DEÐÝÞÝMÝN FARKINA VARMAYAN TUTUCU BÝLDÝRÝCÝLÝK

22 Eylül 2023 16:56 / 533 kez okundu!

 

 

Azerbaycan'ýn Karabað'daki silahlý gruplarý silahsýzlandýrmak için giriþtiði ve baþarýyla tamamladýðý 1 günlük operasyona karþý Türkiye' den 4 imzalý (Baskýn Oran, Cengiz Aktar, Sait Çetinoðlu, Taner Akçam) bir karþý bildiri yayýnlandý ve imza için yüzlerce kiþiye gönderildi. Bu bildiriye verdiðim cevap þöyledir:

 

***

DEÐÝÞÝMÝN FARKINA VARMAYAN TUTUCU BÝLDÝRÝCÝLÝK

 
Artýk bu konuda küçük bir not yazmak þart oldu. 
 
Azerbaycan'ýn Karabað'daki silahlý gruplarý silahsýzlandýrmak için giriþtiði ve baþarýyla tamamladýðý 1 günlük operasyona karþý Türkiye' den 4 imzalý bir bildiri yayýnlandý ve imza için yüzlerce kiþiye gönderildi. (Not:1)
 
Yanlýþ metinlere imza atmak, yanlýþ imzalý metinleri yaymak için bunca yanlýþ çabalamak... Oysa enerjimizi deðiþen gerçeði algýlamak için kullanmak daha iyi olmaz mýydý?
 
Bir dönem iktidarlar "Kürt yoktur, Kürtçe boþtur" saçmalýðýný bayrak yapmýþken; devlet olarak kendi elleriyle PKK tarzý, silahlý þiddet kullanan bir oluþuma meþrutiyet hediye etmiþ oluyorlardý. Elini taþýn altýna koyan Ak Parti'nin attýðý cesur adýmlarla bugüne kadar geldik. Zamanýn ruhu ve günümüz gerçeði PKK'yý meþrutiyet dýþýna düþürdü. Türkiye solu ve HDP çizgisi bu gerçeði görmezden gelerek, üst üste yaptýðý yanlýþ seçimlerle; USA'nýn kuklasý, paralý askeri haline gelen PKK ile yolunu ayýramayarak, kendisi de o gayrýmeþruluðu paylaþmaya baþladý yazýk ki... 😒
 
Benzeri durumun Ermeni meselesinde de oluþtuðuna göz yumamayýz. 
 
Ötekinin yarasýný gördüðünü belli eden, 100 yýl önceki olaylarda bu topraklarda hayatýný kaybetmiþ herkes için üzüntüsünü dile getiren bir iktidarýn varlýðýnda; meselenin deðiþimi kaçýnýlmazdý, öyle de oldu.
 
Kürt meselesinde de Ermeni meselesinde de yanlýþ derin devletlerin yanlýþ politikalarýna her yolla direnmiþ, Tarih Vakfý döneminde Hrant'ýn arkadaþý olmuþ, izlediði çizgi nedeniyle epeyi linç yemiþ birisi olarak, gerçeðin deðiþimi konusunda sessiz kalmak istemedim.
 
7 yýl önceki hain darbeye bile "tiyatro" diyerek konuyu bulanýklaþtýrmaya çalýþanlarýn; 100 yýl önceki olaylar için her þeyi çok iyi bilen uzman olarak ahkâm kesmeleri inandýrýcý deðildir. Böylesi kiþilerin 1992'deki Karabað ve bir bölüm Azerbaycan topraðýnýn iþgalini savunmasý, iþgale karþý yapýlan operasyonu da "soykýrým" diye nitelemesi þaþýrtýcý olmamýþtýr. Operasyonun temelde Ermenistan'ýn iyiliðine olacaðýný bildiðinden, Paþinyan'ýn bile karþý çýkamadýðý meþru adýmlarý lanetlemek, gerçekte Karabaðlý aþýrý milliyetçilerin ve asla barýþ peþinde olmayan diasporanýn tuzaðýna düþmek demektir. 
 
Bu çaðrýya imza atanlar, bunu yayanlar, buna ses etmeyenler; belli ki eski ezberlerinden kurtulma tembelliði hastalýðýndan mustaripler. 
 
Bu kiþiler, arþivlerden kan da çýkabileceðini gül de çýkabileceðini ya unutmuþlar, ya da hiç anlamamýþlar. Bu yüzden de sürekli kan çýkarma çabasýný anlamlý buluyorlar. Bu tavýrlarý, onlarýn geçmiþte yaptýklarý kimi olumlu tutumlarýn da üstünü örtüyor. Onlarýn kimi doðru yaklaþýmlarýnýn da inandýrýcýlýðýný yok ediyor. 
 
Listeye alýnýp manifesto yollananlardan biri olarak inandýðým gerçekleri dile getirmek istedim. Listeye alýnmýþ diðer kimi arkadaþlarýmdan da mahale baskýsýna karþý cesur yaklaþýmlar gelmesini umut ediyorum. 
 
Vesselam. 
 
Ýlhami MISIRLIOÐLU
 
Not 1: Yayýnlanan bildiri þöyleydi: 
 
Uluslararasý Kamuoyuna
 
19 Eylül Salý günü Bakü rejimi ablukanýn da ötesine geçerek Daðlýk Karabað’a (Artsakh) doðrudan askerî harekât baþlattý. Hem de herkesin gözü önünde ve BM’nin yýllýk genel kurulu New York’ta cereyan ederken… Ve Azerbaycan bu saldýrýyý, dünya kamuoyunun sessiz seyirciliði ve Türkiye ve Ýsrail’in açýk desteði ile yapmaktadýr.
 
Ortada açýk bir etnik temizlik ve soykýrým tehlikesi vardýr. Soykýrým suçuna duyarlý uluslararasý kamuoyunun ve Uluslararasý Ceza Mahkemesi eski baþsavcýsý Luis Moreno Ocampo’nun öngörüleri tek tek gerçekleþmektedir  
 
Birleþmiþ Milletler, Avrupa Birliði kurumlarý, Avrupa Konseyi kurumlarý, bazý münferit ülkeler aylardýr Azerbaycan’a Karabað’daki 120.000 insana yönelik ablukaya son vermesi çaðrýsýnda bulundu. Bugün de itidal ve ateþkes talep eden benzer çaðrýlar yapýlýyor. Dün bu çaðrýlara kulak asmayan Bakü’nün bugün fikir deðiþtirmesini beklemek abestir. Amaç Daðlýk Karabað Artsakh’ý tamamen kontrol altýna almak ve Ermeni halkýný asýrlardýr yaþadýklarý topraklardan sürmek, eðer direnirlerse de varlýklarýný sona erdirmektir.
 
Cereyan eden ateþkes görüþmeleri hiçbir farklý statüye veya kültürel varlýða cevaz verecek gibi durmuyor. Azerbaycan diktatörlüðünün tek hedefi zorla tesis ettiði egemenlik sýnýrlarý içinde Ermeni varlýðýna son vermektir. Týpký, Nahcivan’daki insanlýk mirasý Culfa Ermeni Kabristanýnda tek bir taþ býrakmadýðý gibi, þimdi de Karabað Artsakh’daki Ermeni varlýðýný ortadan kaldýrmak istiyor.
 
Aþaðýda imzasý bulunan biz Türkiyeliler, uluslararasý kamuoyunun, geliþmelere karþý asla yeterli duyarlýlýkta davranmadýðýný görüyor ve durumu endiþe ile izliyoruz. Ve tekrar ediyoruz: soykýrýmlarý engellemek, onlarýn olmasýný beklemek ve sonra müdahale etmek demek deðildir. Soykýrýmý engellemek için aktif giriþimde bulunmaktýr.
 
Bizler, tüm devletlere, baþta Birleþmiþ Milletler üzere uluslararasý örgütlere ve uluslararasý kamuoyuna aktif tavýr alma çaðrýsýnda bulunuyoruz.
 
Bölgede mahsur kalan sivillerin güvenli yerlere tahliyesi için acil insani yardým ve hava ikmali derhal baþlamalýdýr.
 
Ateþkes sürekli hale getirilmelidir
 
Karabað halkýnýn her ülke vatandaþýnýn sahip olduðu özgürce yaþama koþullarý garanti altýna alýnmalýdýr.
 
Baskýn Oran
 
Cengiz Aktar
 
Sait Çetinoðlu
 
Taner Akçam
 
 
Not 2: Karabað'da yaþayan Ermenilerin Azerbaycan vatandaþý olduðunu hatýrlatan bu haberi de dikkatinize sunuyorum. 
 
***
 
Azerbaycan'dan Ermenistan'a çaðrý: Bir kez daha barýþ teklifi sunuyoruz
 
22 Eylül 2023 Cuma 01:30
 
Azerbaycan'dan Ermenistan'a çaðrý: Bir kez daha barýþ teklifi sunuyoruz
 
Azerbaycan Dýþiþleri Bakaný Ceyhun Bayramov, 'Ermenistan'a bir kez daha adil ve kalýcý barýþ teklifimizi sunuyoruz.' dedi.
 
 
 
Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde, daimi üyelerden Fransa'nýn talebi üzerine, Karabað'daki geliþmeleri ele almak üzere oturum düzenlendi.
 
Bayramov, antiterör operasyonunun, Azerbaycan'ýn kendi topraklarýnda uluslararasý hukuk ve insani hukuka tam uyum içinde gerçekleþtirildiðini ifade etti.
 
Operasyonun sonlandýrýldýðýný ve Karabað'daki Ermenilerin entegrasyon sürecinin baþladýðýný aktaran Bayramov, Azerbaycanlý yetkililer ile Karabað'daki Ermeni nüfusun temsilcilerinin Yevlah'ta bir araya geldiðini bildirdi.
 
Bayramov, Ermenistan'ýn, Azerbaycan'ýn "barýþçýl topluma" saldýrdýðý algýsýný yaratmaya çalýþtýðýný ancak antiterör operasyonunun sadece yasa dýþý silahlý güçleri silahsýzlandýrmayý amaçladýðýný anlattý.
 
Son 3 yýlda Ermenistan'ýn söz konusu oluþumlara teknik, lojistik ve mali destek saðladýðýný belirten Bayramov, Azerbaycan topraklarýnda bulunan Ermeni askeri ekipmanýn fotoðraflarýný toplantý katýlýmcýlarýnýn dikkatine sundu.
 
Bayramov, antiterör operasyonunun "kýsýtlý ve orantýlý" þekilde gerçekleþtirildiðini, sadece Azerbaycan topraklarýndaki yasa dýþý silahlý güçleri hedef aldýðýný vurguladý.
 
Ceyhun Bayramov, "Azerbaycan Savunma Bakanlýðý ilk dakikalardan itibaren kamuya duyurular yaparak sivillerin askeri oluþumlardan uzak durmalarý çaðrýsýnda bulundu. Karabað Ermenileri de telefonlarýna mesaj gönderilerek bilgilendirildi." açýklamasýnda bulundu.
 
Azerbaycan'ýn meþru çýkarlara karþýlýklý saygý temelinde gerçek diyalog ve müzakerelere hazýr olduðunun altýný çizen Bayramov, "Ermenistan'a bir kez daha adil ve kalýcý barýþ teklifimizi sunuyoruz." dedi.
 
Bayramov, "Karabað Ermenileri, barýþ içinde bir arada yaþama modelimizin bir parçasý." mesajýný verdi.
 
•  
 
"ERMENÝSTAN'IN SÖZLERÝNÝ TUTMASINI BEKLÝYORUZ"
 
Türkiye Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Büyükelçi Burak Akçapar ise "Ermenistan'ýn son 3 yýldýr sürdürdüðü faaliyetlerinin ardýndan Azerbaycan'ýn, kendi güvenliði ve istikrarýný saðlamak için Karabað'daki yasa dýþý silahlý güçlere karþý antiterör operasyonunu baþlatmaktan baþka seçeneði kalmamýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.
 
Akçapar, bunun Azerbaycan'ýn egemen hakký ve vatandaþlarýnýn güvenliði için atmak zorunda kaldýðý bir adým olduðunu dile getirdi.
 
Azerbaycanlý yetkililer ile Karabað Ermeni nüfusunun temsilcileri arasýnda yürütülen görüþmeleri Türkiye'nin memnuniyetle karþýladýðýný aktaran Akçapar, görüþmelerin verimli devam etmesinin umulduðunu kaydetti.
 
Akçapar, "Özellikle Zengezur Koridoru'nun açýlmasý da dahil olmak üzere Ermenistan'ýn sözlerini tutmasýný bekliyoruz." vurgusunu yaptý.
 
Ermenistan ve diðer ilgili taraflara fýrsatý kaçýrmama çaðrýsýnda bulunan Akçapar, Türkiye'nin baþýndan beri iki ülke arasýnda barýþ sürecini desteklediðini, bu nedenle de Ermenistan ile normalleþme sürecini baþlattýðýný söyledi.
 
BM DESTEÐE HAZIR
 
Birleþmiþ Milletler Siyasi Ýþler Biriminde Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý Miroslav Jenca, BM'nin sahada olmadýðýný anýmsattý.
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gerginlikten derin endiþe duyduðunu aktaran Jenca, BM'nin itidal çaðrýsýnda bulunduðunu ifade etti.
 
Jenca, operasyonun sonlandýðýna iliþkin duyurunun not edildiðini belirterek, BM'nin tüm aktörlerle yakýn irtibatta bulunduðunu ve barýþ çabalarýný desteklemeye hazýr olduðunu dile getirdi.
 
AZERBAYCAN'IN KARABAÐ'DA ANAYASAL DÜZENÝ TESÝS ETMEK ÝÇÝN YAPTIÐI ANTÝTERÖR OPERASYONU
 
44 günlük 2. Karabað Savaþý sonrasý Azerbaycan'ýn Karabað bölgesindeki Ermenilerin attýðý adýmlar, tansiyonun yükselmesine neden oldu.
 
Bölgedeki silahlý gruplar, son günlerde Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakýnlaþmak, kendi mevzilerini pekiþtirmek için siper kazma ve sabotaj giriþimleri, silahlý saldýrýlar gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.
 
Azerbaycan'ýn bölgedeki sözde rejimin feshedilmesi taleplerine raðmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda 9 Eylül'de sözde "cumhurbaþkanlýðý seçimi" yapýlmasý tansiyonu daha da yükseltti.
 
Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Þuþa kara yolunda Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyonun mayýna basmasý nedeniyle 2 kiþinin hayatýný kaybetmesi, olay yerine giden polis aracýndaki 4 polisin de yine mayýn nedeniyle þehit olmasý üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlýðý, Karabað'da anayasal yapýyý yeniden tesis etmek amacýyla lokal antiterör operasyonu baþlattý.
 
Operasyonda aðýr kayýplar veren Ermeni silahlý gruplar, Azerbaycan'ýn talepleri doðrultusunda silah býrakmayý ve bölgenin silahsýzlandýrýlmasýný kabul etti. Azerbaycan Savunma Bakanlýðý da antiterör operasyonunun durdurulduðunu açýkladý.
Karabað'da yaþayanlarýn yakýt ve gýda talebine olumlu yanýt verildi, yaralý Ermeni askerlerinin tedavisi için de destek önerildi.
 
STAR gazetesi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.