Atom Enerjisi, Akil insanlar, Seferihisar Karaburun Kanalı

10 Nisan 2013 17:32 / 1301 kez okundu!

 


Akil İnsanlara Bir Örnek Almanya’dan, darısı Kanal İstanbul’un, Karaburun Kanalı'nın başına...

Atom atıklarını ne yapacaklarına Almanlar şu an karar veriyorlar. Planlanan atom karşıtları ve taraftarlarından oluşacak geniş bir komisyonun atom atıklarına ne yapılacağına karar vermesi. Gorleben kasabası yakınlarındaki tuz madenlerine şimdiye kadar 1.6 Milyar Euro yatırım yapılmış. Yeni bir yere – yeraltında veya yerüstünde karar verince atıklara neden olan reaktörleri işleten şirketlerin yaptığı bu yatırımı kamu bu şirketlere iade edecek mi?

Ama tartışmada örneğin on bin yıl sonra atıklara arada gelişen teknoloji ile tekrar erişilebilmesi de bir tartışma konusu. Yeraltında mı, yerüstünde mi atıklar depolanacak?

Hangi yöre depolama alanı olarak seçilirse seçilsin oradaki turizm anlamlı zarar görecek. Yüz binlerce yıllık bir depolama alanı planlanması öngörülüyor. Küresel ısınma, donma suların yükselmesi ve don gibi olasılıklar da gezegenimizin geçmiş yüzbinlerce yılı göz önüne alınarak tartışılacak. Bir milyon yıllık bir planlamadan bahsediliyor.

Atık depolarının toplam bütçesi 2 ila 5 milyar Euro olarak öngörülüyor. Tartışma ve oy çokluğu ile karar için 2015'e kadar süre ayrıldı.

Bizde de atom enerjisi gündemdeyken atıkların ne olacağı konusunu da ciddi ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak gerek.

Almanlar da atıkların çok daha ucuza Rusya’ya devri konusunu tartışıyorlar ama kendi atıklarına kendilerinin sahip çıkmaları konusunda hem ilerde atıkların değerlendirilebilmesi de teorik olarak mümkün olduğundan hem de gezegenin bir yöresini çöp yeri yapmak ve tabiri caizse bu şekilde halının altına süpürmek yerine şeffaf ve bilinçli bir çözümü yani kendi ülkelerinde yeraltında tuz içinde veya granit yatakları içinde veya yerüstünde depolamayı daha iyi bir seçenek olarak görüyorlar.

Sanki darısı bizim Kanal İstanbul planlamamızın başına der gibiyim. Ekosistemlere anlamlı etkisi olabilecek büyüklükte bir proje için salt iktidar olma ötesinde sorumluluklar var.

Kanallar hakkındaki fikirlerimi daha önce yazmıştım bakınız: http://mahmuttolon.wordpress.com/2012/05/01/karaburun-kanali-mi-yoksa-seferihisar
-urla-kanali-mi/


Mahmut TOLON

10.04.2013

Son Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2013 16:31

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.