HARİÇTEN GAZEL: SURİYE'YE YENİ OPERASYON

21 Haziran 2022 18:27 / 499 kez okundu!

 

 

"Rusya Suriye’de büyük bir tırmanış istemese de, Ukrayna ile meşgul olmasından dolayı Türkiye bu hamlesini gerçekleştirebilir. Fakat yine de en azından Moskova’dan sarı bir ışık gelmeden Türkiye yeni bir operasyon başlatmayacaktır. Suriye hava savunması Türkiye’yi bir saldırı başlatmaktan caydıramaz ve kesinlikle engelleyemez."

 

***

HARİÇTEN GAZEL: SURİYE’YE YENİ OPERASYON

Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye’nin kuzey Suriye’ye yeni bir sınır ötesi operasyon başlatma tehdidini sürdürmesi halinde Suriye hükümetiyle askeri işbirliğine hazır olduğunu ifade etti. Grup ayrıca Şam’a hava savunmasını Türk savaş uçaklarına karşı kullanma çağrısında bulundu.

SDG komutanı Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin, 5 Haziran’da Reuters’e verdiği demeçte;

“Suriye ordusunun Suriye topraklarını savunmak için yapabileceği temel şey, Türk uçaklarına karşı hava savunma sistemleri kullanmak olacaktır”

dedi.

Ancak, son altı yıldaki birçok olayın tutarlı bir şekilde gösterdiği gibi, Suriye hava savunması ve savaş uçakları, Rus desteği olmadan Türk Hava Kuvvetlerini caydıramaz.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki ilk sınır ötesi operasyonunu yaklaşık altı yıl önce, 24 Ağustos 2016’da başlattı. Fırat Kalkanı Operasyonu, IŞİD militanlarını kuzeybatı Suriye sınırının oldukça büyük bir bölümünden çıkarmayı ve aynı zamanda SDG’yi engellemeyi amaçlıyordu.

Geçtiğimiz 26 Ekim’de Suriye, Türkiye’yi hava sahasını ihlal etmemesi konusunda uyardı. Türk Hava Kuvvetleri, IŞİD tarafından işgal edilen Suriye şehri El Bab’a yönelik kara harekâtına hava desteği sağlamayı kısa süreliğine durdurdu ve bunun sonucunda yavaşladı. Ancak Türkiye, Türk ve Rus genelkurmay başkanları arasındaki üst düzey bir toplantının ardından hava saldırılarına yeniden başladı. Türkiye Ruslara, El Bab’a yönelik operasyonunun doğu tarafındaki Rus birliklerinin bulunduğu Halep şehrini tehdit etmeyeceği konusunda güvence verdi. Suriye güçleri o sırada şiddetli bir bombardımana maruz kalıyordu.

Bu olay, Türkiye’ye karşılığı Şam’ın değil Moskova’nın verdiğini ve Suriye’nin Türk Hava Kuvvetlerini tek başına caydırmayacağını gösterdi.

Türkiye 2018’in başlarında Afrin’e harekat başlattığında bu durum bir kez daha kanıtlandı. Suriye, hava savunma sistemlerinin Afrin’e saldıran herhangi bir Türk jetini vuracağı konusunda uyardı. Fakat yetmiş iki Türk uçağı, Zeytin Dalı kod adlı Türk operasyonunun ilk gününde Suriye hava savunmasından herhangi bir direnişle karşılaşmadan Afrin’i bombaladı. Rusya, 18-24 Mart 2018’de, Türkiye’nin hava sahasını kapatarak, Kürt savaşçıların Tel Rıfat bölgesine tahliyesini sağladı.

Moskova, Türkiye’nin büyük olasılıkla Suriye’nin kuzeybatısındaki Tel Rıfat ve Menbiç’e odaklanacak başka bir operasyon başlatmasına karşı olduğunu ifade etti. Rusya’nın, Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki Kamışlı havaalanına Pantsir-S1 hava savunma sistemi yerleştirdiği bildirildi.

Rusya Suriye’de büyük bir tırmanış istemese de, Ukrayna ile meşgul olmasından dolayı Türkiye bu hamlesini gerçekleştirebilir. Fakat yine de en azından Moskova’dan sarı bir ışık gelmeden Türkiye yeni bir operasyon başlatmayacaktır.

Suriye hava savunması Türkiye’yi bir saldırı başlatmaktan caydıramaz ve kesinlikle engelleyemez. Suriye’nin en gelişmiş hava savunması, 2018’de teslim edilen uzun menzilli S-300’leri Rus kontrolü altında. Diğer yandan Pantsir-S1’ler ve Buk-M2’ler, Türk insansız hava araçları tarafından alt edebilir ve yok edebilir.

Suriye hava savunması ve hava gücünün Türkiye’yi caydırmasının tek yolu Rusya’nın bir Türk saldırısına karşı olduğunu göstermesidir. Rusya bir Türk harekâtına zımnen de olsa razı olursa, SDG yalnızca Suriye’nin hava savunmasına güvenemez.

Adem KILIÇ

Forbes’de yayımlanan analiz gdh.digital tarafından çevrilmiştir.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.