RUSYA'NIN ÝLK VUKUATI DEÐÝL

02 Mart 2022 12:03 / 322 kez okundu!

 

 

Dünyanýn büyük devletler tarafýndan yönetildiði bir gerçek. Geçen yüzyýlýn baþlarýnda bunlara 'Düveli Muazzama' denilirdi. Bu terim, Napolyon sonrasý dönemde siyasi literatüre girmiþtir. Bu devletler kendilerini, dünyaya siyasi þeklini vermekle görevli ve yetkili saymaktadýrlar. Sovyetler Birliði'nin daðýlmasý sonrasý dönemin büyük devletleri, baþta ABD olmak üzere Ýngiltere, Çin, Rusya, Almanya, Fransa, Ýtalya ve Japonya'dýr.  

 

****

 

RUSYA'NIN ÝLK VUKUATI DEÐÝL

 

Dünyanýn büyük devletler tarafýndan yönetildiði bir gerçek. Geçen yüzyýlýn baþlarýnda bunlara 'Düveli Muazzama' denilirdi. Bu terim, Napolyon sonrasý dönemde siyasi literatüre girmiþtir.

Bu devletler kendilerini, dünyaya siyasi þeklini vermekle görevli ve yetkili saymaktadýrlar. Sovyetler Birliði'nin daðýlmasý sonrasý dönemin büyük devletleri, baþta ABD olmak üzere Ýngiltere, Çin, Rusya, Almanya, Fransa, Ýtalya ve Japonya'dýr.

Bu kadro geçtiðimiz yüzyýlda iki dünya savaþý çýkarmýþ, pek çok yerel savaþ ve karýþýklýðý kundaklamýþ, diðer devletlerin içine ellerini sokup karýþtýrmýþ, beðenmedikleri yönetimleri darbe ile deðiþtirmiþ, bölgesel çatýþmalar çýkarmýþlardýr. Bütün bunlardan amaçladýklarý, dünya nimetlerinden kendi çýkarlarý için faydalanmaya çalýþmaktýr. Dünyanýn neresinde zenginlik kaynaðý bir þey varsa onu ele geçirmek için birbirleriyle tepiþmektedirler.

Þimdi Rusya'nýn Ukrayna'yý iþgali karþýsýnda ayaða kalkanlar, vakti zamanýnda ayný þeyleri defalarca uygulamýþlardýr. Bugün Rusya'ya çemkirmeleri de Ukrayna'yý kendi dümen sularýna sokamayacaklarýný anlamýþ olmalarýndandýr. Samimiyetten deðil. Aralarýnda ilk recim taþýný atacak bir günahsýz bulunmamaktadýr.

Ýngiltere'nin Ýran, Hindistan ve Çin'de. Fransa'nýn Vietnam'da ve Afrika'da, ABD nin baþta Latin Amerika olmak üzere ikinci dünya savaþýndan sonra dünyanýn dört bir tarafýnda yaptýklarý, Rusya'ya rahmet okutacak cinstendir.

Tabi Rusya'nýn da bunlardan aþaðý kalýr yaný yoktur. Hepsi tencere kapak misali, al birini vur öbürüne cinsindendir. Rusya, iki dünya savaþýna karýþmasýnýn yaný sýra, Macaristan, Çekoslovakya ve Afganistan iþgalleriyle de maluldür. Kaldý ki ikinci dünya savaþýndan sonra tüm doðu Avrupa'yý iþgal etmiþti. O zamanki adý Sovyetler Birliði idi ve batý emperyalizmine daha adil bir uluslararasý sistem alternatifi oluþturma iddiasý taþýyordu. Þimdi anlaþýlmaktadýr ki Marksizm ve sýnýf mücadelesi kavramlarý, Rusya'nýn emperyal emellerini örtmek için kullanýlmýþ politikalardýr.

Gerçek hayatla uyuþmayan bu ütopya politikalar, Çin tarafýndan da ayný amaçlar doðrultusunda kullanýlmýþ ve kullanýlmaktadýr. Ne yazýk ki vakti zamanýnda Bandung Konferansý ile vücut bulan 'Baðlantýsýzlar Hareketi' düveli muazzamaya alternatif oluþturmakta baþarýlý olamamýþtýr. Yine de bu tür adaletsiz ve güçlünün hükmünün geçtiði bir dünyaya çeki düzen verebilecek tek umut ýþýðý güçlü ve birleþmiþ bir 'orta ve küçükler' birliðidir. Devletler ve halklar balýk deðildir, küçüðü büyüðü olmaz. Büyüðün küçüðü yediði bu uluslararasý düzen elbette sonsuza kadar sürmeyecek. Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan'ýn 'dünya beþten büyüktür' sloganý bu bakýmdan çok önemli ve anlamlýdýr. Zaten son yýllarda 'büyük' denilen devletler pek de eskisi kadar diþlerini geçiremez olmuþlardýr. ABD Türkiye ve Venezuela'da baþarýsýz olmuþ, Ýran'a baþ eðdirememiþ, Fransa Afrika'dan nerdeyse kapý dýþarý edilmiþ, Çin sinsi sinsi sýzmalarýna karþý bir türlü istediðini alamamýþ, Ýngiltere kendi derdine düþmüþ, Almanya ise ne yapacaðýný bilemez hale gelmiþtir.

Kendi aralarýnda kozlarýný paylaþabilmeleri için bunlarý ancak bir savaþ paklar. Ona da cesaret edebilecek noktaya henüz gelmiþ deðiller. Geldikleri zaman ise kurmuþ olduklarý bu adaletsiz sistemin de temeline dinamit koymuþ olacaklar. Ne yazýk ki insanlýk bunun bedelini çok aðýr ödeyecek. Kim bilir; belki de iþler o noktaya gelmeden kendilerini tüketirler.

Firuz TÜRKER

26.02.2022

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.