GÜNDEMLE UYUÞTURULANLAR
08 Kasým 2018 10:13 / 1716 kez okundu!
Sevgili okuyucular, öylesine yoðun, hýzlý ve deðiþen bir gündeme maruz kalýyoruz ki nefes alýp düþünmeye, aklýmýzý kullanmaya bile fýrsatýmýz olmuyor. Bir tufaný andýran haber akýþýyla kendimizden geçiyoruz. Geleneksel ve sosyal medyada gizlenen bazý kýþkýrtýcý ve yönlendiriciler sayesinde düþünme yetimiz köreltiliyor. Belirli þiddetteki uyaranlarla koþullandýrýlýp belli kalýplarla tepki göstermek zorunda býrakýlýyoruz ve olaylar karþýsýnda bir taraftar gibi taraf tutmaya itiliyoruz.
****
GÜNDEMLE UYUÞTURULANLAR
Sevgili okuyucular, öylesine yoðun, hýzlý ve deðiþen bir gündeme maruz kalýyoruz ki nefes alýp düþünmeye, aklýmýzý kullanmaya bile fýrsatýmýz olmuyor. Bir tufaný andýran haber akýþýyla kendimizden geçiyoruz. Geleneksel ve sosyal medyada gizlenen bazý kýþkýrtýcý ve yönlendiriciler sayesinde düþünme yetimiz köreltiliyor. Belirli þiddetteki uyaranlarla koþullandýrýlýp belli kalýplarla tepki göstermek zorunda býrakýlýyoruz ve olaylar karþýsýnda bir taraftar gibi taraf tutmaya itiliyoruz.
Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel vb. hangi alanda olursa son zamanlarda fýrtýna gibi deðiþen gündemi takip etmenin yükümlülüðümüz olduðuna þartlandýrýldýk. Bir toplumu oluþturan insanlarýn çoðunluðu gündeme adeta bir refleks gibi tepki verir hale geldiyse bunun üzerine epey düþünmemiz gerekir. Acaba yüzergezer bilgi sonucu oluþan gündem havuzunun ne kadarý kontrol ediliyor ve kimler tarafýndan kontrol ediliyor? Yoksa gündemi manipüle eden güçler bunu insanlarýn tepkilerini yönlendirmek, öfkelerini biriktirmelerini saðlamak, yýkýcý hale getirmeden deðiþik kanallar –sosyal medya, dizi, eðlence, tüketim vb- aracýlýðýyla boþaltmalarý için mi kullanýyor? Bu ve buna benzer sorularla konuyu çok boyutlu inceleyebiliriz. Kendimizi bir süreliðine haberlerden, sosyal medyadan çeksek, olaylara uzaktan baksak, çevremizdeki insanlarýn gündeme verdiði tepkiyi incelesek en azýndan bazý teþhisler koyacak hale gelebiliriz. Vardýðýmýz sonuçlarýn doðru veya yanlýþ olmasýndan öte, dünyadaki kaosu yöneten Küresel Güçlerin bunu halkýmýza nasýl sirayet ettirdiðini anlamak daha önemlidir.
Son günlerde yaþadýðýmýz baþ döndürücü gündemi hepimiz biliyoruz ama bir kere daha hatýrlatmak isterim. Önce dolar krizinin içine düþtük. Aðustos sýcaðýnda dolarla yatýp dolarla kalkmaya baþladýk. Ýçimizdeki bazý dostlarýmýz ellerindeki dolarla pozisyon aldý, bu krizden maksimum karla çýkmanýn planlarýný yaptý. Her zaman olduðu gibi ülkemizin zor zamanlarýnda milli deðil gayri milli hareket edenler ve Küresel Efendilerine hizmet edenler oldu ve olmaya devam edecek. Döviz krizinde en çok dikkat çeken toplumsal sýnýflarýn neredeyse tümünün gözlerini döviz fiyatlarýna dikmesi oldu. Böylece bazý kesimlerin tepkilerini yeni hükümetin ekonomik politikalarýna yönlendirmesi ve olumsuz duygu biriktirerek çaresizlik edebiyatý yapmasý saðlandý. Algý yönetiminde çok etkili olan Küresel Güçler medya kanallarýyla halkýmýzýn bir bölümünde korku ve panik duygularý oluþturup gelecek endiþesini açýða çýkardý. Batýyoruz sloganýný kullanmayý çok seven gruplar uyandýrýldý. Ancak bu kitlenin bilmediði ve bilse de kabullenemeyeceði bir gerçek vardý. Amerika içindeki çeþitli isimler verilen kanatlarýn Dünya ölçeðinde bir harbe giriþmeleri ve bu harbin finansal ayaðýnýn Türkiye’ye büyümesini önleyecek biçimde yöneltilmesiydi. Neyse ki alýnan tedbirler ve dýþ politikada kararlý manevralar sonucunda dövizin týrmanmasý durduruldu ve gündemimizin baþköþesinden düþtü.
Daha sonra adýný hiç duymadýðýmýz Cemal Kaþýkçý adlý Suudi bir gazetecinin konsolosluk içinde infazýnýn haberiyle yatýp kalkmaya baþladý. Anlý þanlý medya organlarýmýz pehlivan tefrikasý gibi yayýnlar yaptý. Bunun etkisiyle sýradan vatandaþlar kendilerini hafiye zannedip çeþitli senaryolar üretti. Köþe yazarlarýmýz, kadrolu tv tartýþmacýlarý ‘Katil kim?’ bulmacasýný çözmüþ gibi büyük bir coþkuyla fetva verdiler. Çoðumuz büyük bir zevkle ayrýntýlarýn içine daldý. Sanki hiçbir iþimiz gücümüz yokmuþ gibi kriminal bir olayý çoktan aþan bir casusluk operasyonuyla aþýrý ilgilendik. Ýþin medyada giderek bir magazine dönüþtüðünü, enerji kaybettiðimizi ve uyuþturulduðumuzu fark edemedik.
Artýk sosyal medyanýn büyüleyici gücüyle hepimiz kendimizi olaylarýn akýþýný deðiþtirebileceðimizi, birilerini haddine bildireceðimizi sanýp kendimizi olduðundan büyük görmeye baþladýk. Yoðun gündemde meydana gelen sýradan olaylar medyatik tipler dâhil olunca medya tarafýndan önümüze tarafýný seç þeklinde atýldý. Hiçbir özelliði olmadýðý halde Küresel Sermayenin güdümündeki bazý organlar tarafýndan sanatçý olarak etiketlenen tiplerin reklam kokan iliþkilerine muhatap olmak zorunda kalýyoruz. Bu tür insanlarýn kiþiler arasý yozlaþmýþ iliþkilerinin bize zorla dayatýlmasýna ses çýkarmak yerine kimin haklý kimin haksýz olduðuna kafa yorarak onlarýn reklamlarýna aracýlýk yapýyoruz. Kadýna þiddetin bir slogan haline getirildiðini fark edemiyoruz. Elbette insana uygulanan þiddetin her türlüsüne karþý çýkacaðýz fakat acaba sadece tepki göstererek bu þiddeti durdurabiliyor muyuz, günlük hayatta çevremizde tanýk olduðumuz þiddeti ne kadar engelleyebiliyoruz.
Son olarak dün akþam gündeme bomba gibi bir haber düþtü. ABD, bölücü terör örgütünün sözde lider kadrosundan üç kiþinin baþýna ödül koydu. Aniden heyecana kapýldýk. Bu da nereden çýktý böyle dedik. Takip ettiðim kadarýyla medya ve sosyal medyadan saðanak þeklinde yorumlar yaðdý. Yine tepkilerimizi kullandýk. Ne olup bittiðini daha anlamadan fikirlerimizi beyan ettik. Hakkýnda henüz hiçbir þey bilmediðimiz bu konuyla ilgili geçmiþe dayanan bazý veriler ve günümüzde bizi bekleyen tehditleri göz önüne alarak ancak bazý olasýlýklarý senaryo þeklinde ortaya koyabiliriz. Adý üstünde senaryo gerçek deðildir ancak olaylarý tahmin etmeye ve geleceði anlamlandýrmaya dönüktür. Tepki gösterip yorup yapmak yerine senaryo üretmek paslanmaya yüz tutmuþ düþünce merkezlerimizi yeniden canlandýrabilir. 15 Temmuz’da milletimizin þahlanýþýnýn devamýnda, Devletimizin Fýrat Kalkaný, Zeytin Dalý harekâtý ile sahada saðladýðýmýz üstünlüðün diplomasi baþarýlarý ile pekiþmesi sonucunda ABD bir NATO projesi olan PKK’nýn üst yapýsýný tasfiye etmek seçeneðini deðerlendirmek zorunda kalabilir. Bölgede Türkiye’yi yanýna almadan týkanacaðýnýn farkýna varan bir ABD böyle davranmayý geçici olarak tercih edebilir. Bir yandan PKK’yý tasfiye ederken kendi paralý askerleri olarak kullandýðý örgüt militanlarýný Suriye’nin kuzeyinde ve Ýran’da PYD veya baþka isimli örgütler içinde deðerlendirebilir. Öte yandan Fýrat’ýn doðusunda yapacaðýmýz harekâtlarý durdurmak, konuyu müzakerelerle uzatýp vakit kazanmak için bu ödülleri koymuþ olabilir. Þu an için hiçbir þey bilmiyoruz. Bu bakýmdan acele yorum yapmak hatalý sonuçlara varmamýza ve yine bazý Küresel Güç Odaklarý tarafýndan manipüle edilmemize yol açabilir. Sözde tepe kadronun baþýna konulan ödüllerin kimin iþine yarayacaðýný zamanla anlayabiliriz.
Yukarýda verdiðim örneklerle sýkýþýk gündem içine nasýl hapsolduðumuzu ve düþünemez hale getirildiðimizi anlatmaya çalýþtým. Düþünmek, verimli bir biçimde Dünya’nýn en zor dönemlerinden birinde ülkemize hizmet etmek istiyorsak gündemden uzak kalalým, televizyon seyretmeyelim ve sosyal medya ile vedalaþalým. Ýnanýn, tüm kitle iletiþim araçlarýna veda etsek bile toplum içinde gündemden uzak kalmayýz. Ýnsanlarýn neye odaklandýðýný anlarýz. Boþuna ömrümüzü Küresel Güçler tarafýndan sonuçlarý yönlendirilen ve bir bölümü tasarlanan gündemle heba etmeyelim. Çok yönlü ve çok taraflý bir Dünya Harbinin içinde ülkemize hizmet etmek istiyorsak, iþimizi en iyi þekilde yapmaya, tekâmül etmeye ve gelecek nesillerin zihinlerinin temiz tutulmasýna kendimizi adayalým. Türkiye’nin gündem kalkanýný aþabilecek ve stratejik bilgi ve düþünce üretebilecek insanlara ihtiyacý var. Ýçinde bulunduðumuz kaosu ancak stratejik bilgi ve düþüncede üstünlük saðlayarak aþabiliriz. Bu yüzden gündemde boðulmayý býrakalým ve yeni stratejik düþünce merkezleri açalým. Her þeyi devletten beklemek yerine giriþimci ruhumuzu canlandýralým, bu konuyla ilgili iþ dünyasýndan destek alalým. Üniversiteler bünyesinde stratejik düþünce enstitüleri kýralým. Gençliðin zihinlerini ancak bu þekilde koruyabiliriz. Stratejik düþünce ve bilgi üretmeyle yakalayacaðýmýz ivmeyle Batý’nýn koyduðu referanslara uyan bir ülke olmak yerine referansý kendi belirleyen bir ülkeye dönüþür; böylece medeniyetimizin dünya için bir umut olmasýna vesile olabiliriz.
Murat ÞAÞZADE
08.11.2018