LAÝKLÝK ÜZERÝNE

24 Haziran 2018 15:15 / 1685 kez okundu!

 

 

Bu Notlar; Alevilik, Sünnilik, Gayri-müslimlik; laiklik, özgürlükçülük, demokratlýk, liberallik gibi kavramlarý ezberlerimiz üzerinden deðil de, zamanýn ruhu çarpanýnda deðerlendirerek anlamak isteyenler içindir.

 

****

 

LAÝKLÝK ÜZERÝNE

 

1. Türkiye’de laiklik yoktur, Devletçi-laikçi sistem vardýr.

 

2. Bu sistem esas olarak Atatürkçü vesayetçi devletin Sünnilerden korkusunu yansýtýr ve Sünnileri yönetme aracý olarak Osmanlý’dan aktarýlmýþtýr.

 

3. Devletçi-laikçi sistemi savunanlar; geçmiþteki tüm uyarýlarýmýza raðmen Laik olmayan sistemi yani Diyanetçiliði laik sanarak; Ak Parti’yi de laiklik karþýtý, þeriatçý görerek; bu sistemi altýn tepside Ak Parti’ye armaðan etmiþlerdir.

 

4. Ak Parti muhalefette iken devletçi-laikçi sisteme haklý olarak karþý çýkmýþ ancak iktidarda iken, kendisine sunduðu nimetler yüzünden, deðiþtirmek için o kadar da istekli olmamýþtýr.

 

5. Vesayetçi devlet önemli ölçüde tasfiye edildiðinden, Diyanetçi sistem artýk Sünniliði kontrol aygýtý olmaktan çýkmýþ, Sünniliðin bir mekanizmasý haline dönüþmüþtür.  

 

6. Ak Parti ama önemli ölçüde RTE, laikliðin ne olduðunun, ne olmadýðýnýn tamamen farkýndadýrlar. Erdoðan, laikliði en iyi bilen liderdir. Mýsýrdaki, El Ezher’deki konuþmasýnda “laiklikten korkmayýn! Laiklik dinsizlik demek deðildir. Laiklik; devletin, dinler, mezhepler karþýsýnda eþit mesafede durmasý, hakem olmasýdýr.” demiþtir.

 

7. Laiklik kurumlarý nitelemek için söylenen bir sözcüktür. Örneðin devlet için kullanýlabilir, “Laik devlet” denebilir. Kiþiler için kullanýlamaz, “ben müslümaným”,”ben Hýristiyaným”, “ben dinsizim” denebilir ama “ben laikim” denemez, “ben laik devlet yanlýsýyým” denebilir belki smiley Yani zamanýnda RTE, “ben laik deðilim” derken, kötü bir ifadeyle de olsa aslýnda doðruyu ifade etmiþtir. Çünkü kendisi Müslümandýr, devletin laik olmasýndan yanadýr ancak Diyanet’in daha adaletli bir yapýya kavuþturulmasýný aðýrdan almaktadýr. #Kategorikmuhalif tutumda olan partiler de onun iþini kolaylaþtýrmaktadýr. 

 

8. Diyanet, küçültülmeli, tüm dinleri, mezhepleri temsil edebilen, bir koordinasyon kurulu olarak yeniden düzenlenmelidir. Sünnilik de diðer tüm din ve mezhepler gibi kendi cemaatlerine býrakýlmalýdýr. Devletin buradaki görevi azýnlýkta olan Alevi’yi, Hýristiyan’ý, Yahudi’yi Sünniye ezdirmemektir. Hakem rolü en doðru tutumdur. 

 

9. Alevilik bir din midir, mezhep midir, kültürel bir dini yapý mýdýr? Bu konularda Aleviler bile kendi arasýnda netleþmiþ bir tutuma sahip deðilken; yýllardýr onlara üstten bakan kesimlerin bir çýrpýda gerçeði kavrayýp gereken düzenlemeleri yapmasý kolay deðildir. Bir adým atsa da, atacaðý adýmýn her görüþten Alevi’yi memnun etmesi beklenemez. 

 

10. Ancak dünya deðiþmiþ, Türkiye deðiþmiþ, hayat deðiþmiþtir. Artýk yalnýzca Ak Parti deðil, diðer partiler de gelinen noktaya göz yumamaz. Sadece Alevilerin bir kýsmýný memnun edecek adýmlar atmakla, Diyanet’in hali-hazýrdaki yapýsýnýn ömrünü uzatmak mümkün deðildir. Yýllarca kendi kendisini yöneten Rum, Ermeni, Süryani, Yahudi topluluklarýnýn sorunlarý giderilmeli, onlarýn bu yapýlanmalarýndan, deneyimlerinden; Alevilerin, Sünnilerin yeni yapýlanmasý için ilham alýnmalýdýr. 

 

11. Alevilik konusunu neredeyse 100 yýl sonra ciddiyetle ele almýþ olduðu için Ak Parti’nin hakkýný vermek gerekir. Kurultaylar düzenleyerek Aleviliði anlamaya çalýþmasýna “oyalama”olarak bakmak haksýzlýk olur. Alevileri vesayetçi sistem 90 yýl zaten oyalamýþtýr. Aleviler; Ak Parti ve Erdoðan’a vicdan borcu duymalýlar. Sünni topluluðu bu kurultaylar vs vesilesiyle ciddi biçimde tartýþtýrarak eðittiler, daha demokratik, adil adýmlara hazýrlamýþ oldular. Aleviler içindeki farklýlýklarýn hem Sünniler hem de bizatihi Aleviler tarafýndan anlaþýlmasý da az þey deðildir. 

 

12. Kim baþa gelirse gelsin, Diyanet artýk eski yapýsýnda sürdürülemez. Gayri-müslimlerin kimi sorunlarý sürüncemede býrakýlamaz. Alevilerin sorunlarýnýn çözümü için de bir ortak paydanýn oluþturulmasý acildir.

 

13. Devletin dinlere, mezheplere eþit mesafede durduðu; hakem olduðu, birinin diðerini ezmesini engellediði; her kesime niceliði oranýnda sýnýrlý, adaletli bir destek saðladýðý ancak ayný zamanda sýký bir müfettiþlik ile bu alanlarda yasadýþýlýðý engellediði; özgürlükçü, gerçek laiklikle yönetileceðimiz günler, ne güzel günlerdir. Bunu kavrayanlara, bunun için küçüklü, büyüklü adýmlar atanlara, bu adýmlarý eleþtirerek, eksiklerini gidererek savunanlara selam olsun smiley

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.