'Yaralarý Kim Düþünür, Ölsem Ne Gam!' (Yüzbaþý Þerafettin Ýzmir)

08 Eylül 2011 23:42 / 3487 kez okundu!

 


Çýlgýn Türklerin verdiði onurlu savaþýn sonlandýðý an hangi andýr? Bir tahmininiz var mý?
O öylesine bir andýr ki, gururunuz sizi çok yüceltir, onurlandýrýr, hatta aðlatýr bile.

Fahrettin Altay Paþa’ya baðlý süvari birlikleri, Bel kahve sýrtlarýndan Ýzmir yönüne doðru inmeye baþlamýþlardýr. O sabah 9 Eylül 1922 gününün altýn þafaklý, esintili, mutlu sabahýdýr.

O an, bir onurlu savaþýn bitiþ anýnýn habercisidir. Yüzbaþý Þerafettin ve arkadaþlarýnýn ellerinde Ýzmir Hükümet Konaðý'nda dalgalanan Türk Bayraðý, Tüm dünyaya yeni bir dönemin baþladýðýný haykýrmaktadýr.

YÜZBAÞI ÞERAFETTÝN

1889 yýlýnda Ýstanbul da doðan Yüzbaþý Þerafettin, 1906 da Harp Okuluna girmiþ, 1909'da subay olarak mezun olmuþtur. Þerafettin Bey, 1913'te üsteðmen, 1917'de yüzbaþý olmuþ, 1922 de Ýzmir’in kurtarýlýþýndan sonra binbaþýlýða getirilmiþtir. Kurtuluþ savaþýndan önce, Balkan ve Birinci Dünya savaþlarýna katýlmýþtýr. Adýný ise Sabuncubeli muharebelerinde bu muharebe sonrasýnda gerçekleþtirilen Bornova’nýn ve Ýzmir’in kurtarýlýþýnda duyurdu.

7 Ocak 1922 de Ankara’ya gelen ve Mustafa Kemal tarafýndan kabul edilen Buhara Halk Sovyetler Cumhuriyeti elçisinin getirdiði hediyeler içerisinde üç adet kýlýç bulunmaktadýr. Bu kýlýçlardan biri Mustafa Kemal’e, diðeri Batý Cephesi kumandaný Ýsmet Paþa’ya, Diðeri ise ‘’Ýzmir Fatihi’’ dedikleri Ýzmir’e ilk girecek subaya verilmek üzere getirilmiþti. Bu kýlýçlar Batý Cephesi Komutanlýðý emrine alýnmýþtý. Baþkomutan, Meclis kürsüsünden bunu usluna duyurdu. Bu sýrada Beyrut Eþrafýndan Misbah Efendi de, ayný amaçla 500 altýn lira ödül koydu.

Ýzmir’in iþgalinden sonra, yüreklerde oluþan Ýzmir özlemi ve kenti kurtarma arzusu, toplumsal mitosa dönüþtü. Ordudaki subay ve erler arasýnda büyük bir heyecan seli yarattý. Ýzmir’e ulaþma düþü, yüreklerde kabarmýþ alevden bir topa dönüþtü.

30 Aðustos günü düþmanýn ana unsurlarýnýn yok edilmesinin ardýndan Baþkomutan Mustafa Kemal Paþa’nýn ‘’Ordular Ýlk Hedefiniz Akdeniz’dir.’’ Tarihi emrini alan ordu, Ýzmir’e akarken, Ýkinci Süvari Tümen Komutaný Yarbay Zeki Soy demir, öncü olarak Birinci Süvari Alayýný görevlendirdi. Öncülerin öncüsü olma görevi de Ýkinci Süvari tümeninin 4. Alayýnda Bölük Komutaný olan Yüzbaþý Þerafettin’e verildi.

Yüzbaþý Þerafettin’in özel arþivinde, bu aný: ‘’Anlatýlmaz bir hýzla mesafeleri aþýyor, Ýzmir’e doðru uçuyorduk. Kaçan düþman, köyleri kasabalarý yakýyor, intikamýný sivil halktan alýyordu. Adým baþý rastladýðýmýz yürekler acýsý manzara, hýzýmýzý büsbütün arttýrýyordu.’’ diye anlatmýþtýr.

9 Eylül sabahý 09.00’da Bornova’ya giren genç Yüzbaþý, Halkapýnar’a doðru yürüdü. Bir anda müfreze bir fabrikadan ateþ yaðmuruna tutuldu. Burada Þehit verilen 4 erin, baþlarý Ýzmir’e dönük öldüðü söylenir. (Halkapýnar Þehitliði. Ruhlarý Þad olsun.)

Müfreze yürüyüþüne devam etti. Yönünü Alsancak’a çevirdi, 80 kiþilik kuvvetle þehre akmaya baþladý. Müfrezesinin baþýnda kente saat 10.30 da giren Yüzbaþý Þerafettin, Kordon’a kurþun ve þarapnel yaðmuru altýnda 40 askerini kaybederek ulaþtý. Süvariler, dörtnala Kordon boyundan Pasaport iskelesine geldiklerinde, bir Rum’un attýðý bomba, Yüzbaþý Þerafettin’in atýnýn önünde patladý. Omzuna ve koluna þarapnel parçalarý isabet eden yüzbaþý, parçalanan atýný deðiþtirerek, yoluna devam etti. Hükümet Konaðý’nýn önündeyse makineli tüfek ateþiyle karþýlaþan Yüzbaþý Þerafettin’i göðsüne isabet eden mermiler de durduramadý.

Atýndan inen Þerafettin Bey, bir gencin uzattýðý Türk Bayraðýný alýp, görevi tamamladý.

15 Mayýs 1919 ‘da Ýzmir’in iþgaliyle baþlanýlan nokta, 3 yýl 3 ay, 24 gün sonra 9 Eylül 1922’de kurtuluþuna mekan oldu.

Balkona çýktýðýnda göðsündeki kanýn bulaþtýðý bayraðý gözyaþlarý içinde göndere çeken Yüzbaþý Þerafettin o dakikalarý, ‘’Yaralarý kim düþünür, ölsem ne gam. Ýzmir’i kurtarmýþtýk ya. Bu þerefin öncüleri biz olmuþtuk ya.’’ diye anlatacaktý.

Belkahve'den tarihi günü izleyen Baþkomutan Mustafa Kemal Paþa’nýn yanýnda Fevzi ve Ýsmet Paþalarla,10 Eylül sabahý Ýzmir’e geliþi muhteþem oldu. Kent adeta ayaða kalktý. Ýzmir’e geliþinden iki gün sonra Baþkomutan, Þerafettin Yüzbaþýya ‘’Ýzmir’’ adýný verdi. Genç subay, soyadý kanununun çýkmasýndan sonra Ýzmir’i kullandý.

Büyük Kurtarýcý, kýlýcý da 15 Eylül’de Yüzbaþý Þerafettin’e verdi.

ÞERAFETTÝN ÝZMÝR’ÝN KILICI KAYBOLUYOR

Emekliye ayrýldýðýnda Ýstanbul’a yerleþen Þerafettin Ýzmir, 6 Kasým 1951 yýlýnda vefat eder. Eþi, Siret Haným, "üçüncü kýlýcý" Ýzmir'de açýlmasý planlanan Ýnkýlap Müzesine verilmek üzere Ýstanbul Valiliðine verdi. Ancak bu kýlýcýn izine bir daha ulaþýlamadý.

Yaralý halde Ýzmir Hükümet Konaðý'ndaki göndere Türk Bayraðýný çeken bu yüce Türk Kahramanýnýn deðerli Ýzmirliler, hangimiz adýný biliyoruz? Sadece hýzlý hýzlý oynatýlan siyah beyaz filmlerde, o bayrak çekme sahnesinin kahramanýný, biz baþka bir iþle uðraþýrken, milli bayramlarda öylesine seyrettiðimiz filmlerde görüp geçmek, hangi Ýzmirliye yakýþýr?

Üstelikte, Ýzmir’in kurtuluþunun sembolü olan bir kýlýcý kaybederek bu yurdu bize emanet edenlere ne kadar layýk olabiliyoruz?

Yýllarca tevazuun gölgesinde saklanmýþ bu tarihi þöhretin ölümü de, yaþayýþý kadar sessiz ve iddiasýz olmuþtur.

Ýzmirimin kuruluþunda ölüme ‘’Ölsem Ne Gam! Ýzmir’i kurtarmýþtýk ya!’’ çocuksu yaklaþýmýyla meydan okumuþ, bu yürekli Türk subayýnýn ve Kahraman Türk Süvarisinin hatýrasý karþýsýnda saygýyla eðiliyoruz.


Özdener GÜLERYÜZ

09.09.2011


Kaynakça:

1) Üçüncü Kýlýç Kitabý (Kemal Arý)

2) Cumhuriyetin Ýzmir’i Dergisi (Ýzmir Büyükþehir Belediyesi Yayýnlarý)


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
13 Ocak 2017 12:14

Samire Radle

Maalesef tarihde rol oynamýþ bazý önemli isimler unutulur...... Oysa ki genc nesillere asl onlarýn yaptýklarý anlatýlmalý... Kaç Þerafettinler unutululdu bu savaþta... herkese heykel dikilsin demiyorum ama herkes tarihde hak ettigi yeri bulmalýdýr... Aslýnda onlarýn buna ihtiyacý yok, bizim onlara ihtiyacýmýz var...

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.