Nahide Akgün kazandı ama sevinemedi!

11 Haziran 2009 01:28  

 

Nahide Akgün kazandı ama sevinemedi!

Kadın hakları savunucuları, AİHM'in aile içi şiddetle ilgili aldığı karar karşısında Türkiye adına hem utandı hem de sevindi. Mağdur Nahide Akgün (Opuz) ise hâlâ tehdit altında yaşadığı için karara sevinemedi bile. 

Türkiye'de kadına karşı şiddetle mücadelenin önemli isimlerinden Avukat Canan Arın, AİHM'in kararını, "Çok memnun oldum ama Türkiye Cumhuriyeti’nin insan hayatına, kadın hayatına bu kadar değer vermeyen bir ülke olmasından dolayı çok utandım. Yerin dibine girdim" sözleriyle değerlendirdi.

Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği Kurucusu Pınar İlkkaracan ise "Böyle bir muamele görüp de resmi görevliler tarafından kayıtsızlıkla karşılaşan kadınların elinde bir silah var şimdi. Kadın hareketi açısından son derece önemli bir karar. Aile içi şiddetin ötesine geçmiş bir karar. Türkiye kadına karşı ayrımcılıktan suçlu bulunuyor" dedi.

Nahide Akgün (Opuz) ise hâlâ tehdit edildiği için suskunluğunu bozmadı, duygularını avukatı aracılığıyla ntvmsnbc'ye iletti. Annesini öldüren ve kendisine yıllarca şiddet uygulayan eski eşi hapisten çıktığı için kendini güvende hissetmediğini ifade etti.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 36 bin 500 Euro tazminata mahkum edilmesiyle noktalanan süreç Diyarbakır'da başladı. Kendisini ölümle tehdit eden, annesini öldüren kocası aleyhine 30 kez koruma talebinde bulunduğu halde koruma kararı aldıramayan üç çocuk annesi Nahide Akgün iç hukuk yolları tükenince 2002 yılında AİHM'ne başvurmuştu. 14 yıl süren şiddet dolu serüven, AİHM'den gelen kararla aile içi şiddete maruz kalan bütün kadınlar için bir "ilk" ve "örnek" oldu. Türkiye, karar kesinleştikten sonra Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından gerekli mekanizmaları devreye sokması için takip edilecek.

2002'de annesi ile birlikte İzmir'e kaçma girişiminde bulunurken, annesinin eşi Hüseyin Opuz tarafından tabancayla öldürülmesinin ardından bir kez daha savcılığa başvurarak boşanan Nahide Opuz, Akgün soyadını aldı.

Ömür boyu hapse mahkum olan eski koca, 2008'de serbest bırakıldı.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0