'BERGAMA... HUKUKA RAÐMEN KORKU FÝLMÝ..' DEVAM EDÝYOR, HALA…

12 Eylül 2009 01:43  

 

'BERGAMA... HUKUKA RAÐMEN KORKU FÝLMÝ..' DEVAM EDÝYOR, HALA…

Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði‘ne baðlý meslek odalarý ve yaþam savunucusu dernekler, Kozak Yaylasý ve yörede geri dönüþü olmayan yýkýma yol açacak maden ocaklarýna izin verilmemesi için Çevre ve Orman Bakanlýðý‘ný kuruluþ amacýna uygun davranmaya çaðýrdý. Çevre ve Orman Bakanlýðýný asli görevini yerine getirmeye ve de yurttaþý ile doðasýndan yana tavýr almaya çaðýran kuruluþlarýn yaptýðý çaðrýnýn tam metni þöyle;

Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði’ne baðlý aþaðýda imzasý olan meslek odalarý ile Egeçep ve Ekoloji Kolektifi dernekleri olarak Çevre ve Orman Bakanlýðý tarafýndan Bergama’daki siyanürcü þirket Koza Altýn Ýþletmeleri A.Þ.’ye “Ovacýk Atýk Depolama Tesisi Kapasite Artýþý (2.ADT) Projesi” ile ilgili verilen 03/06/2009 tarihli ÇED Olumlu iþleminin iptali için bir kez daha yargý karþýsýna çýkýyoruz. 

Bu kez daha gür bir sesle isyan ediyoruz. Yeter artýk…! 

Siyanürcü þirket Koza Altýn Ýþletmeleri A.Þ.’nin Bergama-Ovacýk Altýn Madeni ile ilgili faaliyetlerini hukuka aykýrý bulan onlarca mahkeme kararý çerçevelenip duvara asýlan ve dalga geçilen alelade kaðýtlar olmaktan çýkarýn, Anayasa’nýn 2. maddesinde teminat altýna alýnan hukuk devleti hukuksuzluk paspasýna çevrilmesini engelleyin.
 
Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz, onlarca karara ve bilimsel rapora raðmen bu ýsrar niye? Daha kaç kez uyarýlacaksýnýz. 

Yeter artýk! Bu korku filmine dur deyiniz. Bergama hukukla geçilen dalganýn adý olmaktan çýkarýnýz. 

Danýþtay 6. Dairesi’nin 13.05.1997 tarih ve 1996/5477 E. - 1997/2312 K. sayýlý bozma kararý ve bu karar doðrultusunda, Ýzmir 1.Ýdare Mahkemesi’nin 15.10.19997 Tarih ve 1997/636-877 sayýlý kararýndaki “…doðrudan veya çevrenin bozulmasý ile dolaylý olarak insan yaþamýný etkileyeceði kesin olan siyanür liç yöntemi ile altýn madeni iþletilmesine izin verilmesi yolundaki dava konusu iþlemde kamu yararýna uygunluk bulunmamaktadýr…” gerekçesiyle baþlayan Bergama korku filminin hala nasýl devam ettiði ve Bakanlýkça her sene neden verilen izinlerle ödüllendirildiði artýk eleþtirmenlerce dahi anlaþýlamýyor. Jürinin seçme eleme kriterlerinde hukuk bulunmamasýna raðmen bu ödülün tekrar ve tekrar Bergama filmine verilmesini artýk hiçbir yurttaþ anlamýyor. 

1997 senesinde baþlayan, Anayasa’nýn 56. maddesi ile teminat altýna alýnan Bergama’da saðlýklý ve dengeli bir çevrede yaþama hakký konulu filmler her sene jüri tarafýndan eleniyor, Mahkemelerce verilen her iptal kararý sonrasýnda alýnan yeni bir idari iþlem ile ihlal edilerek ödül yine siyanürcü þirkete veriliyor. 

Býkmadan, usanmadan, yýlmadan yetkililere ve maden iþletmecisine sesleniyoruz. Üzerinden onlarca sene geçmesine raðmen yüze yakýn karara konu olan tartýþýlamaz gerçeði Türkiye Cumhuriyeti Yurttaþlarý huzurunda kabul edin ve bu komedi filmine son verin. Onca karara raðmen senaryoyu ufak makyajlarla yeniden seyirciye sunmanýn bir cazibesi kalmadý. Bu filmin senaryosunun her seferinde orijinal ve yeni olduðuna sizler dýþýnda kimse inanmýyor. 

Bir kez daha açýklýyoruz. Bergama Korku Filmi 1997 senesindeki Danýþtay kararýyla iptal edilen filmin kötü kopyasýdýr. Bergama’da ve Türkiye’de siyanürlü altýn madenciliði doða düþmanýdýr, Bergama’da ve Türkiye’de siyanürlü altýn madenciliði saðlýklý ve dengeli bir çevrede yaþam hakkýnýn ihlalidir. Bergama’da ve Türkiye’de siyanürlü altýn madenciliði cinayettir. 

Bu konuda yüze yakýn verilmiþ idare mahkemesi, Danýþtay, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi kararlarýna, Anayasa Mahkemesi’nin 5177 sayýlý Maden Kanunu ile ilgili iptal kararýna ve en son Danýþtay’ýn Madencilik Faaliyetleri Ýzin Yönetmeliði hakkýnda verdiði Yürütmeyi Durdurma kararlarýna raðmen devam ettiremezsiniz. Bu kararlara karþý dava açan meslek örgütlerini açtýðýnýz tazminat davalarý ile yýldýramazsýnýz, bu davalarý takip eden doða dostu kiþileri binbir türlü yalanla itham edemezsiniz, hakkýnýzda ne yapýyorsunuz diye soran köylüyü yüzlerce liralýk tazminat davalarý ile iþinden gücünden alýp korkusu ile baþ baþa býrakýp Ankara yollarýna, Mahkeme koridorlarýna süremezsiniz. Halkýn katýlýmý toplantýlarýna yandaþlarý ve de maden çalýþanlarýný doldurup köylülerin itirazlarýný söylemek için salonlara girmelerini engelleyemezsiniz, giren köylülerin baský altýna alarak itirazda bulunmalarýný engelleyemezsiniz. Kendi katýlým toplantýsýný yapan köylüleri marjinal olarak itham ederek usulsüz toplantýlarýnýza meþruiyet katamazsýnýz… 

Kim oluyorsunuz? Nereden güç alýyorsunuz? Nedir bu altýn aþkýnýz?

Katý Atýklarýn Kontrolü Yönetmeliði'nin 24. Maddesine göre; bu tür depolama tesislerinin en yakýn yerleþim bölgesine uzaklýðý 1000 metreden az olan yerlerde inþa edilemez, ancak Ovacýk 2.ADT Ovacýk Köyüne 400 metre; ÇEVRE BAKANLIÐI OVACIK'I YERLEÞÝM YERÝ KABUL ETMÝYOR MU, YOKSA METRESÝ MÝ BOZUK? 

Altýn þirketlerine hukuki açýdan yol göstericilik yapmak Çevre ve Orman Bakanlýðý‘nýn görevi deðildir. Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn görevi Anayasa’nýn 56. maddesini teminat altýna alan düzenlemeleri saðlamlaþtýrmaktýr. Bakanlýk Bergama ile uðraþmak yerine kendisini Ýstanbul Ýkitelli sel felaketine götüren uygulamalarýný düzeltmek için mesai harcamalýdýr. Yýllardýr hukuka karþý uygulamalarýn bedelini bugün Ýstanbullular sel sularýnda boðularak canlarýyla ödediler. Ýstanbulda, kusurlu olan Bakanýn açýkladýðý gibi insan deðil, bizatihi Bakanlýktýr. Bugün de altýn þirketlerinin menfaati için yapýlan hukuksuzluðun bedelini yarýn bizler yine canlarýmýzla ödeyeceðiz. 

Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði‘ne baðlý aþaðýda imzasý olan meslek odalarý ve yaþam savunucusu dernekler olarak Çevre ve Orman Bakanlýðý‘ný kuruluþ amacýna uygun davranmaya çaðýrýyoruz. Kozak Yaylasý ve yörede geri dönüþü olmayacak yýkýma yol açacak maden ocaklarýna izin vermeyiniz.

Çevre ve Orman Bakanlýðý asli görevini yerine getirmeye ve de yurttaþý ile doðasýndan yana tavýr almaya çaðýrýyoruz. Bu filmi artýk kimse seyretmiyor. 


TMMOB Çevre Mühendisleri Odasý
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasý
TMMOB Kimya Mühendisleri Odasý
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odasý
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasý
TMMOB Peyzaj Mimarlarý Odasý
EGEÇEP Derneði
Ekoloji Kolektifi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0