BATI ÝLE TÜRKÝYENÝN ARASI NEDEN YUMUÞUYOR?

19 Temmuz 2023 17:00 / 196 kez okundu!

 

 

"Siz bakmayýn CHP'nin bu durumu tersten gösterme, varýlan noktanýn baþarý deðil, kötü bir þey olduðu iddialarýna. Onlar hiç bir þeyi beðenmez, kendileri de tuðla üzerine bir tuðla koyamaz. Bu gün Türkiye ABD'den sonra NATO'nun ikinci büyük gücüdür ve artýk borusunu öttürüyor. 'N'olacak ya, Türkiye'ye söyleriz dediðimizden çýkmaz' anlayýþý kýrýlmýþtýr. Türkiye denileni yapmak bir yana, dediklerini yaptýrýr hale gelmiþtir. Bunu artýk bütün batý basýný teslim ediyor."

 

***

BATI ÝLE TÜRKÝYENÝN ARASI NEDEN YUMUÞUYOR?

'Batý' dediðimiz uygarlýðýn en geliþmiþi ve hamisi Amerika'dýr. Her ne kadar aralarýnda tartýþma ve anlaþmazlýklar oluyorsa da Avrupalý ülkeler onun sözünden çýkamaz. Çünkü Avrupa'nýn savunmasýný Amerika üstlenmiþtir ve hemen tüm Avrupa ülkelerinde Amerikan askerleri ve üsleri vardýr. Zaten Amerikan devletini kuran ve orada dünyanýn en ileri kozmopolit uygarlýðýný yaratanlar da Avrýupalýlardýr. Bu iliþkinin askeri ifadesi ise NATO'dur. Dolayýsýyla batý ile Türkiye iliþkilerinde de belirleyici ve son karar verici olan Amerika'dýr.

Vilnius zirvesi sonrasý batý basýnýnda cumhurbaþkanýmýz Erdoðan ve Türkiye hakkýnda övücü, onurlandýrýcý açýklama ve yazýlar çýkmaya baþladý. Liderler bu yönde demeçler veriyorlar. Hangi daðda kurt öldü?

Seçimler öncesi tam tersi bir durum hakimdi. Baþýný Kýlýçdaroðlu'nun çektiði, tüm muhalefet unsurlarýnýn katýlýmýnýn saðlandýðý cephe (masa, sofra)  seçimi kazanacak, Erdoðan gidecek, belki de yargýlanýp mahkum edilecek ve batý, Türkiye ile eski aða maraba iliþkisini devam ettirecekti. Ama öyle olmadý. Türkiye insanýnýn bilinci ve kararlýlýðý buna izin vermedi. O zaman batý da anladý ki Erdoðanlý Türkiye ile anlaþmaktan ve birlikte yaþamaktan baþka çare yok. Batýnýn Türkiye ile ilgili yeni yaklaþýmlarýnýn temeli budur. 

Türkiye NATO'ya bir 'modern köle' statüsüyle girdi ve ona karþý hep öyle davranýldý. NATO'ya tam üyelik Demokrat Parti zamanýnda olmuþtur ama Türkiye'nin baþvurularý 1949'dan baþlar. Defalarca yapýlan baþvurular reddedildikten sonra 1950 seçimlerinin 3 gün öncesinde yapýlan baþvuru dikkate alýnarak 1951'de NATO'ya kabul edilmiþ ve 52'de de tam üye statüsü kazanmýþtýr. Türkiye zaman içinde geliþip güçlendi. Özellikle son yirmi yýlda kat ettiði mesafe ile kendini batýya kabul ettirdi ve göstermelik bile olsa bugünkü saygýyý hak ediyor. 

Siz bakmayýn CHP'nin bu durumu tersten gösterme, varýlan noktanýn baþarý deðil, kötü bir þey olduðu iddialarýna. Onlar hiç bir þeyi beðenmez, kendileri de tuðla üzerine bir tuðla koyamaz. Bu gün Türkiye ABD'den sonra NATO'nun ikinci büyük gücüdür ve artýk borusunu öttürüyor. 'N'olacak ya, Türkiye'ye söyleriz dediðimizden çýkmaz' anlayýþý kýrýlmýþtýr. Türkiye denileni yapmak bir yana, dediklerini yaptýrýr hale gelmiþtir. Bunu artýk bütün batý basýný teslim ediyor. Þimdi Avrupalýlar Türkiye'nin taleplerini ele alýp gerçekleþtirmek için çaba harcayacaklardýr. Çünkü Amerika'nýn talimatýdýr bu. Türkiye'yi köþelere sýkýþtýrma devri kapandý. Baksanýza seçim öncesine kadar Ege'nin efesi Miçotakis bile birden bire Erdoðan dostu ve Türkiye hayraný kesiliverdi.

Firuz TÜRKER

Son Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2023 12:43

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.