BÝR BÜTÜNDÜR YAÞAM

07 Aralýk 2010 01:32 / 2527 kez okundu!

 


Doruk torunuma; dedesi gibi uslu olmasý dileðiyle...

Heyecanlý ve sabýrsýzdý ihtiyar adam. Anlatacaklarý, gösterecekleri vardý.

Bardakçý, Deðirmenburnu, deniz, çalý çýrpý, kaktüsler; neler anlatacaktý torununa neler. Nasýl týrmanmýþtý kayalýklara, suya nasýl dalmýþtý; bilsindi torunu, öðrensindi.

Birden çocuðu gördü. Soluk soluða Bardakçý’ya varmýþ çocuðu.

Aferindi çocuða aferin! Atlatmýþtý yine babaannesini. Koþmaca Bardakçý’daydý. Bir solukta evrenin merkezindeydi. Bardakçý! Gümbet’le Bodrum arasýnda, Deðirmenburnu’nun saklýsý koy. Çocuðun evrenle bütünleþtiði yer. Bir O bilirdi bura büyüsünü. Bu nedenleydi her bir türlüsünü göze alýp cezanýn, kaçmasý Bardakçý’ya. Suyundan içerdi önce kaynaðýn. Sonra, tez yönelirdi denize dimdik yamaca. Göðsünü dayardý yamaca. Baþlardý yürümeye. Denize bakmaz, giderdi Deðirmenburnu’na kadar; kâh basarak parmak uçlarýyla ayaklarýnýn, kâh avuçlayarak çýkýntýlarýný kayalýklarýn. Göðsü sürttükçe dik yamaca, yüreði güp güp ederdi. Bir daha yeni yetmeliðinde Gönül ile dans ederken yaþayacaktý yüreði böylesi çarpýntýyý. Deðince göðsü Gönül’ün bu taþlar gibi dik diri göðüslerine. Þimdi dikkatliydi. Düþmemeliydi denize. Ne kötü olurdu! Ama Gönül’leyken bir düþselerdi. Ah bir düþselerdi! Ne iyi olurdu!

Deðirmenburnu’na vardýðýnda koyuverirdi kendini denize çocuk.

Deniz! Güzelim deniz! Ne varsa karada, bir fazlasýna sahip deniz!

Yatardý sýrtüstü denizine. Deniz taþýrdý çocuðu sevgiyle. Gökyüzü þaþardý. Nasýl da uzanýrdý çocuðun elleri kendisine? Parmak uçlarýndan çýkan damarlarý, dolaþýrdý gökyüzünü. Siz bilemezsiniz gündüzleyin yýldýzlarýn yerlerini. O bilirdi ama. Parmaklarý bilirdi. Damarlarý bilirdi. Dolaþýrdý damarlarýndaki kan yýldýzlarý. Alýþkýndý onlar bu yolculuða. Döner gelirdi bedenine tekrar. Þaþardý bu kez deniz. Ayak parmak uçlarýndan çýkardý yýldýzlarý dolaþmýþ kaný. Giderdi denizyýldýzlarýna. Giderdi tüm balýklarýn bedenlerine, süngerlere, eriþtelere, Gökova’ya, okyanuslara. Giderdi. Gider dolaþýrdý, varlýklarýna katardý canýný çocuðun. Döner gelirdi bedenine yine. Yorulur çýkardý kýyýya. Yatardý Deðirmenburnu’nun tuzlu kayalýklarýna. Bu kez, yýlanlarla, süleymancýklarla, dikenlerle, otlarla bütünleþirdi. Canýnda duyumsardý canlarýný hepsinin. Evren kadardý bedeni! Atlasý taþýrdý, okyanuslarý taþýrdý. Tüm, ama tüm varlýðý taþýrdý bedeninde mutlulukla birlikte…

Çocuk kayboldu birden. Gitti geldiði gibi ansýzýn. Kayalýklara týrmanan, suya sýrtüstü yatan, dalan baþkacasý da yoktu. Heyecanlýydý, anlatacaklarý, gösterecekleri vardý torununa ihtiyarýn. Vardý, vardý; ama anlatacaklarý, gösterecekleri yoktu artýk! Dondu kaldý. Ne boþ bir yer býrakýlmýþtý, ne de bir can, karada ve denizde. Her yan otel, motel; beyaz kaplamýþ, kirletmiþti doðayý. Þaþtý kaldý. Yoktu dikenler, çalýlýklar; denizde balýklar, yýldýzlarý denizlerin. Yoklardý. Yok edilmiþlerdi. Oysa canlar bir bütündü. Yaþam bir bütündü. Varlýk bir bütündü. Bunu böyle bilirdi O. Baþka bilenler de vardý elbette. Ölürse bir balýk, kurutulursa bir ot, biz de eksilirdik. Eksilirdi yaþam. Eksilirdi canlar. Eksilirdi dünya. Yaþam sürmeliydi kendi hâlince ve bizim olmadan. Sustu kaldý.

Oysa ne anlatacaktý dedesi, ne gösterecekti; merakla bekliyordu torunu.


Ertuðrul Barka

Aralýk - 2010


Son Güncelleme Tarihi: 10 Aralýk 2010 13:36

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
20 Ocak 2011 21:39

hurkus

Yüreðinize saðlýk.
Beton yýðýnlarýyla doldurduðumuz, her türlü yolla yoketmeye çalýþtýðýmýz bu dünya intikamýný çok kötü alacak bizden de... Bakalým biz ne zaman ayacaðýz!

Teþekkürler.

Münevver Ýzgi

07 Ocak 2011 22:01

demokritos

"Yaþam bir bütündü. Varlýk bir bütündü. Bunu böyle bilirdi O. Baþka bilenler de vardý elbette. Ölürse bir balýk, kurutulursa bir ot, biz de eksilirdik. Eksilirdi yaþam. Eksilirdi canlar. Eksilirdi dünya. Yaþam sürmeliydi kendi hâlince ve bizim olmadan."
Diyorsunuz:

Doðanýn bir mülk olmadýðýný, aslýnda bizzat doðanýn kendisi olduðunu anladýðýnda insan; doðaya ve insana karþý yapýlan katliamlar son bulacak diye düþünüyorum.
Çok içten yazýlmýþ bir metin... Okurken keyif aldým... sevgi ve saygýlar...


19 Aralýk 2010 17:38

ksindir

Sevgili Dede, Dost, Kardeþ...

Dededen toruna mektup... Yaklaþýk 6 nesli birbirine baðlayan metin...
Çok duygulandýðýmý, hüzünlendiðimi belirtmek istedim...
Eksilmemek, çoðalabilmek umuduyla ve kararlýlýðýyla...
Sevgilerimle,..

Kamil Okyay SINDIR

Böyle bir dedenin torunu da yarýn bir gün kendi torununa dedesinden aldýðý kültür ile kimbilir neler aktaracaktýr...

12 Aralýk 2010 22:54

fatma barka

Karya kadar sanslý olabilirse Doruk'um; ogluma da gösterebilirsin babacýgým gördüklerini ya da göremediklerimizi. sevgiler

10 Aralýk 2010 01:39

hurkus

Selam, ihtiyar adam:))

Ne güzel, anlatmýþsýn, Doruk bebek, bütün bunlarý göremese de, senin yazdýklarýndan eminim ki, görmüþ gibi olacak,

en azýndan hayalinde canlandýrabilecek, eline, kalemine, yüreðine saðlýk...

sevgilerimle..

Þeyma ERTAN
10 Aralýk 2010 01:29

hurkus

Ertuðrulcum,

Eline saðlýk gene döktürmüþsün.

Sevgiler.

Ali Osman Karababa

07 Aralýk 2010 21:56

Merih Yücel

Rant, yaþamýn bütünlüðünü bozup, küllerini savuruyor. Bizler ne kadar þanslý bir zamanda var olduk ki doðayla bütünleþip yaþadýk hep.
Aðustos böcekleriyle dost olduk. Denize dalýp, balýklarla þarkýlar söyledik hep. Daha henüz avlularýmýz betonlaþmamýþken, havamýzý derin derin içimize çekip. Bahçelerimizde yetiþen domatesin kokusunu aduyumsarken. Þimdi ise yeni nesillerimize nasýl anlatýrýz bütün bunlarý? Anlatsak da anlayabilirlermi? Daðlarýn kekik kokusunu?...

Kaleminize, yüreðinize saðlýk sayýn Barka. Yeni nesillerimize anlatacaðýmýz bir masaldýr artýk o eþþiz doða. Hýzla yýkýlan, yok edilen yaþam dünyasý.
07 Aralýk 2010 10:13

GÝRÝTLÝ KIZI

teþekkürler ERTUÐRUL BARKA ne kadar güzel anlatmýþsýnýz torunlarýmýza gösterecek güzellikler okadar azaldýki çocukluðumuzun tertemiz havasýný suyu aðaçlarý keþke göstere bilseydik torunlarýmýza .
Onlarda torunlarýna göstere bilseydi keþke
Ben þöyle söyliyeyim senin benim gibi düþünen o kadar az insan kaldýki dünyada

kaleminize saðlýk belki böyle etkiliyeci yazýlarý okursa sadece maddiyatý düþünen insanlar belki biraz otururda düþünürler
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.