TÜRKÝYE BÝR DEMOKRASÝ ÞÖLENÝNÝ DAHA GERÝDE BIRAKTI

15 Mayýs 2023 15:34 / 723 kez okundu!

 

 

"Meclis seçimlerinde tercihini Cumhur Ýttifaký’nýn çoðunluðu kazanmasýndan yana kullanan halkýmýzýn, cumhurbaþkanlýðý seçimlerindeki oyunun da uyum ve istikrardan yana olacaðýna inanýyorum.

Bu seçimlerde yanlýþ cepheye destek veren, matematik zekasýný rehin býrakan ama sonuçlar gelince de gerçeði aramayý ihmal etmeyen Ali Nesin ’in; CHP yöneticilerine yönelik þu sözleri, süreci daha iyi anlamak açýsýndan çok anlamlýdýr:..."

 

***

TÜRKÝYE BÝR DEMOKRASÝ ÞÖLENÝNÝ DAHA GERÝDE BIRAKTI

Üfürükten anketler, abartýlý sloganlar, sahte söz vermeler, yalan olmuþ traktörden sonra yalan altýn daðýtmalara; Kandil’in desteklerine, FETO’nun tezgahlarýna kaset komplolarýna, sahte suikast ihbarlarýna, iç savaþ çýðýrtkanlýklarýna raðmen, Türkiye bir seçimi daha baþarýyla, sorunsuz, olaysýz olarak tamamladý.

Erdoðan ve Cumhur Ýttifaký bu ülkenin çimentosu olmaya devam edeceðini göstererek büyük bir seçim zaferine daha imza attý. 

Kendilerini ve çevrelerini gaza getirip çeþitli yalanlara inanmayý seçenlerin yaþadýðý büyük hayal kýrýklýðýný bir kenara býrakýp, seçim sonuçlarýnýn bize anlattýklarýný okumaya çalýþalým.

Anlaþýldý ki Milli irade baþkanlýk sisteminden memnun.

Üstelik Milli irade 2 oy hakkýndan memnun yani ayný seçimde hem yasamayý (parlamento daðýlýmýný belirleme) hem de yürütmenin baþý olan cumhurbaþkanýný ayný anda seçme hakkýný kýskançlýkla koruyacaðýný, akýllýca kullanmaya devam edeceðini gösterdi.
Yani Milli irade parlamenter sisteme geri dönüþ fantazisinin artýk önünü kapatmýþtýr.

Cumhur Ýttifaký meclis seçimlerinde çoðunluðu saðlamýþ, cumhurbaþkanlýðýný da kýl payý kaçýrarak, 2. Tura býrakmýþtýr. 

Süreç kimi noktalarda önemli tespitler yapýlmasýný da olanaklý kýlýyor…

Bu seçimde CHP’nin yanýna yapýþtýrýlmýþ küçük partilerin ona bir faydasýnýn olmadýðý ortaya çýktý. CHP, eski oy oranýna bile ancak ulaþabildi. Elindeki milletvekillerinin bir bölümünü de küçüklere devredeceði için, mecliste büyük güç kaybetmiþ olacak.

MHP’nin oy kaybedeceði umudu, özellikle Ýyi Parti’den dönen oylarla, devre dýþý kaldý. 
Anlý þanlý anket firmalarýnýn þiþirmesiyle oluþturulan “ÝYÝ Parti’nin %14-17 ye ulaþacaðý” tahminlerinin abartýlmýþ olduðu anlaþýldý ama parti %7 barajýnýn üzerinde tutunmayý baþardý.

Ýyi Parti ve lideri, yaþadýklarý hayal kýrýklýðýný örtebilmek için, kullanmaya þimdiden baþladýðý “biz demiþtik, bu adayla kazanýlmaz” sözlerini daha sýk tekrarlayacak, böylece yeni bir hikayeyle dirilmeye çalýþacaktýr. Ancak istifa sonrasýnda Cumhur Ýttifaký’na söylem olarak yaklaþsa da eylem ve örgütsel olarak mesafeli duran Yavuz Aliaðýroðlu, Ýyi Parti için baþ aðrýsý olmayý sürdürecektir.

Saadet Partisi fos çýktý, buna karþý Yeniden Refah Partisi aldý yürüdü (%2,8 - 5 vekil)

10 milyonluk genç seçmenin çoðunlukla CHP, DEVA, HDP/YSP ve TÝP tarafýndan paylaþýlacaðý varsayýmý da boþa çýktý. Genç seçmenler bir anlamda genel dengeyi bozmayacak biçimde daðýttý oylarýný. TEKNOFEST gençliði, Ak Parti’ye olan genç seçmen yöneliþinin baþýný çekti.

Pandemiye, ekonomik sorunlara, Ukrayna savaþýnýn etkilerine ve üstüne gelen büyük deprem felaketine raðmen genel seçmen oyunun büyük bir deðiþime yönelmediði anlaþýldý. Tersine deprem bölgesi büyük ölçüde iktidara destek verdi.

HDPKK’nýn, HÜDA-PAR’n Cumhur Ýttifakýný desteklemesine neden çok büyük tepki gösterdiði anlaþýldý. Yaþadýðý oy düþüþünün sebebi büyük ölçüde HÜDA-Par oldu. Üstelik bu ilk adým, daha ileri gidileceðinin iþaretini verdi, muhafazakar, dindar Kürt seçmeni üzerinde HÜDA-PAR’ýn etkisinin artabileceðini ortaya koydu.

Popülist ergen solculuðu yapan TÝP’in biraz büyüyeceði belliydi, nitekim öyle de oldu. (%1,7 - 4 vekil)
TÝP ile YSP (HDP) arasýndaki ittifak biçimi üzerinde geliþen didiþme, sol arasýna yeni bir kama sokmuþtur, tartýþmasý uzunca sürecektir. Ancak belirtelim ki TÝP’in aktivitesi olmasa Emek ve Özgürlük Ýttifaký’nýn oylarý daha düþük kalacaktý.

DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet partisi aldýklarý milletvekilleriyle memnun olarak, utangaç biçimde bir süre suskunluða bürüneceklerdir. 3 partinin de içten içe varlýklarýný sorgulamasý, giderek dýþa vuracaktýr. “Keþke bu seçimlerde Cumhur Ýttifaký’na destek verip esas olarak 2028 seçimleri için onlarýn sempatisini de arkamýza alarak çýkýþa hazýrlansaydýk” biçiminde parti tabanlarýnda oluþan düþünceler ise, hem seçimin 2. Turunda hem sonrasýnda anlamlý olmayý sürdürecektir.

Belediye baþkanlýðý yapmak yerine mitinglerde dolaþan iki iktidarsýz muhteristen birisinin 2028 seçimlerine yönelik yaptýðý hazýrlýk da dikkatlerden kaçmadý. Ne yazýk ki sahici, yerli, milli bir muhalefeti özlemeye devam edeceðiz çünkü bunlar gibi henüz tam boyalarý dökülmeyen tipler hala halka ve hatta kimi akademisyenlere kendilerini matah bir Hint kumaþý gibi göstermeye devam ediyorlar. 2028’deki rakibin Ýmamoðlu olacaðýný þimdiden görüp önlemini almayanlar, iktidarý bir tür Zelensky’ye kaptýrabileceklerini de hesap etmelidirler.

Özetle ülkenin siyasi hayatý önümüzdeki günlerde yeni altüst oluþlara gebe…

Ýkinci turda Ak Parti’den Kýlýçdaroðlu’na bir oy yönelimi olmayacak ama tersi olabilecektir. Mülteci ekmeðinden beslenmeye devam edecek olan OÐAN’ýn oylarýndan sadece %1’lik bir bölümünün kaymasý, Erdoðan’ýn kazanmasý için yeterli olacaktýr. Kýlýçdaroðlu ise tüm þiþinmelerine, tüm “Ben Kemal, geliyorum”larýna raðmen gelemedi. Erdoðan çekilmediði (!) takdirde 2. Tur için bir þansýnýn olmadýðý da açýk, üstelik Muharrem Ýnce tüm olup bitenlere raðmen kendini demlendirmeyi sürdürecek, taraftarlarýný gizli, açýk biçimde ikinci turda Recep Tayyip Erdoðan’a oy vermeleri için yönlendirecektir.

15 gün, sabýrla, akýllýca çalýþan, doðru üslupla, doðru yeni birkaç sloganla ilerleyen Cumhur Ýttifaký, meclis çoðunluðunu da saðlamýþ olmanýn rahatlýðýyla cumhurbaþkanlýðýný da alacak ve önümüzdeki 5 yýl boyunca ülkenin önü açýlacaktýr. Türkiye’nin; USA, Rusya ve Çin’den sonra dünyadaki güç dengesinde oluþturduðu 4. Blok, aðýrlýðýný daha fazla hissettirecektir. Dünyadaki televizyon yayýnlarýnýn yüzlerce muhabirle seçim alanlarýndan yaptýklarý canlý yayýnlar bunun yol iþaretleri gibiydi.

Meclis seçimlerinde tercihini Cumhur Ýttifaký’nýn çoðunluðu kazanmasýndan yana kullanan halkýmýzýn, cumhurbaþkanlýðý seçimlerindeki oyunun da uyum ve istikrardan yana olacaðýna inanýyorum.

Bu seçimlerde yanlýþ cepheye destek veren, matematik zekasýný rehin býrakan ama sonuçlar gelince de gerçeði aramayý ihmal etmeyen Ali Nesin ’in; CHP yöneticilerine yönelik þu sözleri, süreci daha iyi anlamak açýsýndan çok anlamlýdýr: 

“80 yýlda bu halka neler yapmýþ olmalýyýz ki, 20 yýllýk iktidar yýpranmasýna ve ekonomik krize ve de depreme raðmen birinci turda rahatlýkla kazanamýyoruz. Bir de bu açýdan düþünsün biraz olsun aklý olanlar.”

Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn Ankara’da yaptýðý balkon konuþumasýnda söylediði gibi bu seçimle “Ülkemiz, bir demokrasi þölenini daha geride býrakmýþtýr.”

Vesselam.

14 Mayýs 2023 Ýstanbul

Ýlhami MISIRLIOÐLU

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.