BÝR DEVÝR DAHA KAPANDI

23 Nisan 2020 23:09 / 2192 kez okundu!

 


Cumhurbaþkanlýðý makamý eskiden Avrupa Merkezci, yanlýþ batýcýlýðýn ana üssüydü. Cumhurbaþkanlýðý etkinlikleri bu yüzden de geçmiþte bir sentezi deðil, oryantalist bir þaþkýnlýðýn ezikliðini, çarpýklýðýný yansýtýrdý. TBMM'nin 100. Yýlý için tv'de gerçekleþen harika bir konser sýrasýnda, batýcý ezikliði üzerinden atmýþ bir Türkiye sentezi yaþadýk; görünen her mekânda, her sözde, her çalgýda... Bir devri kapatan bu konserin o anda TRT World üzerinden canlý verilmeyiþi ise bir eksiklikti.

 

****

 

BÝR DEVÝR DAHA KAPANDI

 

Televizyonda birden karþýma çýkan ve kýpýrdamadan izlediðim, Cumhurbaþkanlýðýnýn TBMM’nin 100. Yýlý vesilesiyle kotardýðý “7 Tepenin Þehrinden 7 Kýtaya Konser”i, muhteþemdi. Çekimler, seçilen mekânlar, müzikler, çalgýlar ve müzisyenler, harika bir Doðu/Batý sentezinin ürünüydü.

 

1. Ayasofya; ney

2. Topkapý Sarayý; ud

3. Kýz Kulesi; arp ve ilahi

4. Piyer Loti Tepesi; kânun

5. Galata Kulesi; flüt

6. Dolmabahçe; tambur/kemençe

7. Boðaziçi/15 Temmuz Þehitler Köprüsü; Piyano

 

Seçilen sözler ve sahipleri de çok anlamlýydý; Kant, Hacý Bektaþ-ý Veli, Yunus Emre, Akinalý Thomas, Lamartin, Mevlana, Pir Sultan Abdal.

Seçimlerin arkasýnda belli ki Doðulu/Sentezci bir akýl vardý. Cumhurbaþkanýmýzýn türlü engellere, darbelere raðmen kararlýlýk gösterdiði doðrultuda, boþluklarý doldurmak ise Ýbrahim Kalýn gibi saðlam entelektüellere kalmýþtý :) 

 

Cumhurbaþkanlýðý makamý eskiden Avrupa Merkezci, yanlýþ batýcýlýðýn ana üssüydü. Cumhurbaþkanlýðý etkinlikleri bu yüzden de geçmiþte bir sentezi deðil, oryantalist bir þaþkýnlýðýn ezikliðini, çarpýklýðýný yansýtýrdý.

 

28 Þubat 1997 döneminde Cumhurbaþkaný S. Demirel'in bile askeri vesayetçi statükoya teslim olduðu o meþhur Beethoven konserlerine tapýnma ile; bugün Ýdil Biret'in çaldýðý Beethoven’nin 9. Senfoni’sinin yarattýðý duygu arasýnda büyük fark vardý. Oryantalist batýcý ezikliði üzerinden atmýþ bir Türkiye sentezi yaþadýk her mekânda, her sözde, her çalgýda... Bir devri kapatan bu konserin o anda TRT World üzerinden canlý verilmeyiþi ise bir eksiklikti.

 

Simgelere hâkim, kendinden emin bir sentezcilikle kotarýlmýþ etkinlik, tüm dünyaya þunu dedi: Doðuluyuz, Batý'nýn harcýndaki Doðu'nun da, Doðu'daki Batý'nýn da farkýndayýz. Bu yüzden sentezimizle gururluyuz...

 

Simgeler önemli dedik; Doðu'yu, Batý'yý yansýtan mekanlar, kiþiler, çalgýlar, besteler özenle seçilmiþti. Seçen, Anadolu sýnýrlarýný aþan büyük coðrafyamýzýn deðerlerinin belli ki çok farkýndaydý. Keþke bu simgeler konusunu @ErtanOzyigit gelecek #KayýtDýþý programýnda ele alýp çözümlese... Eminim ki Çok katmanlý, çok anlamlý ve çok verimli bir kültürel, estetik derinlikte program olur ;-)

 

Simgeler, simgeler... Alevi/Sünni kiþiler ve müzikler; Kürdili Hicazkâr Longa; Roma/Selçuklu/Osmanlý/Cumhuriyet mirasýnýn farkýndalýðýna dair titiz bir sentezin estetik bir sunumunu yaþadýk. 

Bir devir daha kapandý. Kendisinin ne olduðunun bilincinde bir sentezcilik bayraðý göndere çekildi.

 

Bugünkü müzikal gösteri; Türkiye’nin Savunma, Saðlýk, Tarým (yakýnda Enerji) ile belirginleþen yükseliþine; sanatsal, kültürel, vicdani, estetik bir dokunuþ olmuþtur.

Artýk býrakýn gerisini müzmin muhalifler, ülkesiyle övünmekten utanan Avrupa Merkezci ezikler, yanlýþ batýcýlar/batýlýlar düþünsün “Türkiye'nin gittikçe yükselen bu kendine güveni ile nasýl baþa çýkacaðýz?" diye...

 

Vesselam.

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

 

Not 1: 115 kiþinin covit-19 virüsünden öldüðü bu karantinalý günde; Türkiye’de TBMM’nin 100. Yýlý sakin, estetik, müzikal bir biçimde kutlanarak; bayrak, marþ, alkýþ, müzik araçlarý ilk kez tüm ulusun malý olacak biçimde kullanýlýp bir devir kapatýlýrken; yanlýþ batýcý, Avrupa Merkezci, oryantalist eziklik; ne yazýk ki Ýzmir’de Çav bellacý zýplamalarla ýssýz balkonlara eziyet olarak yaþatýlýyordu.

 

Not 2: 7 tepenin þehrinden 7 kýtaya konserini izlemek isteyenler için kýsa yol:

https://www.sabah.com.tr/video/kultursanat/7-tepenin-sehrinden-7-kitaya-konser-video?f=sm&utm_source=twitter.com

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.