Çýkýþ Sunulmayýnca PKK Hükümet Planýný Þiddetle Bozmaya Yöneliyor

04 Haziran 2010 00:30  

 

Çýkýþ Sunulmayýnca PKK Hükümet Planýný Þiddetle Bozmaya Yöneliyor

Doç. Dr. Yeðen'e göre hükümetin yeni bir yaklaþýmý yok; PKK'yse tasfiye giriþimini engellemek için þiddete yöneliyor. Tehlike sivil çatýþmanýn tetiklenmesi. PKK de sivil desteðinin azalmasý riskini alýyor. Barzani ve ABD'nin Türkiye'ye koþulsuz destek vermesiyse gerçekçi deðil.

"Hükümetin yeni bir þey yapacaðýna dair iþaret yok. Hatta açýlýmýn devam edip etmeyeceðini dahi bilmiyoruz. PKK açýsýndansa yeni bir döneme girildiði çok açýk."

Ortadoðu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Doç. Dr. Mesut Yeðen, 1 Haziran'da ateþkes kararýný kaldýran PKK'nin "uzun süre hareketsiz kalmanýn mümkün olmadýðýna karar verdiðini" düþünüyor.

"PKK ayrýca Türkiye, ABD, AB ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasýndaki uzlaþmanýn kendisini zora sokacaðýnýn farkýndaydý ve þimdi buna engel olmayý planlýyor. Belki kendi pozitif programýný hayata geçiremez ama baþkalarýnýn pozitif programýný engelleyebilir."

Tehlike
"Müstakbel Türk'ten Sözde Vatandaþa Cumhuriyet ve Kürtler", "Devlet Söyleminde Kürt Sorunu" kitaplarýnýn yazarý Yeðen'e göre sürecin asýl tehlikesi sivil alanda çatýþmayý tetikleme ihtimali.

Yeðen PKK'nin hükümetin "tasfiye planý"na karþý harekete geçerken bu olasýlýktan da rahatsýz olmadýðýný ya da bunu göze aldýðýný düþünüyor.

"Çünkü PKK'ye bir çýkýþ yolu gösterilmiyor. Örgüt hükümete bu planýn pahalýya mal olacaðýný göstermek istiyor. Bir kere sivil çatýþma baþlarsa bunu ne devlet ne de PKK kontrol edebilir. "

Cenazeler çoðalýyor
Hükümetin "açýlým"ý somut adýmlara dönüþmedi; PKK'ye yönelik askeri operasyonlarýn yaný sýra, Kürt siyasetçi ve hak savunucularý hukuki yaptýrýmlar, baskýlarla karþýlaþtý.

Örgüt açýlýmý "kültürel soykýrým" diye tanýmladý. Hapisteki lideri Abdullah Öcalan da muhataplýk çaðrýlarýna cevap gelmeyince "aradan çekileceðini" söyledi.

Son haftada çatýþmalarda 14 asker öldü, 18'i yaralandý. Hükümettense "terörle mücadelede kararlýlýk" mesajlarý geliyor.

PKK eleþtiriyle karþýlaþabilir
Yeðen'e göre PKK de bu politikayla risk alýyor. "Hem Türk hem de Kürt tarafýnda 2007'den beri 'bu iþ baþka þekilde hallolsun' diyen bir kamuoyu var. Bu kesimin siyasete damgasýný vurmaya çalýþýp çalýþmayacaðý henüz belli deðil. Bu olursa PKK'ye yönelik eleþtiriler dillendirilmeye baþlayabilir."

Örgütün Doðu illerinde yaþayan Kürtler arasýnda güçlü sivil desteði olduðunu vurgulayan Yeðen þiddetten memnun olmayanlarýn bu desteði sarsabileceðini vurguluyor.

Barzani'nin ziyareti
Mesud Barzani'nin bugün baþlayan Türkiye ziyaretini "dörtlü uzlaþma" çerçevesinde deðerlendiren Yeðen, ABD ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye'ye koþulsuz destek vermeyeceðini söylüyor.

"ABD ve KBY, PKK'ye karþý ne yapacak, bilmiyoruz. Muhtemelen Türkiye'den inisiyatif almasýný ve belli bir destek vermeyi taahhüt etmiþledir. O inisiyatif açýlýmdý ama yürümedi. Peþmergelerin ve ABD askerlerinin Türkiye'yle birlikte savaþmasý, sorunu PKK sorunu olmaktan çýkarýr; Türkiye ve Kuzey Irak'ta þehirleri yönetilemez hale getirir. Türkiye'deki Kürt kamuoyu hükümet politikalarýyla ilgili hayalkýrýklýðý içindeyken Barzani'den destek beklemek bana gerçekçi gelmiyor. Onlarýn da bir kamuoyu var."

Yeðen tek belli olanýn AB'nin tavrý olduðunu düþünüyor. "AB'nin yapacaðý da oradaki Kürt diasporasý, PKK'nin sivil faaliyetleri üzerinde baský uygulamak." (EÜ/TK)


Bianet

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0