YAKLAÞAN SAVAÞ TEHLÝKESÝ

14 Nisan 2018 13:44 / 1043 kez okundu!

 

 

Türkiye devleti tarih aklý olan bir devlet. Yaklaþmakta olan bu yeni tehdide karþý geçmiþten çýkardýðý dersler doðrultusunda verecektir kararlarýný. Hatta öylesine bir rol üstlenebilir ki yaklaþan savaþ tehdidini ortadan kaldýrmaya, en azýndan kendi bölgesi dýþýnda tutmaya katký koyabilir. Bunun imkaný var. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn son krizde üstlendiði rol ile, daha önceki Katar krizindeki çözücü tutum bunun iþaretidir. Geliþmelerin ülkemizin ve insanýmýzýn zararýna olmamasýný dileyelim.

 

******

 

YAKLAÞAN SAVAÞ TEHLÝKESÝ

 

Devletler yeni bir topyekun savaþa hazýrlanýyor. Suriye bunun provasýdýr. Ýkinci dünya savaþýnýn provasý Ýspanya iç savaþýnda yapýlmýþtý. O savaþýn taraf devletleri, silahlarýný, savaþ taktiklerini, ittifaklarýný Ýspanyol halký üzerinde test etti. Þimdi seçilen kurban Suriye halkýdýr. Yedi senedir Suriye halkýnýn çektiði, piþmiþ tavuðun baþýna gelmedi. Dünyanýn en maðdur halkýdýr Suriye insaný.

Ýspanya'daki provada Ýspanyollarý aslanlarýn önüne atan Falanjist general Franco idi. Suriye'de bu iþi yapan BAAS kuklasý Esat'týr. Bugün Franco nasýl anýlýyorsa gelecekte de Esat öyle anýlacaktýr. Eðer bir geleceðimiz olursa.

Doðal olarak Türkiye de bu büyük savaþa hazýrlanýyor. Kendi silahlarýný yapmaya, baþkalarýna olan silah ve mühimmat baðýmlýlýðýný azaltmaya, S400 ler gibi ihtiyacý olan ama elinde olmayan savunma sistemlerini temin etmeye çalýþýyor. Tehlikenin nereden geleceði henüz belli olmadýðýndan safýný tam belirlememiþtir. Gerçi saflar da netleþmiþ deðildir ama giderek belirginleþmektedir. ABD, Ýngiltere, Fransa üçlüsü neredeyse kesin. Almanya ve Ýtalya þu anda kararsýz. AB Bölünmüþ durumda. Japonya ve Avustralya tavýrsýz. Ýsrail, Suudi Arabistan ve Mýsýr da bu üçlü bloða yakýn.

Diðer tarafta Rusya, Suriye ve Ýran net. Çin henüz net deðil ama bu bloða yakýn. ABD tehdidi altýndaki Kuzey Kore'nin de bu tarafta yer alma ihtimali yüksek. Yine de ne olacaðý belli olmaz. Birinci dünya savaþý öncesi Ýtalya, Almanya'ya yakýndý ama savaþ baþlayýnca Ýngiltere, Fransa, Rusya cephesine geçiverdi. Türkiye'nin iþi zor. Bir yanda içinde yer aldýðý ama kendisine ihanet etmiþ batý ittifaký, diðer yanda bölgesel gerekler ve sorumluluklar nedeniyle birlikte hareket etmek durumunda olduðu Rusya bloðu. Seçim yapmak kolay deðil. Herkesle iyi geçinmek zorunda. Tabi kendisine yönelik tehdit oluþturulmasýna müsaade edemez.

Bir bakýma durum birinci dünya savaþý öncesini andýrýyor. O zaman da Osmanlý, mümkünse savaþ dýþý kalmak, o olmazsa Ýngiltere cephesi ile hareket etmek istiyordu ama kader, buna imkan vermedi.

Osmanlý, Ýttihatçýlarýn bu topraklarýn insanlarýna yaptýðý en büyük ihanet sonucu Almanya'nýn bir 'ölecek insan deposu' olarak padiþah Mehmet Reþat'ýn istememesine raðmen Goben ve Breslau zýrhlýlarý provokasyonu ile savaþa sokuldu ve devlet çöktü, binlerce vatan evladý þehit oldu, topraklarý talan edildi.

Türkiye devleti tarih aklý olan bir devlet. Yaklaþmakta olan bu yeni tehdide karþý geçmiþten çýkardýðý dersler doðrultusunda verecektir kararlarýný. Hatta öylesine bir rol üstlenebilir ki yaklaþan savaþ tehdidini ortadan kaldýrmaya, en azýndan kendi bölgesi dýþýnda tutmaya katký koyabilir. Bunun imkaný var. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn son krizde üstlendiði rol ile, daha önceki Katar krizindeki çözücü tutum bunun iþaretidir. Geliþmelerin ülkemizin ve insanýmýzýn zararýna olmamasýný dileyelim. Ne yazýk ki böylesi zor bir dönemde katký yapacak aklý baþýnda bir muhalefetimiz yok. Onlar dünyanýn geleceðini görmekten yoksunlar ve baþka tellerden çalmaktalar. O çaldýklarý çalgýlar ise Türkiye'nin yararýna deðil.

 

Firuz TÜRKER

14.04.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.