MAARÝF SIÇRAMASI

25 Eylül 2018 16:11 / 2360 kez okundu!

 

 

Sevgili Okuyucular, toplumun her kesiminde liderlik yapabilecek nitelikte insanlarýn yetiþtirilmesiyle ilgili bazý fikirlerimi sizinle paylaþmak istiyorum. Küresel Sistemin yeniden kurgulandýðý ve ülkelere rollerin yeniden daðýtýldýðý bir dönemden geçiyoruz. Buna baðlý olarak Dünya’da yaþanan büyük kýrýlmalar ve krizlerden ülkemiz fazlasýyla etkileniyor. Özellikle kamuda ve özel sektörde, medyada, akademide, kültür ve sanat dünyasýnda, sporda, topluma yön verecek ve Türkiye’nin yeni Küresel Sistemde yerini almasýna katký saðlayacak fikir liderlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

 

****

 

MAARÝF SIÇRAMASI

 

Sevgili Okuyucular, toplumun her kesiminde liderlik yapabilecek nitelikte insanlarýn yetiþtirilmesiyle ilgili bazý fikirlerimi sizinle paylaþmak istiyorum. Küresel Sistemin yeniden kurgulandýðý ve ülkelere rollerin yeniden daðýtýldýðý bir dönemden geçiyoruz. Buna baðlý olarak Dünya’da yaþanan büyük kýrýlmalar ve krizlerden ülkemiz fazlasýyla etkileniyor. Özellikle kamuda ve özel sektörde, medyada, akademide, kültür ve sanat dünyasýnda, sporda, topluma yön verecek ve Türkiye’nin yeni Küresel Sistemde yerini almasýna katký saðlayacak fikir liderlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

Ýlk önce doðru kavram tercihine deðinmek istiyorum. Eðitim, ülkemizin ihtiyaçlarýna cevap verecek bir kelime deðil. Anlamýna baktýðýmýzda terbiye ile karþýlaþýyoruz. Yani eðitimi kullandýðýmýzda ister istemez kalýba dökmeyi, çerçevelemeyi, kýsýtlamayý ve budamayý kastetmiþ oluyoruz. Bu yaklaþýmýn en sonunda tek tip insana çýkar. Bugün yaþadýðýmýz sorunlar ve Milli Eðitim Bakanýmýzýn sýkça dile getirdiði aksaklýklarýna altýnda yatan nedenlerin en baþýnda bunun geldiðini düþünüyorum. Eðitim yerine maarifi kullandýðýmýzda karþýmýza bambaþka bir açýsý ve zenginlik çýkýyor. Maarif köken itibariyle irfandýr. Bir insanýn sýfýrdan baþlayarak merdivenleri çýkmasýný, yani tekâmül etmesini, potansiyeline kavuþturulmasýný ve kendini aþmasýný kapsýyor. Ve insana marifet ve maharet kazandýrýlmasý anlamýna geliyor. Eðitim zihni fakirleþtirirken, maarif zenginleþtiriyor.

Gelelim yeni fikir liderlerini kazandýracak nasýl bir maarif sistemi kurulmalý sorusunun cevabýný aramaya... Ýz sürmeye ve arayýþa köklü tarihimizden baþladýðýmýzda, Osmanlý Devletimizin kurduðu ve ihya ettiði Enderun Mektebi gözlerimizi kamaþtýrýr.  Bu kurum, her yönüyle analiz edip günümüzün küresel þartlarýna adapte edilmeli, yeniden canlandýrýlmalýdýr. Maarif programý titizlikle hazýrlanmalýdýr. Açýlacak Enderun Okullarý, sadece geleceðin nitelikli ve liyakat sahibi fikir liderlerini deðil ayný zamanda siyaset, bürokrasi, sermaye, finans, akademi, medya, kültür ve sanat alanlarýnda ve Türkiye için hassas nitelikteki –biliþim, silah sanayi, tarým ve ilaç vb. - sektörleri sürükleyecek insan kadrosunun oluþturulmasýnda rol oynamalýdýr.

Bu okullara uygulanacak maarif programý, son derece zengin niteliklere sahip olmalýdýr. Alýnacak üstün zekâlý çocuklar, maddi ve manevi ilimlerle donatýlarak geleceðe hazýrlanmalýdýr. Batýnýn sadece sömürüye dayanan, yozlaþmýþ ve çökmek üzere olan sahte medeniyeti, Dünya’ya sadece zulüm, çatýþmalar, savaþ, ölümler, açlýk, çevre tahribatý ve iklim deðiþiklikleri getirmiþtir. Bu bakýmdan yeniden kurgulanan Küresel Düzenin insanlýða biraz daha yakýnlaþmasýnda, hak, adalet ve kaynak paylaþýmý gibi ögelere deðer vermesinde yerel ve küresel deðerlerle donanmýþ insanlarýmýzýn büyük katkýsý olacaktýr. Yola “Dünya Beþten Büyüktür” iddiasýyla çýktýysak bunun altyapýsýný oluþturmak zorundayýz. Yeni Enderun Okullarýnda matematik, fizik, kimya, astronomi gibi temel bilimler, Türkçe, Osmanlýca, edebiyat, tarih, psikoloji, felsefe vb. sosyal bilimlerin yaný sýra çaðýn gereklerine uygun olarak biliþim, kod yazýlýmý, finans okuryazarlýðý, medya ve sosyal medya okuryazarlýðýndan oluþan zengin bir program oluþturulmadýr. Manevi ilimlerde ise çocuklarýmýza, dinimizin tüm yönleri öðretilmeli ve en önemli ögelerinden Anadolu Ýrfan Medeniyetinin temel taþý tasavvuf programlarý uygulanmalýdýr. Böylece, maddi ve manevi ilimlerle yoðrulan bir çocuk zenginleþen zihni ve gönlü arasýnda kopmaz bir bað kuracaktýr. Ve hepsinden önemlisi zihin ve gönül birliðini idrak ederek kendini aþmaya baþlayýp tüm insanlýða hitap eder hale gelecektir. Yýkýcýlýk yerine yapýcýlýðý, insanlarý, din, dil, ýrk, mezhep, etnik köken ayýrmadan kazanmayý öðrendiði için Küresel Sistemin kan emici sömürü sisteminin sona ermesinde rol üstlenebilecektir.

Enderun Mekteplerinde maarif programý bir çocuðun temel eðitiminden geçerek üniversite ve yüksek lisans düzeyine gelinceye kadar devam etmelidir. Bu sistemin en önemli ögesi ise alýnacak üstün zekâlý ve yetenekli çocuklarýn nasýl seçileceðidir. Toplumda her sektörde ve alanda sivrilmiþ, kendini aþmýþ, tekâmül etmiþ, liderlik vasfý olan kendini hizmet etmeye adamýþ ve hiçbir maddi karþýlýk beklemeyen gönlü zengin insanlar mevcuttur. Devletin ilgili birimlerinin bu insanlara yetki ve görev vermesiyle bir arama tarama komitesi oluþturulmalýdýr. Hazýrlanan eðitim projesi uygun iletiþim teknikleriyle medyada ses getirecek biçimde hazýrlanmalý ve ailelere tanýtýlmalýdýr. Bu arama tarama komitesi sosyolog, eðitimci, psikolog ve ilahiyatçýlarla desteklenmelidir. Bahsettiðim konu, aslýnda farklý bir tür akil adamlar projesidir. Türkiye’nin yedi bölgesine daðýlacak akil adamlar, Enderun Mekteplerine uygun üstün zekâlý çocuklarý bulmak için sorumlu olduklarý bölgeleri karýþ karýþ dolaþmalý ve en ücra köþelere ulaþmalýdýrlar. Gidecekleri þehrin, mülki idare amirleri, il eðitim müdürleri, okul yöneticileri ve öðretmenleri, iþ adamlarý, sanatçýlarý, müftüleri, muhtarlarýyla toplantýlar düzenleyip hedef çocuklarýn seçiminde veri toplamalýdýrlar. Titiz bir þekilde araþtýrmayla belirlenen çocuklarýn ailelerine ulaþýlmalý ve birebir görüþmeler yapýlmalýdýr. Akil insanlar, her þeyden önce samimi davranýrsa ailenin gönlüne girebilir. Çocuðun gelecekte üstleneceði lider vasfýyla ülkemizin önünün açýlmasýnda üstleneceði rolün doðru iletiþim teknikleriyle anlatýlmasýyla aile kendiliðinden ikna olacaktýr. Enderun Mektepleri finansmaný, Devletimizin özel sektörü de dâhil ederek oluþturacaðý fonlarla karþýlanmalýdýr. Çocuklarýn bursla okuyacak olmasý elbette aileler tarafýndan sevinçle karþýlanacaktýr. Akil Adamlarýn oluþturduðu tarama komitesi tarafýndan belirlenen isimler, uzmanlar tarafýndan bizim toplumumuza uygun zekâ ve yetenek testlerine tabi tutularak belirlenmelidir.

Peki Enderun Mekteplerine yalnýz Türk vatandaþý öðrenciler mi alýnsýn? Hayýr… Dünya’nýn sömürülen ve ezilen ülkelerinde olduðu gibi Batý Dünya’sýnda da hakkaniyet, adalet ve insanlýða dayanan bir düzenin özlemiyle yanýp tutuþan ve manevi yönden zengin insanlar var. Bu bakýmdan Küresel Düzenin maðduru olan ve daha adil yeni bir sistemin kurulmasýnda rol alabilecek potansiyeli olan yabancý öðrenciler de Enderun Mekteplerinin her kademesinde maarif programýna tabi tutulabilirler. Etki alanýmýza giren Ortadoðu, Afrika, Kafkasya ve Balkan ülkelerinin yaný sýra Batý ülkelerinden ve Asya’dan gelecek uygun nitelikte öðrenciler mezun olabilir. Böylece kendi ülkelerinde fikir liderleri ve çeþitli sektörlerde yönetici seviyesine yükselebilecek bu insanlar, büyük bir dönüþümü baþlatabilir. Mezun olan Türk öðrencilerin hem Türkiye’de Dünya’nýn her ülkesinde toplumlara yön verme hedefiyle oluþan güç, büyük bir dönüþüm dalgasý oluþturacaktýr. Unutulmasýn ki, ülkemizin talip olduðu insanlýk deðerlerini Dünya’ya ihraç etmek rolü, kendi medeniyetini yeniden ihya etmesiyle baþarýlabilir. Bunun da yolu üst düzeyde donanýmlý, kendini ülkesine ve insanlýða adamýþ birkaç iyi insanýn sistem içinde kilit noktalara yerleþtirilmesinden geçmektedir.

 

Murat ÞAÞZADE

25.09.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2018 08:48

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.