Ahmet İnam’ın sakin analitik zekası

02 Ağustos 2010 00:43 / 2246 kez okundu!

 


Ahmet İnam’ın inanılmaz bir analitik zekası var. Hem ayırdedici, sınıflandırmacı ve dolayısı ile anlamayı, paylaşmayı kolaylaştırıcı hem yol gösterici bir haslet. Yazılarını seven de, sevmeyen de var, ama enfes bir konuşmacı olduğunda çoğunluk hemfikir.

1968 -75 yılları arasında yani 17-25 yaşlarında Bad Godesberg’de lise öğrencisi ve sonra Bonn’da tıbbiye öğrencisi iken Almanca şiirler yazmıştım. İsmini Pöms von einem Gastarbeiter koydum, İngilizce poems (şiirler) kelimesini alaycı bir şekille Alamancalaştırarak. Bunlar B.N.Deniz (takma) adıyla yayınlandı, yakınlarım dışında kimse böyle bir geçmişimden haberdar değildi.

Yazının, var ise kendi gücü ile ortaya çıkması gerektiğine inanırdım – ki, hala da o idealist yanılgımın parçaları ruhumda yok değil. Okuyan bazı eş dost “hiç de fena değil” türünden birşeyler söylediler ve öyle de kaldı.

Yazıyla ilgilenen bilhassa bir arkadaş bu tutumun yapıcı olmadığını, yazdığının arkasında durarak ortaya çıkmam gerektiğini o denli açık, nerede ise suçlayarak söyledi ki, 2007 yılında bu şiirleri doğrusu biraz da mahçup bir şekilde bu sefer kendi adımla internete koydum. Pöms.

Birkaç yıl önce Sevdiye Köksal hoca ile öğrencisi Yeşim Pırpır bu şiirlerden bir bölümünü Türkçe’ye çevirdiler. Dokuz Eylül Fen Edebiyat Fakültesi'nde bir seminerde de Türkçe ve Almancalarını okudular, son derece onurlandım. Almanca olarak düşünüp yazmış olduğum için, hem de şiir dönemim çoktan kapandığı için, somut işler yapayım gayreti ile yazdığım devirden beri de şiir pek okumuyorum. Yani bir anlamda gönlüm şiire kapalı olduğu için sonra öylesine okudum.

Ahmet İnam’ı Dokuz Eylül Üniversitesi'nde beş yıl önce Bilim tarihi ve felsefesi blok dersinde tanıdım. Alçakgönüllü ama güleryüzüyle uzaktan insana ve de kendisine bakan dengeli yapısından ve gönül felsefesinden etkilendim. Gönül denip de Almanca veya İngilizce’de tam eşanlamlısı olmayan kelimeyi İngilizce'ye de kazandırmak amacıyla ve İnam’ın felsefesinden ne anladığımı da bir makalede yazıp websiteme koydum. (Bknz: Goenuel)

İnam ile bir yaştan sonra oluşan dostluklarda olduğu gibi mesafeli kaldık, her konuyu açıklıkla konuşmamıza rağmen. Çarpıcı bir Almanca bilgisi var, olmadık kelimenin kökeninden bir sinir cerrahı gibi şıp diye işin özüne inen.

Üç-dört yıl önce O’na “eski bir sabıka” diyerek B.N: Deniz’in “Pöms” kitabını armağan ettim. Bir süre sonra “ Hocam, izin verirseniz bunları Türkçe’ye çevirmek istiyorum, siz burada ne dediğinizin farkında değilsiniz” deyiverdi. Ben de “estağfurullah (işte iki sayfalık bir kelime!) hocam, tabii ki izin sizin, vakit ayırırsanız lütfedersiniz, onurlandırırsınız” türünden birşeyler geveledim.

Dört beş hafta önce bir e-posta ile “zaman ustasının şiirleri türünden bir isim düşünüyorum, ama esas itibariyle bitti, biraz bıraktım demlensinler” dedi.

Temmuz 2010 başında Ahmet Hoca bana e-posta ile bitmiş halini yolladı bir akşam vakti. Önce bir kaç gün içinde bir göz atarım diye düşünürken merak edip bir başladım ve okuyunca allak bullak oldum doğrusu. Bir gençleştirme kürü gibi oldu özüm için. Bu şiirleri yazan genç adamı anımsadım, bu yaşıma gelince “Olmayı tasarladığım ben yok işte!”. İntiharı düşünen bir şiirde merakın yaşamda tutan gücünden tutun da, zaman’a meydan okumaya varan cesareti Ahmet İnam ayırmış; sinir bir yana, yağ dokusu bir yana. Sabah saat 3'te yatarken doğrusu eskileri yaşamanın yorgunluğu vardı ve sinirler apaçık ortada iken yumruk yiyen bir boksörün şaşkınlığı.

Şiirler sanki Zaman Yapıcının Şiirleri ismiyle yaşama geçmiş ve zamanı uzatmak, zamanı anlamak, an içinde uçmak vs açısından analiz edilip, tasnif edilmiş, berrakça ve benim özelim ve şahsımdan çıkıp gönüllere doğru, çok yapıcı ve faydalı bir halde yola çıkmışlardı. Bunlar ayni şiirlerin sadece Türkçesi değil, İnam’cası, okurken birkaç kelimeye takıldım. Sanki öyle değil de böyle derdim gibisinden. Örnek Tembel Teneke yerine Miskin. Türkçe “itki” ne demek bilmiyordum. Bir kısmı da, bence aslından güzel olmuştu! "Zamanı Zaman Yapan" Ahmet Hocam, bin şükran. Şiirler Hayal Yayıncılık’ta Zaman Yapıcının Şiirleri adıyla bu Ağustos yayımlanacakmış.

Şiir ne işe yarar? Olumluyu eğlenerek duygularla kavramaya, anlamaya, paylaşmaya ve saf tutmaya yarar umarım şiirler.


Mahmut Tolon

01.08.2010

Son Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2010 23:04

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.