BERGAMA ALTIN MADENÝ ÝÞLETMESÝNDE DEÐÝÞEN HÝÇBÝR ÞEY YOK

20 Nisan 2009 19:45  

 

BERGAMA ALTIN MADENÝ ÝÞLETMESÝNDE DEÐÝÞEN HÝÇBÝR ÞEY YOK

BÝLÝMÝ VE HUKUKU SAVUNMAYA DEVAM EDECEÐÝZ

Ýzmir ili Bergama ilçesi Ovacýk - Çamköy - Narlýca köyleri sýnýrlarý içinde Altýn ve Gümüþ Madeni Ýþletmesi için Koza Altýn Ýþletmeleri A.Þ lehine tesis edilen 18/02/2009 tarihli ÇED Olumlu iþleminin yürütülmesinin durdurulmasý ve iptali istemiyle Çevre ve Orman Bakanlýðý aleyhine aþaðýda imzasý bulunan bizler tarafýndan 20 Nisan 2009 tarihinde (bugün) Ýzmir Nöbetçi Ýdare Mahkemesi Baþkanlýðý’nda dava açýlmýþtýr. 

Bergama-Ovacýk-Çamköy mevkiinde bulunan siyanür liçi yöntemi ile çalýþan altýn madeninin iþletilmesine iliþkin idari iþlemler Mahkemelerce defalarca iptal edilmiþ, AÝHM tarafýndan AÝHS’nin ihlal edildiðine karar verilmiþtir. 

Son olarak, ÇED Yönetmeliði’nin geçici 6. maddesi çerçevesinde hazýrlanmýþ Nihai Çevresel Durum Deðerlendirme Raporu uygun görülerek yeniden ÇED Olumlu görüþü ile faaliyetine devam eden iþletmeyle ilgili Danýþtay bir karar daha vermiþtir. Danýþtay 6.Dairesi’nin Çevresel Etki Deðerlendirme Yönetmeliði’nin geçici 6.maddesini iptal eden kararýnda yönetmeliðin ilgili maddesinin Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliði’nin amacýna uymadýðý gerekçesiyle iptaline karar verilmiþtir. Danýþtay kararý, maden iþletmesinin faaliyetinin ÇED sürecinden muaf olarak yürütüldüðünü bir kez daha tescil etmiþtir. 

Danýþtay 6.Dairesi, ÇED Yönetmeliði’nin Geçici 6.maddesi hakkýnda Yürütmeyi Durdurma kararý verdikten sonra Koza Altýn Ýþletmesi’ne verilen Nihai Çevresel Durum Raporu ile ilgili ÇED Olumlu Görüþü hakkýnda açýlan 2008/6795 Esas sayýlý davada da 03/11/2008 tarihinde Yürütmeyi Durdurma kararý vermiþtir.
Bergama-Ovacýk Altýn Madeni ile ilgili geçmiþ hukuksal süreç özetlenerek verilen kararda, bir kez daha mahkemeler maden iþletmesinin faaliyetini hukuka aykýrý bulmuþtur. Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlýðý bir yandan iþletmenin kapatýlmasý için yazýþmalar yaparken diðer taraftan KOZA Altýn Þirketi’ne ikinci kez ÇED olumlu görüþü vermiþ ve yargý kararýndan sonra durdurulan faaliyetin yeniden baþlamasýný saðlamýþtýr. Kazanýlan onlarca yargý kararýna raðmen, Bergama Ovacýk Altýn Madeni faaliyetlerine her türlü hukuksuzluðu göze alarak ve yargý kararlarýný çiðneyerek yeniden baþlamýþtýr. 

Çevre ve Orman Bakanlýðý, dava konusu iþlem ile yargý kararlarýný yok sayarak, iþletmeci firmanýn karýný kamu yararýndan üstün gören, maden iþletmesine süresiz olarak her türlü hukuksal denetimden muaf olarak faaliyette bulunma olanaðý yaratan, hiçbir hukuk devletinde kabul edilemeyecek bir idari tasarrufta bulunmuþtur. 2004 yýlýnda sunulan Nihai Çevresel Durum Deðerlendirme Raporu’nun iptal edilmesi üzerine, bu defa birkaç ek yapýlýp adý “ÇED Raporu” olarak deðiþtirilen ayný rapora “ÇED Olumlu” görüþü verilmiþtir. ÇED Raporu tamamen eski, güncelliðini yitirmiþ, yargý kararlarýyla açýkça aykýrýlýðý kanýtlanmýþ konularýn ortadan kaldýrýldýðýna dair yeni rapora eklenen birkaç yeni sözden ve uzatýlan taahhüt süresinden baþka hiçbir inandýrýcý ve ikna edici veri içermemektedir. 

Özetle; Danýþtay 6. Dairesi’nin 1997 yýlýndaki örnek kararýnda belirtildiði gibi; “…Ýþletmecinin iyi niyeti, önlemlerin titizce denetlenmesi gibi kavramlara baðlý kalýnarak, yapýlacak faaliyet sonucunda elde edilecek ekonomik deðerin, doðada ve doðrudan veya dolaylý olarak insan yaþamý üzerindeki risk faktörünün gerçekleþmesi halinde kamu yararýnýn öncelikle insan yaþamý lehine deðerlendirilmesi doðaldýr. (...)doðrudan veya çevrenin bozulmasý ile dolaylý olarak insan yaþamýný etkileyeceði kesin olan siyanür liç yöntemi ile altýn madeni iþletilmesine izin verilmesi yolundaki dava konusu iþlemde kamu yararýna uygunluk bulunmamaktadýr…” gerekçesi hala devam etmekte olup deðiþen hiçbir þey yoktur. 

Bu karardan sonra yapýlan iþlemlerin tamamý mahkeme kararýnýn arkasýndan dolanma iþlemleridir. Çünkü ayný yerde ayný yöntemle, siyanür liçi yöntemiyle maden/kimya tesisi iþletilmektedir. 

Deðiþen hiçbir þey bulunmadýðý için Koza Altýn Ýþletmeleri A.Þ lehine tesis edilen 18/02/2009 tarihli ÇED Olumlu iþleminin yürütülmesinin durdurulmasý ve iptali istemi ile yeniden dava açmýþ bulunuyoruz. 

Diðer taraftan; Bu noktada hazýrlanan ÇED Raporu’na olumlu görüþ veren Çevre ve Orman Bakanlýðý; 

– Yargý kararlarýný yok sayarak tarafsýzlýðýný yitirmiþ ve hukuka aykýrý iþlem yapmýþtýr. 

– Ýþletmeci firmanýn karýný kamu yararýndan üstün gören, maden iþletmesine süresiz olarak her türlü hukuksal denetimden muaf olarak faaliyette bulunma olanaðý yaratan, hiçbir hukuk devletinde kabul edilemeyecek bir idari tasarrufta bulunmuþtur. 

– Yarattýðý tahribatý rehabilite etmesi gereken Ovacýk Altýn Madenine ne amaçla yürütüleceði belli olmayan bir faaliyete izin vermiþtir. 

– ÇED sürecinde 14 Ocak 2009 tarihinde söz konusu faaliyetten doðrudan etkilenecek halkýn bir araya geldiði “gerçek halkýn katýlým toplantýsý”nda dile getirilen talepleri göz ardý etmiþtir. 

– Ýmar planlarý ve yapý kullanma belgeleri, Mahkeme kararý uyarýnca Valilik tarafýndan iptal edilen ve dolayýsýyla imara uygun olmayan bir faaliyete izin vermiþtir.
- 5403 sayýlý Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu’nun kapsamýnda sunulmasý gereken Toprak Koruma Projesi ve Ýl Toprak Koruma Kurulu olumlu görüþü olmadan iþlem yapmýþtýr. 

– Anayasa, Çevre Kanunu ve Bakanlýk tarafýndan yürütülen diðer ilgili yönetmelik (Tehlikeli Atýklarýn Kontrolü Yönetmeliði, Katý Atýklarýn Kontrolü Yönetmeliði, Sulak Alanlarýn Korunmasý Yönetmeliði vb.) hükümlerine uymamýþtýr. 

Bizler; çevre ve halk saðlýðýný, bilimi hiçe sayan, hukukun üstünlüðünü tanýmayan siyasi iktidarlara ve idarecilere karþý mücadele etmeye ve saðlýklý bir çevrede yaþama hakkýmýzý savunmaya devam edeceðimizi, bilim ve hukuk tanýmaz politikalara bir kez daha izin vermeyeceðimizi kamuoyuna duyuruyoruz. 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odasý
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasý
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasý
TMMOB Kimya Mühendisleri Odasý
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odasý
TMMOB Peyzaj Mimarlarý Odasý
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasý
DÝSK-Dev.Maden-Sen
Çaðdaþ Hukukçular Derneði
EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Derneði,
Kozak Yaylasý Doðal Çevre Kültür Ve Turizm Derneði
Karaveliler Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Hisarköy Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Ayvatlar Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Yukarýbey Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Aþaðýcuma Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Okçular Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Güneþli Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Hacýhamzalar Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Yukarýcuma Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Çamavlu Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Kaplan Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Demircidere Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Terzihaliller Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Aþaðýbey Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Kýranlý Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
Baðyüzü Köyü Muhtarlýðý, AYVALIK/BALIKESÝR
Göbeller Köyü Muhtarlýðý, BERGAMA/ÝZMÝR
__._,_.___

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0