Sayın Milletvekilleri, maden lobilerinin değil, halkın, yaşamın çıkarlarını savunun!

09 Haziran 2010 02:57  

 

Sayın Milletvekilleri, maden lobilerinin değil, halkın, yaşamın çıkarlarını savunun!

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), maden kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarının onaylanmaması için Milletvekillerine çağrıda çağrıda bulundu. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Muammer Sakaryalı tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:


MİLLETİN VEKİLLERİ ONAYLAMAYIN,
MADEN YASASI TASARISI MEVCUT HALİYLE ÜLKEMİZİN ÇIKARINA DEĞİLDİR!

Sayın Milletvekilleri,

Size ülkenin her yanından sesleniyoruz.

1/821 Esas numaralı MADEN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN nihai olarak; insan ve çevre sağlığını hiçe sayan, biyoçeşitliği ve ekosistemi mahveden, yeraltı zenginliklerimizi şirketlerin talanına açan nitelikte düzenlemeler içermektedir.

Yaşam alanlarımıza ve ülkemize kıymayın.

Bu yasasının lehinde el kaldırırsanız, yaşam alanlarımızın geleceğini ipotek altına sokan vekiller olarak tarihe geçeceksiniz. Bu yasa maden lobilerinin çıkarınadır, halkın ve ülkenin ve canlı – cansız yaşamın lehine değildir.

Çünkü Anayasa mahkemesinin ve Danıştay’ın kararları bypass edilerek, hukukun yol göstermesi göz ardı edilerek hazırlanan bir yasa taslağıdır. Maden İşleri Genel Müdürü Meclis’te çevre komisyonuna tasarının açıkça, “Kanunun bazı maddelerini Anayasa Mahkemesinin iptal etmesinin ardından sektörde ortaya çıkan sıkıntıları gidermek ve sektörün önünü açmak için hazırlandığını” (AA 18.3.2010) söylüyor.

Yaşamdan, çevreden, havadan, sudan, topraktan, tohumdan söz açan yok. Yaşam onları ilgilendirmiyor. Ama yaşam bizi ilgilendiriyor. Yaşam sizi de ilgilendirmeli. Maden lobilerinin çıkarlarını değil, halkın- ülkenin- yaşamın çıkarlarını savunmalısınız.

Maden yasası bu haliyle çıkarsa, küresel sermayenin isteklerini yapmış olacaksınız ama tarihin ve toplumun vicdanını kanatacaksınız.

Yaşama kıymayın!

•Suyu zehirlenmiş, toprağı kirlenmiş, insanı kanserden ölen, ormanları-zeytinleri yok edilen, kaynakları talan edilen ülkede kimi temsil ediyorsunuz? Kimden yanasınız?

•Böyle bir yurdu nasıl seveceğiz, sevdireceğiz ?

Maden Yasasını onaylamayın, onaylamak isteyenleri engelleyin ki vekillerimizle onur duyalım.


Muammer Sakaryalı
EGEÇEP DÖNEM SÖZCÜSÜ

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0