90+2'DE DÜÞÜNSEL ÞÝMDÝ, NÝNOÇKA'DA SVETLANA BOYM

19 Aralýk 2018 10:55 / 1487 kez okundu!

 

 

“Neden sevdim, nasýl çekti beni içine, güzel düzgün cümleleri miydi, Paris'i anlatýþý mý? Her satýrýnda farklý bir duyguya çekildiðim, daha derine gitmek istediðim, uzaðýndan kokladýðým, o yýlbaþý sürecinde yüzüme sulu karýný yediðim, insanýný sevdiðim, yüzümde, aðýz çevremde soðuktan uçuklarýn belirdiði Paris soðuðu mu? 
Hiç inkar edemem,otelden ayrýlýp, iki saat süreyle yol gidip ayrýca da  uzun yürüyüþ mesafesiyle giriþ yapabildiðimiz, tahminlerinizden çok daha fazla bir alaný kapsayan, hayatýnýzda okuduðunuz ve okuyabileceðiniz çok farklý çizgi kahramanlarýn capcanlý karþýnýzda oluþuyla sizi karlar arasýnda masallar ülkesinde gezintiye çýkaran Disneyland'ý...

 

 

 

****


90+2’DE DÜÞÜNSEL ÞÝMDÝ, NÝNOÇKA’DA SVETLANA BOYM


Neden sevdim, nasýl çekti beni içine, güzel düzgün cümleleri miydi, Paris'i anlatýþý mý? Her satýrýnda farklý bir duyguya çekildiðim, daha derine gitmek istediðim, uzaðýndan kokladýðým, o yýlbaþý sürecinde yüzüme sulu karýný yediðim, insanýný sevdiðim, yüzümde, aðýz çevremde soðuktan uçuklarýn belirdiði Paris soðuðu mu?

Hiç inkar edemem,otelden ayrýlýp, iki saat süreyle yol gidip ayrýca da  uzun yürüyüþ mesafesiyle giriþ yapabildiðimiz, tahminlerinizden çok daha fazla bir alaný kapsayan, hayatýnýzda okuduðunuz ve okuyabileceðiniz çok farklý çizgi kahramanlarýn capcanlý karþýnýzda oluþuyla sizi karlar arasýnda masallar ülkesinde gezintiye çýkaran Disneyland'ý...

Ayrýca Paris sokaklarýný ve caddelerini. 

Ayrýca Eyfel kulesini.

Kule yakýnlarýndaki Kafede elleriniz donmuþ vaziyette oturup kahve yudumlarken Kafenin duvarýnda Kule'nin yapým aþamasýndaki resimleri, yarým Eyfel kulesinin, sonlanmaya yakýn olan kulenin resimlerinden etkileniþinizi...

Meraklanýp nasýl yapýldýðýný incelediðinizde karþýnýza çok ilginç durumlar çýkýyor.

Mimarý Alexandre Gustave Eiffel, Yapýyý ikonik bir yapý olarak tasarlýyor, Fransýz devriminin 60. yýl kutlamalarý çerçevesinde yapýmýna baþlanýyor,

324m yüksekliðinde þehrin her yanýndan görülebilen, 10.1 ton aðýrlýðýnda 200 000 m2 alana yayýlan,

Her yedi yýlda bir 60 ton boya ile boyanmak istendiðinde 3 milyon Euro maliyeti olan bir yapý.

Dünyanýn dört bir yanýndan ziyaretçi çeken ve Fransa turizmine katkýsý yüksek olan bir yer. 

Yapýmý bittiðinde halk ve diðer sanatçýlar tarafýndan beðenilmemiþ, eleþtirilmiþ yýkýlma kararý alýnmýþ, sonunda telgraf anteni olarak kalmasýna karar verilmiþ. 

Eiffel hergün kuleye gider orada zaman geçirirmiþ.

''Neden her gün buradasýn'' diye soranlara; ''Onu görmediðim tek yer burasý'' diye cevap verirmiþ, buradan sanki kendi eserinden nefret eden bir mimar olduðunu çýkarýyoruz.

Elimdeki kitap Svetlana Boym'un Ninoçka isimli kitabý, konuya Boym'un cümleleriyle girmiþtim. 

Yazdýðýna göre, þimdi var mý bilmiyorum, kulenin hemen dibinde bir atlýkarýnca varmýþ, Eyfel kulesinin müþterileri önce yukarý çýkarlar, sonra atlýkarýncaya binip, dondurma alýrlarmýþ.

Yüzyirminci sayfadan giriþ yaptým kitaba.

Ninoçka, cinayete kurban gitmiþ Rus göçmeni kadýn. 

1980'lerde Rusyadan ABD'ye göç eden ve þimdi New York'ta tarih yüksek lisansý yapmakta olan Tanya, Nina Belskaya'nýn adýna bir dip notta rastlýyor ve cinayeti merak ediyor.

Bir dedektif gibi Paris'e giderek olayý soruþturmaya baþladýðýnda iþlerin sandýðýndan daha da çetrefil olduðunu görüyor. 

Nina'nýn öldürülmesi ile baþ rolünü Greta Garbo'nun oynadýðý 1939 yapýmý Ninoçka filmi arasýndaki baðlarý araþtýrýyor.

Svetlana Boym bunlarý anlatýrken derin derin size Paris'i koklatýyor, hissetiriyor.

Arada bir kitaptan kopmanýn da bir sakýncasý olmasa gerek,

Yýlbaþý sürecinde Önceden ücretini ödediðimiz Moulen Rouge gösterisini doyumsuzca izliyoruz.

Bana öyle geliyor ki, ne kadar soðuk olursa olsun, o gösteride rol alan sanatçýlara saygý adýna, emek adýna bu gösteri seyredilir. Sanýrým herkes benim gibi düþünüyor. 

Müthiþ bir kalabalýk, soðuk dinleyen yok. Oraya gelen her kes çok sakin.


 
NASIL YAÞAYALIM? 

‘’Vazgeçebilmek’’ kitabýnda Guy Finley, Akýlsal Nasýl ve Düþünsel Þimdi deyimlerinden bahseder, kalýcý mutluluk ile sizin aranýzda duran hiçbir þeyin olmadýðýný, nasýl diye sormamak gerektiðini, izin verirseniz þimdinin size yol göstereceðini, Düþünsel Þimdinin akla hayale sýðmayacak bir eylem olduðunu, kendiniz dýþýndaki yeni dünyaya varmanýz eskisinden çýkmýþ olduðunuz anlamýna geleceðini, kendinizden kaçmanýn elzem olduðunu, bunu ne kadar iyi anlarsanýz o kadar özgür olacaðýnýzý, kendiniz dýþýna götürülmekte ne kadar istekli iseniz, o kadar hýzlý bir þekilde oraya varacaðýnýzý, Akýlsal nasýl ile Düþünsel þimdi arasýndaki mesafeyi kýsaltmak için her an çalýþarak ruhsal yolculuðunuza günlük hoþluklar eklemeniz gerektiðini,

Kendi dýþýnýza çýkmak için kimsenin yardýmý olamayacaðýný, ancak herkese bunu yapmanýz gerektiðini göstermek gerektiðini, 

Gerçek baþarýnýn sizin neye ulaþmayý amaçladýðýnýzla deðil, sessizce anlayabildiðinizle ölçüleceðinden söz eder.

Kýsaca ‘’Düþünsel Þimdi’’ ile kendinizden kaçmak kaçýnýlmazdýr.

‘’Akýsal Nasýl ‘’da kalýrsanýz eziyet eden sorulara cevap aramakla zaman harcarsýnýz.

Anlayacaðýnýz uzun lafýn kýsasý ‘’an’’ da kalýn ve ‘’an’ ý yaþayýn diye anlayabileceðiniz bir anlatým.

Geçmiþle baðýnýzý bir an önce koparýn þimdiyi yaþayýn yani.


 
90+2 de GOL YEMEK NASIL BÝR ÞEY?

Türk Futbolu’nun yüz yýllýk futbol takýmý, liglerde üç kez þampiyon olmuþ, her zaman üst sýralarda görmeye alýþýk olduðumuz, futbol ligi’nin, rakipleri tarafýndan ‘’iyi ki varsýn’’ noktasýndaki ezeli rakibi olan, büyük bir sivil toplum örgütü denilebilecek topluluk, baþkan deðiþimi ile yapýlan reformlara uyum saðlayamadan ne olduðunu anlayamadan, hýzla küme düþme hattýna gelirse,

Alt yapýsýna bakýldýðýnda, Avrupa çapýnda yapýlanma, dokuz branþta mücadele, geçmiþinde büyük baþarýlar olan Türkiye’nin göz bebeði futbol takýmý, öncelikle yerli hocalara direnip sonrasýnda çaresiz daha önce görev yapmýþ, þampiyonluk yaþatmýþ bir hoca ile anlaþma saðlayýp hocayý göreve getirdiðinde taraftarýn beklentisi ilk maçta galibiyettir deðil mi? Evet öyle.

Gece son baktýðýmda takým galip iken, o duygularla sakince yataðýma gidiyorum. Bana göre yeni hoca ilk maçýný kazandý ve arkasý da gelecek.

Sabah uyandýðýmda ise iþte bu Türkiye’nin göz bebeði futbol takýmýnýn son dakikada elinden geleni yapmýþ milyon euro deðerindeki futbolcularý ile süperlige bu yýl çýkmýþ yerli hoca yönetimindeki ve çok eminim ki galibiyet yemini etmiþ Anadolu takýmýndan, mutlu ve huzurlu 90+2 de gol yeyip berabere kalmýþ olduðunu çok derin bir hüzünle akþam ve ertesi günün farklý skorlarý ile içime gömmüþ bulunuyorum.

Bu yazýyý yazarken tüm kanallarda Takýmýn baþkaný ve yeni hocasý yaptýklarý açýklamalarda, ikinci yarýnýn lider takýmý olacaklarýna söz veriyorlardý. 

Bize de inanmaktan baþka çare kalmýyordu.

Belki de hayat tam da iþte böyle bir þeydi.

 

Özdener GÜLERYÜZ

18.12.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Aralýk 2018 09:01

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.