Lenin bana neden küfretti?

08 Şubat 2012 15:17 / 2399 kez okundu!

 


Öleceğim aklıma gelirdi de Lenin’in bana küfür edeceği asla!

Kızıl Meydan’daydım; Devrim Müzesi, Kremlin, Lenin’in mozolesini gezecektim. Devrim Müzesi kapalıymış. Onarım çalışmaları yeni yönetimce kasten yıllardır sürdürülüyormuş.

Gezebilseydim, devrim süreci ile çarlık Rusya’sında devrimcilere yapılan işkence yöntemleri hakkında da bilgiler edinebilecektim. Olmadı. Ben de Lenin’in mozolesine yöneldim.

Karşıdevrimden sonra yıllarca bakımsız bırakılan mozoleye, uluslararası devrimci baskı sonunda bakım yapılıp, düzenlenmiş yeniden. Lenin’i yadsımalarına olanak yok zaten; çarlık rejiminde yaşamadıklarına göre…

Mozolesinden çıktığım sırada karşılaştım Lenin’le. Olacak iş miydi bu? Şaşa kaldım. Birkaç dakika önce mumyalanmış hâliyle cam tabutunda gördüğüm Lenin, capcanlı karşımdaydı! Karl Marks ve Çar 2. Nikolai de yanındaydılar. Etraflarındakilerle şakalaşıyor ve kırk yıllık ahbaplarmış gibi fotoğraflar çekiliyorlardı.

Meğer bunlar devrim önderlerinin ve Çar 2. Nikolai’ın tüm Rusya’dan seçilmiş en benzerleriymiş. Fotoğraf çektirerek para kazanıyorlarmış geldikleri Moskova’da. İsteyen Marks’la Lenin’le isteyen, Çar ile…

Yanaştım Lenin’e bir poz fotoğraf çekilmek istediğimi söyledim. “Tamam” dedi, “on dolar peşin”. Ne! Bir poz için on dolar mı? Bu ülkede insanların aylık gelirleri ne kadar ki? Lenin, bu çıkışmam üzerine öyle sunturlu bir küfür etti ki; zaten pek istekli de değildim, vazgeçtim. Üzünç içindeydim.

Kapitalizm değer diye bir şey bırakmamış koca Rusya’da; tabii paradan başka.


Ertuğrul BARKA

07.02.2012

Son Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2012 14:01

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.