Seni seviyorum’ diyemiyoruz ki...

12 Şubat 2009 18:45  

 

Seni seviyorum’ diyemiyoruz ki...

Sevgililer Günü için yapılan araştırmada Türkler, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Portekizlilere aşkı nasıl yaşadıkları soruldu. Sonuç: Aşkını itiraf etmekte en çok zorlananlar Türkler

14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle 5 ülkede Cornetto dondurmalarının sponsorluğunda ‘Uluslararası Aşk Araştırması’ düzenledi. İngiltere, İtalya, Portekiz, Fransa ve Türkiye’de internet üzerinden yapılan ankette, aşkını itiraf etmekte en çok zorlananlar Türkler çıktı. 

Sevgililer Günü’ne yetişecek şekilde planlanarak gerçekleştirilen ankete, beş ülkeden 15-24 yaş arası 1.667 genç katıldı. Araştırma Türk kadınlarının yüzde 90’ının, erkeklerinin ise yüzde 87’sinin hayatlarında en az bir kez âşık olduğunu ortaya koyarken, aşkı en az tadanların İngilizler olduğu görüldü. Uluslararası Aşk Araştırması’nda ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri de Türklerin, diğer dört ülke halkına kıyasla, aşkını itiraf etme konusunda en fazla zorluk çekenler olmaları.

Türkiye’de arkadaş desteği önemli
Araştırma sonucunda, Türk erkeklerinin aşkını açıklamak için kullandığı en yaygın yöntemin ‘aşkını ilan etmek’ olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte Türk erkeklerinin aşkını itiraf etmekte zorlananları ise sorunu çözmek için arkadaşlarından destek alıyor. Üstelik bu yöntemi kullanma oranı Türk erkeklerinde diğer ülkelere göre yedi kat daha fazla. 

Öte yandan Türk kadınlarının yarısı aşkı konusunda sessizliğini korumayı tercih ediyor ve farkedilmeyi bekliyor.

İtalyan ve İngilizler erkekleri çılgın
İtalyan ve İngiliz erkekleri, sevdiği kişi için çılgınca bir şey yapmak konusunda bayrağı elinde taşıyor. Türk erkekleri, İtalyan ve İngilizlere yetişemese de yüzde 55 gibi yarıdan fazla bir oranla âşık oldukları kişiler için çılgınca bir şey yaptığını itiraf ediyor. 

İtalyanların kendine güveni, duygularını ilk olarak sevdiği kişiye söyleme noktasında da kendini gösteriyor. İngiliz erkekleri bu noktada İtalyanlarla ortak bir davranış sergiliyor ve hislerini ilk olarak âşık oldukları insana açıyor. Türkler’in bu noktada çaldığı ilk kapı ise yine “en yakın arkadaş” oluyor. Araştırmaya katılan gençler genelde duygularını ilk olarak ailelerine söylemekten kaçınıyor.

Portekizliler sanal aşka bayılıyor
Uluslararası Aşk Araştırması’na göre, aşkını itiraf etmekte zorlanan Portekiz gençleri aynı zamanda sanal aşka en olumlu bakanlar. Diğer Avrupa ülkelerine göre, internet yoluyla sevgili bulmaya en olumsuz bakanlar ise Türkler.

Türk erkeği ‘hayır’ diyemiyor
Aşk erkekler için; İtalya’da ‘mantıksızlık’, İngiltere’de ‘karmaşa’, Fransa’da ‘acı’, Portekiz’de ‘ayakların yerden kesilmesi’ iken Türkiye’de ‘hayır diyememek’ anlamına geliyor. Türk, Fransız, Portekiz ve İngiliz kadınları aşkı ‘ayakların yerden kesilmesi’ şeklinde tanımlarken, İtalyan kadınlar ‘mantıksızlık’ cevabıyla diğerlerinden ayrışıyor.

İlk görüşte aşka kimler inanıyor
İtalyanlar, Fransız kadınları ve Portekizli erkekler bu soruya en fazla “Evet” cevabını verenler oldu. Uluslararası Aşk Araştırması’na göre Türk kadınları, Türk erkeklerine göre ilk görüşte aşka daha fazla inanıyor. 

Araştırma, ilk aşkların hemen her durumda gülümsenerek hatırlandığını ortaya koydu. Ancak Fransız gençleri, ilk aşklarını en melankolik şekilde hatırlayanlar. Portekiz kadınları ve İtalyan erkekleri ise ilk aşklarını neşeyle ve yüzlerinde bir gülümsemeyle hatırlıyorlar.

İlişkimiz nereye gidiyor sorusu
Özellikle kızların kafasını kurcalayan bu soru da araştırmadaki kültürel farklılıkları ortaya koymakta belirgin bir role sahip. Beş ülkedeki 15-24 yaş grubundaki kadın ve erkekler ilişkilerinin çoğunlukla gelecekte de süreceğine inanıyor. Bu konuya en iyimser bakanlar İtalyanlarken, en çok şüphe duyanlar Türkler. 

Araştırmaya göre ilişkilerinin geleceği hakkında en olumlu düşünenler İtalyan kadınları ve aşklarının geleceğinden en çok şüphe duyanlar Türk erkekleri.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0