ÝZMÝR ÇEÞME GERMÝYAN KÖYÜ TÜRKÝYE'DE BÝR ÝLKÝ BAÞLATTI!

17 Temmuz 2009 17:59  

 

ÝZMÝR ÇEÞME GERMÝYAN KÖYÜ TÜRKÝYE'DE BÝR ÝLKÝ BAÞLATTI!

"Beni enayi yerine koyamazsýn" diyen köylü, ÇED toplantýsýný teneke, tencere, tava çalarak yaptýrtmadý. Çevre örgütleri, geleceði tehdit eden taþ ocaðý ve balýk çiftliklerini protesto eden köylülere destek verdi...

GERMÝYAN KÖYÜNÜN TURUNCU DEVRÝMÝ

Ýzmir’in Çeþme ilçesine baðlý Germiyan Köyü’nde geçtiðimiz Nisan ayýnda mühürlenerek faaliyeti durdurulan ‘Niyazi Ersoy Oðullarý Ýnþ. San. Ve Tic. A. Þ.’ye ait Taþ Ocaðý Ýþletmesi’ndeki Kýrma ve Eleme Tesisi’nin tekrar faaliyete geçirilmesi için planlanan ÇED (Çevre Etki Deðerlendirme) toplantýsý protestolar nedeniyle yapýlamadý. Ýþletme sahibi tarafýndan gerçekleþtirilmesi planlanan Germiyan Köyü’ndeki taþ ocaðýna ilave ‘Kýrma ve Eleme Tesisi’ projesi ile ilgili olarak ‘ÇED sürecine Halkýn Katýlýmý Toplantýsý’, halk tarafýndan protesto edilmesi ve katýlýmýn gerçekleþmemesi nedeniyle iptal edilen toplantý ile ilgili, Ýl ve Çevre Orman Müdürlüðü, Ýl Tarým Müdürlüðü ve Ýl Özel Ýdaresi tarafýndan bir tutanak düzenlendi.
Çevreci örgütleri Biz Kaç Kiþiyiz Derneði Genel Merkezi, Yarýmada Çevre Platformu, Greenpeace, TEMA Vakfý Ýzmir Þubesi, Balýklýova Çevre Hareketi, Çeþme ve Seferihisar’dan Doða ve Hayvan Dostlarý Derneði tarafýndan destek verilen protesto eylemine CHP Ýzmir milletvekili Ahmet Ersin’de katýldý. 

MAHKEME KARARINA RAÐMEN YENÝ GÝRÝÞÝM
Germiyan Köyü Muhtarý Þadan Kaya ve köyden 26 üretici tarafýndan Ýzmir 2. Ýdare Mahkemesi’de açýlan ‘ÇED Olumlu Kararý’ ile ‘Ruhsat Ýptali’ davalarýnda ‘Yürütmenin Durdurulmasý Kararý’ verildiðini, ancak muhtarlýða gelen bir yazý ile devlete ve kurumlara olan inançlarýnýn alt üst olduðunu belirten davacý Germiyanköylülerinin avukatý Þehrazat Mercan, “Mahkeme kararý ile kesin hükme baðlanmýþ bir konunun dosyasýnýn tekrar açýlmasý, mahkeme kararýnýn uygulanmamasý, görevi kötüye kullanma suçunu oluþturur. Yarýn itibariyle yeni ÇED sürecini baþlatan yetkililer hakkýnda suç duyurusunda bulunacaðýz. Mahkeme kararlarýný tüm kiþiler ve kurumlar tartýþmaksýzýn uygulamak zorundadýr. Bunun baþka hiçbir yolu yoktur.. Mahkeme kararýna dayanak olan Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümit Erdem, Prof. Dr. Abdurrahman Bayram ve Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül’den oluþan bilirkiþi heyeti zeytinlik sahalarý yerinde tespit edip, bu tesisin zeytin aðaçlarýna ve ürüne vereceði zararlarý da raporlarýnda açýkladýlar. Gerekçelerle karara baðlandý. Bu saatten sonra bunlar tartýþýlmamalý” diye konuþtu. 

HÜLLE HAREKATI GÝRÝÞÝMÝ
CHP Ýzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise yaptýðý açýklamada, anayasamýzýn 56. maddesinin; Çevre Saðlýðý ve Çevre Kirliliði’ni önlemeyi devletin ödevi olarak belirlediðini, dolayýsýyla çevrede yaþanan olumsuzluklar ve çevreyi tahrip eden giriþimleri önlemenin devletin anayasal görevi olduðunu vurguladý. Ersin, “Ayrýca konu ile ilgili uluslararasý anlaþmalar da yürürlüktedir. Maalesef bugün devlet; koylarýmýzý, denizlerimizi, balýk çiftliklerinin, orman alanlarýný ise madencilerin ve taþ ocaðý iþletmelerinin insafýna terk etmiþtir. Çevre Bakanlýðý kendi adýný taþýyan yasayý, yani çevre yasasýný uygulamaktan aciz. Burada yaþanan sorun, mahkeme kararlarýna karþý bir hülle harekatý giriþimidir. Mahkemelerin kapatma ve ÇED iptali ilgili kararlarýný geçersiz kýlmak için yeni bir faaliyet alaný gösterilerek kararlar delinmek istenmektedir. Bugün burada yapýlmak istenilen ÇED toplantýsýnýn hiçbir gerekçesi yoktur. Çevreyi korumak, yasalarý ve mahkeme kararlarýný uygulamakla yükümlü resmi kurumlar da bu hülle hakekatýnýn parçasý durumuna düþmüþlerdir. Devletin kurumlarý bu yanlýþtan dönmelidir. Çünkü suç iþliyorlar”

MUHTAR KAYA: SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEÐÝZ
Yýllardan beri taþ ocaðýnýn çok amansýz bir þekilde köylerini toz içinde býraktýðýný, zeytinlik arazilerle Germiyan’ýn iç içe olmalarýndan dolayý çok maðdur olduklarýnýn altýný çizen Muhtar Þadan Kaya, “Dinamit patlatmalarý yüzünden evlerimizin duvarlarý çatladý. Ocak çok yakýn olduðundan makina gürültüleri sabah 7:00’den gece 24:00’e kadar hiç eksik olmadý. Aðýr tonajlý kamyonlar yollarýmýzý bozduðundan her sene yollar yeniden yaptýrýlmak zorunda kalýndý. Enerji nakil hatlarý yoðun tozdan etkilendiðinden sýk sýk elektrikler kesiliyor. Ýlgili merciilere þikayet ettik. Kapatma kararý aldýrdýk ama görüyor ki bir faydasý olmamýþ. Tekrar bir çalýþma baþlatmaya kalkýþtýlar. Köyümüz sadece zeytincilikle ve tarýmla geçiniyor. Taþ Ocaðý da tüm tarým arazilerimize ve zeytinliklerimize büyük zarar veriyor. Taþ Ocaðý’nýn Kýrma ve Eleme eklentilerinin tekrar faaliyete geçmesini istemiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceðiz” dedi.
Köylüler, Ukrayna’daki turuncu devrime atfen köylülerin çoðu turuncu poþuyla protesto eylemine katýldý

Ahmet AKTAÞ, ÇEÞME / (DHA)

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0