Kedi, köpek, kuzu, inek ve kuş

15 Nisan 2014 13:33 / 1990 kez okundu!

 

 

Kuş deyince mavikuş veya twitter gelmesin aklınıza sadece, onlarla, yüzlerle kuş seven derneği var ve inanılmaz güzel bir hobi. Kuşları tanımak ve bilmek apayrı bir doğa farkındalığı. Batı ülkelerinde yarasaların yuvası olan yerlere Rüzgar Türbinleri dikmek için izin verilmediğini biliyor muydunuz?

Almanya’da okullarda doğabilim dersinde kuşları çocuklar tanısınlar diye bilenlerle (ornitologlarla) yürüyüşlere çıkartılır. Bizde ise bilhassa sokak kedilerinden dolayı kuş sayısı azalıyor. “Kargadan başka kuş bilmem bir de güvercin, eh biraz zorlayınca martı” eğer bir sahile yakın isen.

Nüfusun % 80'i kentlerde oturuyor ve kedi köpeklere bebek muamelesi yapılıyor. Köpek maması diyince birileri, tüylerim diken diken oluyor. Yal veya yem denir gelişmiş lisanlarda. Mama deyince bebek çağrıştırıyor ve hoşgeldin doğadan kopuk doğa özlemi veya ayol insancıllığı!

Kedi ve köpeklere nüfus cüzdanı verilmeli ve sahipleri vergi ödemeli diye düşünüyorum! Haydin yeni seçilmiş belediye başkanları, hem de size bir gelir kaynağı!

 

Kedi köpeklere kimlik!

Biz köylülere gücünüz yetiyor, şu şehirlilere de (yani kedi ve köpeklerine) kimlik yaptırın da göreyim sizi. Tarımda dünyanın en pahalı mazotunu biz tüketiyoruz, siz şehirlilere park yapıyorsunuz. Kedi kopek de gidip oraya pisliyor. Hem de uzun borularla bizim suyumuzu da şehirlere taşıyorsunuz!

Bakınız Kedi Köpek Zürafa vs Siz okuyup dönene kadar ben buradan bir yere ayrılmayacağım.

Hem kedi, hem köpek, hem kuş ve hem de balık besledim. Ama küçük baş hayvanım ve büyük baş hayvanım da oldu. At yetiştirdim. Bir dönem de besicilik yaptım.

Hayvancılık yapanın da bakış açısını anlamak gerek: Keçi ve koyun ara sıra otun büyümesi için parsellenmiş meralarda otlatılacak ya da yakın tarlalardan alınacak ürün ile beslenecek. En kolay ve bedavası ise komşunun tarlasında otlatmak. Komşu ise beziyor ve zarardan şikayetçi. Bu küçük baş hayvan ile mücadele en kararlı çiftçiyi bile bezdirecek boyutta. Dev fabrikalarda kısmen yurt dışından gelen yem ile hayvanı beslemek ise apayrı boyutta bir karbon yükünü beraberinde getiriyor.

 

İneklere koyunlara iki küpe taktırmak hem ayıp hem günah!

AT (Avrupa Topluluğu) içinde de tarım bürokrasisi trajikomik boyutlarda. Acil çözüm için çalışılması gereken bir konu bu: Rahmetli Sakıp Sabancı’nın deyimi ile “Üretenler ve Yiyenler!” arasındaki ilişki.

Hayvancılıkta devlet, bizdeki ineklere iki küpe (aynı numara ile) taktırıyor. Batı ülkelerinde kısmen üç küpe (farklı numaralar ile) taktırıyorlar zavallı ineklere!

Image

Allah rızası için tek küpe taktırın ve kırtasiyenizi o tek numara üzerinden yönlendirin bu bilgisayar çağında. İlla bizim batıyı örnek almamız diye de bir şart yok, biz de kırtasiyeyi azaltarak onlara örnek olabiliriz. Değerli genç meslektaşım Mehdi Eker umarım böyle bir reforma önayak olur.

Meraklısına not: İki küpede de aynı numara vardır. Esasen hayvanın sadece eşgalinin tasviri hayvanı tanımaya yeterlidir. Alında beyaz leke, sağ ayakta beyaz diğer ayaklar siyah vs gibisinden ama dijital fotoğrafi çağında iki fotoğraf hayvanın tanımlanmasına yeter. İkinci küpe şu an sadece birisi kaybolursa diye takılmaktadır. Az da olsa bir ek enfeksiyon odağıdır. Numara sadece hayvan hakkındaki resimlerin bulunduğu dosyada da olabilir. Yani eğer dijital resim varsa küpeye gerek bile kalmaz. Haydin basitlik açısından bir küpe anlaşılır, ikincisi bence işgüzarlıktır. Tabii numaralı küpe üreticileri ve bürokratlar farklı düşüneceklerdir. Bu numara üzerinden üreticiler birliği vs türünden kırtasiye yürütülür. Atlarda da küpe takılmamaktadır, resmi, eşgali yeterli olmaktadır, ama örneğin safkanlarda bazen gps bile yerleştirilmektedir küçük bir ameliyatla.

 

Mahmut TOLON

15.04.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2014 14:51

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.