Birlik olma zamanı - Fikret BİLA

22 Ocak 2018 02:45  

 

Birlik olma zamanı - Fikret BİLA

Türkiye’nin Afrin’de yürüttüğü “Zeytin Dalı” harekâtı meşrudur.

Ankara, uluslararası hukuktan doğan bir hakkını kullanmıştır. Bütün uyarılara rağmen, PKK’nın Suriye’deki kolu olan YPG’nin Afrin’de üslenmesi, oradan Türkiye’ye saldırması karşısında, Ankara’ya askeri müdahale dışında bir seçenek kalmamıştır.

PKK-PYD-YPG’nin Türkiye’ye saldırıları Afrin’le de sınırlı değil. Sınırımız boyunca fırsat buldukları her an her yerden saldırdılar.

Terör örgütünün amacının Türkiye’yi bölmek olduğu da düşünüldüğünde Türkiye’nin askeri harekâtı, tartışmaya dahi açılamaz.

Türkiye’nin Suriye’nin de, Irak’ın da toprağında gözü olmadığı açıktır. Sadece bekasını düşünerek terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu nedenle Türkiye’yi, Suriye’de işgalci gibi gösterme çabaları da boşunadır. Türkiye işgalci değildir. Amacı terör örgütlerini etkisiz kılmaktır.

ULUSAL SORUN

Terör ulusal bir sorundur. Bu nedenle terörle mücadele de ulusal nitelikte bir mücadeledir. Bunun gereği, bu mücadeleyi birlik ve beraberlik içinde yürütmektir.

Terörle mücadele iç siyaset konusu, malzemesi yapılmamalıdır. Partiler üstü bir anlayışla yürütülmelidir!

Şimdi zaman, iktidarıyla muhalefetiyle birlik olma zamanıdır. 

ABD YANLIŞ YAPIYOR

Türkiye’nin 60 yıldır müttefiki olan ABD, Suriye’de yanlış yerde duruyor; NATO müttefiki Türkiye’nin yanında değil, PKK’nın yanında saf tutuyor. Bunu yaparken zerre kadar inandırıcılığı olmayan çelişik açıklamalarla durumu idare etmeye çalışıyor.

ABD, YPG’yi silahlandırıp sınırımızda konuşlandırırken, “Türkiye ile PKK’ya karşı mücadelemız sürecek” türünden yaptığı bir açıklamaya, Ankara’nın inanmasını bekliyor! Sanki, PYD-YPG’nin PKK’nın Suriye’deki kolu olduğunu bilmiyormuş gibi...

ABD terör örgütünü silahlandırmayı ve siyasi olarak desteklemeyi “DEAŞ’la mücedele” diye açıklayamaz.

DEAŞ etkisiz hale getirildiğine göre ABD’nin daha önce söz verdiği gibi YPG’ye dağıttığı silahları bir an önce toplaması gerekir. Bunu yapmadığı sürece Suriye’de barışa katkı sunması söz konusu bile olamaz.

GERÇEĞİ GÖRMELİ

Washington’ın Suriye politikasını yeniden gözden geçirmesi ve müttefiki olan Türkiye’nin yanında yer alarak bu hatadan dönmesi gerekir.

ABD, şu gerçeği görmeli ki Türkiye ve İran karşı olduğu sürece, bölgeyi istediği gibi parsellemesi mümkün değildir.

Fikret BİLA/hurriyet.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0