Platformu üyelerinin de katıldığı köy meydanında yapılan toplantıda, konuklar Türkiye’nin ilk ekolojik köyünün ilçemize bağlı bir köyde (Turgutlar’da) açılmasının sevincini ve heyecanını birlikte yaşadıklarını ifade ettiler. İmece Evi ekibinin Kazdağlar'nda (www.imeceevi.org) kimyasal gübrenin, naylon poşetin, deterjanın, pestisitin girmediği, elektriğin spor yaparken çevrilen pedal ile sağlanıp depolandığı, doğaya atık bırakmayan bir yaşam modelini başardıklarını anlattılar.

Daha sonra köy gezildi. Kimi inşaat mühendisi, kimi ekonomist, kimi psikiyatri hekimi gönüllüler, harap taş evleri canla başla çalışarak onarıyorlar, Ekim ayı başında yapılacak “permakültür” kursuna yetiştirmeye çalışıyorlardı. Konukların dikkatini çeken bir konu da konut yapımında ve onarımında da –çimento dahil- doğaya yabancı hiçbir malzeme kullanılmadığı oldu. Harç olarak, dinlendirilmiş kireçle taş duvarlar örülmekte olduğu dikkat çekti. 

Köy Meydanı’nda dinlenen girişimcilere çalı fırınında köyün otlarıyla yapılan börekler ve ev yapımı yayık ayran ikram edildi. Bu ikram köyde gelecekteki yaşamın da sanki simgeleriydi. Ve böylece heyecanla başlayan İmeceköy’ün açılışı, sadece itirazla yetinmeyen, kolları sıvayarak “gelin olabileceğini kanıtlayalım” diyenlerin coşku ve emekle dokunmuş başlangıcıydı. 

Turgutlar Muhtarının Sevinci
Kendisiyle görüştüğümüz Turgutlar Köyü Muhtarı Aziz Mülayim de girişimcilerin bu faaliyetini çok olumlu bulduğunu söyleyerek, “Köyümün eski günlerindeki yaşamına dönmesini sağlayacak bu güzel çalışma bizleri çok mutlu etti” Mülayim, girişimcilere teşekkür ettikten sonra, “18 yıl önce burada yaşayan gençler çevrede sanayinin açılması ile tarım ve hayvancılığı bırakarak iş amacıyla köyü boşalttılar. 18 yıl önce 90 hane 250 nüfusa sahip olan köyüm şu anda 12 haneye düştü” diye bilgi verdi. Okulu olmayan köyde evlerin oturulamaz hale geldiğini belirten Mülayim, “İmece Köy projesinin köyümde kurulması bizleri sevindirdi. İlçe Kaymakamımızdan, İl Genel Meclis Üyelerinden ve Özel İdare’den bu projeye katkı için yardımlarını bekleriz” dedi. 


Haber:
S.Derya Bosut
Foto: Ali Rıza Kemer 
Menemeninsesi.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0