Cindoruk ve Þener

05 Haziran 2009 01:02 / 1696 kez okundu!

 


Cindoruk bence bir ümit, kendini ilk günlerden itibaren gösteren tecrübesi ile. Umuyorum DP baþkanlýðý sürecinde cesaretle yeni seçim kanunu, din ile devletin ayrýlmasý ve nüfus konularýný ve çözüm önerilerini izah edecektir halka ve net pozisyonlarý olacaktýr. Kendisini bir fýrsat olarak görüyorum. Abdüllatif Þener ayný seçmene bakalým ne tür bir mesaj verecek? Tanýyanlar çalýþkan ve cesur bir insan olduðundan bahsediyorlar.

Ýki yeni lider var orta saðda: Þener ve daha karizmatik olan Cindoruk.

Evvelden beri tanýdýðým ve sevdiðim bir insandýr Hüsamettin Cindoruk.
Taþranýn huzuru ve dinginliði ile TV den izlerken vücut diline ve söylediklerine dikkat ettim. Çok iyi bir hatip. Ýnsanlara sukunet veren bir üslubu var. Bu üslub bile bugün son derece gerekli bir fark politikamýzda. Umuyorum orta saðý toparlayabilir.

Süleyman Demirel’i son geçen yýl Dokuz Eylül Üniversite’sindeki yaptýðý konuþmada izlemiþtim. Tek cümle ile söyliyeyim, mek parmak kibirli bulmuþtum. Ülkenin yetiþtirdiði akil adamlardan biri kendisi ve "hala kibire neden ihtiyacý var?" da demiþtim içimden.

Politikada ülkemizde bal tutan parmaðýný yalar doðrularý var. Umuyorum Cindoruk bu doðrularý deðiþtirebilecek konumlara gelir. Demirel’i Ýsparta’ya genelde belki de ayrýcalýklý hizmet ettiði için sanki biraz ayýplamýþtým bir vatandaþ olarak.

Biraderinin iþyerlerine olan hacizleri falan okumuþtuk geçen yýllarda. AKP iktidarý zamanýnda. Cindoruk Demirel’den farkýný seçmene izah etmek durumunda, doðal olarak, tüm saygý ve sevgisine raðmen. Biri devrini tamamlamýþ ve tarihe iz býrakmýþ bir lider, diðerinin çiçeði burnunda.

Cindoruk iki lafý ile dikkatimi çekti. Biri birkaç kere "güzel Türkçe konuþmaktan" bahsetmesi oldu. El hak, kendisi güzel Türkçe konuþuyor da, o ancak bir süre idare eder, ondan sonra? Ýçerik önemli olan. Ayrýca cesaret, çalýþkanlýk ve fikir üretebilmek. Cindoruk farký ne olacak? Merakla bekleyeceðim. Yanýnda kýsmen de sanki daha ziyade CHP misyonuna yakýþan isimler de görüyorum.

Bir de: Alevi sünni konusu "eksik bilgilerle tartýþýlýyor" dedi. Bir an için "Aman acaba kibir mikrobu mu bulaþtý" diye korktum bu lafýna. Varsýn eksik olsun, zamanla düzelir bilgiler. Hem kim karar verecek neyin eksik olup olmadýðýna? Prof. titri olan mý? Ulema mý? Halk karar vereceðine göre aman ferahça tartýþýlsýn!

Cindoruk bence bir ümit, kendini ilk günlerden itibaren gösteren tecrübesi ile. Umuyorum DP baþkanlýðý sürecinde cesaretle yeni seçim kanunu, din ile devletin ayrýlmasý ve nüfus konularýný ve çözüm önerilerini izah edecektir halka ve net pozisyonlarý olacaktýr. Kendisini bir fýrsat olarak görüyorum. Abdüllatif Þener ayný seçmene bakalým ne tür bir mesaj verecek? Tanýyanlar çalýþkan ve cesur bir insan olduðundan bahsediyorlar. Bazýlarý Türkiye partisi deðil bir tabela partisi daha diyorlar. Diðer yandan Baþbakandan kopma niyetinde olan çok sayýda Ak Parti milletvekilinden bahsediliyor. Göreceðiz. 

Dr. Mahmut Tolon
05.06.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
05 Haziran 2009 17:04

gezegen

Sayýn Cindoruk'un bir kurtarýcý olarak öne çýkýp baþkanlýða gelmesi/tirilmesi, Türk siyasi hayatýndaki kýsýr döngüye en iyi örnektir bence. Kendini yenileyememiþ, sabit, duraðan, ayný fikirli ve "evet efendimci" bir anlayýþla yürütülen politikamýz, belki de (görüldüðü kadarýyla) Süleyman Demirel'in teþvikiyle Sayýn Cindoruk ateþten gömleði giymiþtir. Sorumluluk güzeldir Sayýn Tolon, lakin kýsýr bir siyasi yelpazede mevcut karizmatik lider fýrtýnasý söndüðünde parti de sönmektedir. Benim partiden anladýðým; partinin bir enstitü, bir okul, bir üniversite olduðudur. Orada bireyler yetiþtirilir, sürekli geliþim dinamikleri göz önünde tutulup baþarýlý olanlar önpalan çekilir. Bu da bilgi, beceri, özgüven, öngörü, sabýr, kararlýlýk, kapsayýcý bir vizyon ve misyon ile evrensel deðerleri özümsemekle mümkündür. Eðer ki, bu partilerimiz birer okul gibi çalýþsaydýlar bugün beyaz atlý prensleri geçmiþten deðil gelecekten bekliyor olacaktýk. Bu kýsaca kýsýr döngü olarak tanýmlanacak vahim bir olgudur. Maalesef bizdeki karizmatik otoriteler de Weber'in kuramýna uymamaktalar. Son olarak Atatürk'ün bu çizgiyi taþýdýðýný, sonrasýnda gelenlerin ise balon karizma kavramýna daha layýk olduðunu görmekteyiz. 

Cindoruk tecrübeli biri; hakkýný yememek gerek.Ama biraz içinde bulunduðumuz durumu gözlemlediðimizde siyasi ve siyasetçi olgumuzun çöktüðünü görüyoruz. Tarih bunlarun mezar kalýntýlarýyla dolu. Belki yarýn Erdoðan gidecek Akp de tarih olacak. Aynýsý CHP için de geçerli.  Velhasý ben yeni deðiþimi bir umut deðil, çaresizliðimizin bir göstergesi olarak görüyorum. Ayný kiþilerin, demokrasi anlayýþlarýnýn  "beðenmeyen baþka yerlere", rakam oyunuyla meclis kilitlemeden ibaret olduðunu da unutmamak gerek.

Saygýlarýmla, Ýsmet Tunç 

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.