Âkillerden çat kapı süreç

15 Nisan 2013 00:05  

 

Âkillerden çat kapı süreç

Âkil İnsanlar Heyeti’nin Ege Bölgesi grubunun çözüm sürecine ilişkin çalışmaları İzmir’de başladı. Halkın nabzını tutan âkil insanlar, süreci anlattı

Âkil İnsanlar Heyeti’nin Ege Bölgesi grubunun ilk durağı İzmir oldu. Grup Başkanı Tarhan Erdem, halkı dinlemeyi amaçladıklarını belirterek, “İkna olan olur, olmayan olmaz” dedi.

Tarhan Erdem başkanlığındaki Ege Bölgesi grubu, İzmir’de kalacakları otelin girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdem, İzmir’e mahsus bir düşünceleri olmadığını ifade ederken, şunları kaydetti: “Bize bu görevi verenler tarafından bize bu görevin tanımı yapılmış değil. Siz gidin ne isterseniz manâsında. Biz kendi kendimize şu görevi verdik. İnsanlarla gideceğiz konuşacağız ama tabii ki sayısını da abartmamak lazım. Burada kimle kaç kişiyle konuşabilirsek... İzmir gibi, Ege gibi bir yer az kalabalık bir yer değil. Çok nüfusu olan bir yer, çok nüfusa ulaşmak zaten mümkün değil. Biz bazı insanlarla konuşacağız. Ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşacağız. Konuştuklarımızın hepsi ne İzmir’in tamamını, ne de Ege’nin tamamını temsil edecektir. Çözüm süreci denilen şeyi nasıl tanımlıyorlar, nasıl görüyorlar onu dinleyeceğiz. Biz de onlara karşı kendi tanımlarımızı söyleyeceğiz. Bu tanım heyetin tanımı olmayacak, konuşanın tanımı olacak.”

Baskın Oran’ın önceki günkü konuşmasındaki özerklik yönündeki sözlerini değerlendiren Erdem, “Baskın bey konuştu, çok güzel şeyler de söyledi. Bazı kavramları kullanmasaydı daha iyi olurdu. Bütün bu kavramlar değişik devletlerin yönetim sisteminde kullandıkları kavramlar. O ülkeler için bir anlamı var. Türkiye için kullandığınız zaman yanlış bir şeyi söylemiş oluyorsunuz. Benim kanaatim herkes kendi tanımını söylüyor. Biz kendi kendimize bu süreci nasıl görüyorsak, nasıl anlatabiliyorsak öyle anlatacağız. Muhataplarımızın da halkın da fikrini dinleyeceğiz” dedi.

“Tereddüt varsa var”

Tarhan Erdem, program dahilinde “çat kapı” köylere gidebileceklerini, belki bir kahveye uğrayıp kahve içebileceklerini dile getirerek, “Böyle bir çalışmaya başlanıyor, bu çalışmayı tartmak lazım” ifadelerini kullandı. Tarhan Erdem, sürece yönelik İzmir’deki tereddütlerle ilgili olarak, şunları söyledi: “Varsa var. Bizimki o kadar geniş ve derinlemesine bir çalışma olmayacak ki. Şu anda bile düşünüyorum, çalışıyorum. Sizinle konuşuyorum. Toplumun düşüncelerini sizden öğreniyorum, size anlatıyorum. Bizim için öğrenme safhası. Halkın tepkilerini öğreneceğiz. İletişim problemimizin olacağını sanmıyorum. Söylemek istediklerimizi söyleyeceğiz. Ben daha çok dinlemeyi tercih edeceğim. Halkı dinleyeceğiz, hiçbir toplantımız gizli değil, buna da gerek yok. Bizim yapacağımız halkın fikrini dinlemek, sürece bakışını anlamak, kendi fikrimizi söylemek. 1-1.5 ay sürer. Heyette bulunanların kendilerine göre bir işi var, yaşadığı bir hayat var. Ayın 4’ünde bu görev bize verildi. Herkes bir hazırlık yapıyor çalışmak için. Biz de bugün başlayabildik. Böyle bir disiplin içinde, şunlarla görüşelim diye bir planlama yapmadık.”

Vatandaşlarla çay içtiler

Daha sonra Ege Bölgesi grubu, İzmir’de tarihî Kemeraltı Çarşı’nda halkla biraraya geldi. Erdem’in başkanlığında Avni Özgürel, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Fuat Keyman, Baskın Oran, Fehmi Koru, Fadime Özkan, Hasan Karakaya’nın üyeleri arasında yer aldığı grup, bir çay bahçesine konuk oldu. Özgürel ve Keyman’ın masasına konuk oldukları Erdem Arıcan ve Nefise Yılmaz, terörün sona ermesi ve ülkede barışın hâkim olmasını istediklerini ancak süreçten tereddüt duyduklarını ifade etti. Âkil insanlar ise bu tereddütün, sürece ilişkin bilgi sahibi olmamaktan, nasıl bir yol haritası izlendiğini bilmemekten kaynaklandığını dile getirdi.

Kemeraltı’nda faaliyet gösteren bir lokantanda yemek yedikten sonra da üyeler vatandaş görüşlerini dinledi. Vatandaşlar genel olarak sürece ilişkin bilgi sahibi olmamaktan dolayı tereddüt yaşadıklarını kaydetti.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2013 01:47

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0