Ege Denizi'nde iki gemi çarpıştı

28 Haziran 2009 10:50  

 

Ege Denizi'nde iki gemi çarpıştı

Bozcaada'nın 10 mil açıklarında uluslararası sularda meydana gelen kazada ölü ve yaralı olmadığı, gemilerden birinin su aldığı belirtildi. 

ÇANAKKALE - Ege Denizi'nin uluslararası sularında konteyner ile dökme yük gemisinin, saat 22.30 sularında çarpıştığı bildirildi.

Bozcaada'nın yaklaşık 10 mil açıklarında çarpışan gemilerin, Fas'ın Casablanca Limanı'ndan Tuzla'ya gittiği ifade edilen Alman bayraklı 'Renate Schulte' adlı konteyner ile Malta bayraklı 'Martı Princess' adlı dökme yük gemileri olduğu belirtildi.

Kazayı, bölgeden geçen 'Ilgaz' adlı Türk bayraklı geminin personelinin yetkililere bildirip yardım istediği kaydedildi.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Alman bayraklı geminin ön kısmının, kaza sırasında Malta bayraklı dökme yük gemisinin içine girdiğini belirterek, gemilerin bitişik durumda yardım beklediklerini söyledi.

Kurt, Sahil Güvenlik ekiplerinin gemilerin bulunduğu bölgeye ulaştığını, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden sevk edilen 'Kurtarma 2' römorkörü ile hızlı tahlisiye botunun kaza yerine ulaşmak üzere olduklarını söyledi. 

ÖLÜ VE YARALI YOK
Malta bandıralı gemide 30-35'e yakın araç bulunduğu, Alman gemisinin ise boş olduğu gelen bilgiler arasında. İki geminin de demir attığı, kaptanlar ile yapılan görüşmelerde ölü ve yaralı olmadığı ifade edildi.

KONTROL SAĞLANDI ANCAK RİSK VAR
Kazayla ilgili NTV'ye açıkalmalarda bulunan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürü Salih Orakçı, "Kazanın nedeni konusunda net bilgi verebilmemiz için kaza inceleme araştırma kurumunun incelemesine ihtiyaç var. Bozcaada'nın 12 mil açığında olan bir kaza ve ekiplerimiz olay noktasına varmak üzere. Olay kontrol altında ancak risk devam ediyor. Kazanın nedenleri konusunda daha sonra sağlıklı bilgi verebileceğiz" dedi.

"BİR BAŞTAN GİRİP DİĞER BAŞTAN ÇIKMIŞ"
"Gemilerin konumu şu an korunuyor" diyen Orakçı, "Konteyner gemisinin kuru yük gemisine iskele tafından çarptığı ve 2 nolu ambarından girerek sancak tarafını da delerek çıktığı saptandı. Yani bir baştan girmiş ve diğer baştan çıkmış durumda. Gemiler birleşik haldeler. Yara alan gemi riskini koruyor ancak batma durumu söz konusu değil. Personelle irtibatımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Orakçı, "Her iki gemi kaptanın da beyanları, gemilerde ölü ve yaralı olmadığı şeklinde. Ancak, bir miktar deniz kirliliği gözlemlendi ve ekipmanlar yola çıkarıldı. Tespitler yapılacak" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Gece olması çalışmaları bir miktar etkileyecektir ancak ekiplerimiz 7 gün 24 saat çalışma prensibiyle yetiştirildiği ve donatıldığı için sıkıntı olmayacak. Önemli olan, her iki gemi personelinin can güvenliğidir ve botlarımız da risk oluştuğunda personeli alabilecek durumdadır. Gemilerin kurtarılması noktasında da çalışmalar devam edecek."

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0