BÝZ DEPREMLE BOÐUÞURKEN ÞER ODAKLARI ÇALIÞIYOR

22 Þubat 2023 13:03 / 553 kez okundu!

 

 

Biz depremle boðuþurken þer odaklarý çalýþmaya devam ediyor... American Enterprise Institute: "ABD, Türkiye'nin sýnýrýnda "Kürt özerkliðini" desteklemeli... Trump, Erdoðan'ý yatýþtýrmak için Suriye'deki "Kürt gruplara" ihanet etti. Biden Yönetimi, Türkiye'nin Suriye sýnýrý boyunca bir "Kürt Özerkliði" için desteðini ikiye katlamalý."

Biz depremle boðuþurken þer odaklarý çalýþmaya devam ediyor... American Enterprise Institute: "ABD, Türkiye'nin sýnýrýnda "Kürt özerkliðini" desteklemeli
Trump, Erdoðan'ý yatýþtýrmak için Suriye'deki "Kürt gruplara" ihanet etti. Biden Yönetimi, Türkiye'nin Suriye sýnýrý boyunca bir "Kürt Özerkliði" için desteðini ikiye katlamalý."

***

BÝZ DEPREMLE BOÐUÞURKEN ÞER ODAKLARI ÇALIÞIYOR

Türkiye'ye yönelik düþmanlýðý ile bilinen Michael Rubin, American Enterprise Institute'de yine Türkiye'yi hedef alan bir analiz kaleme aldý.

Türkiye'nin, asrýn felaketi olarak adlandýrýlan depremin etkileri ile uðraþtýðý bir dönemde Rubin, Türkiye düþmanlýðýna hýz kesmeden devam ederek, "Türkiye'nin Suriye sýnýrý boyunca hayata geçirilecek bir Kürt Özerkliðinin" ABD tarafýndan her zamankinden daha fazla desteklenmesi gerektiðini yazdý.

ABD'nin, hem Türkiye'yi hem de Ýran'ý durdurmak için buna ihtiyacý olduðunu belirten Rubin, Suriye'de bulunan ve ABD tarafýndan desteklenen terörist gruplarýn özerk bir yönetim haline gelmesi için ABD'nin tüm desteðini vermesi gerektiði çaðrýsýnda bulundu.

Ýþte Michael Rubin'in, American Enterprise Institute'de yayýmlanan analizinin tamamý:


"Seksen yýl önce, Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn Yakýn Doðu Ýþleri baþ diplomatý Paul Alling, Doðu Akdeniz'deki olaylarý görüþmek üzere Washington DC'deki Ýngiliz büyükelçiliðinin birinci sekreteri Michael Wright ile bir araya geldi.

Alling'in muhtýrasýna göre, Wright o görüþmede þunlarý söyledi.

“Suriye de dahil olmak üzere Orta Doðu, Uzak Doðu'daki nihai askeri operasyonlarda önemli bir kara köprüsü olacaktýr. ABD'nin o bölgedeki müttefiklerinin konumunu güçlendirilmeli ve ülke (Suriye ve Lübnan) tam olarak desteklenmelidir."

Bu olayýn üzerinden 80 yýl geçti, rakipler de deðiþmiþ olabilir ama stratejik mantýk deðiþmedi.

Ýkinci Dünya Savaþý sýrasýnda ABD müttefikleri Doðu Akdeniz'i uzak doðuya mal ve personel göndermek için kullanmaya çalýþýrken bugün Suriye, Ýran'dan silah ve terörist akýþýný saðlayan bir kara köprüsü vazifesi görüyor.

Irak Savaþý'nýn ardýndan, Irak'taki bazý gruplar Ýran'ýn çýkarlarý doðrultusunda bu bölgeyi kullandýkça endiþeler arttý.

Örneðin 2006'da Ýsrail-Hizbullah Savaþý'nýn zemininde Larry King'e konuþan Dýþiþleri Bakaný Condoleezza Rice, “Hizbullah çok tehlikeli bir örgüt. Ve Suriye'yi kara köprüsü olarak kullanýyor. Ama bununla baþ etmeye çalýþýyoruz." açýklamasýnda bulundu.

O zamanlar Suriye'deki "Kürt gruplar" masada yoktu ve Suriye Devlet Baþkaný Beþar Esad'ýn kontrolü hala güçlüydü. Ancak 2004'te özellikle Kamýþlý'daki "Kürt gruplar" Esad'a meydan okudu. Ardýndan 2011 yýlýnda iç savaþýn patlak vermesiyle Esad ülkenin büyük bölümünde kontrolü kaybetti. Bunun sonucunda Suriye'de "Kürt gruplarýn" yükseliþi, yavaþ kalan ABD için yeni bir fýrsat saðladý.

ABD'nin Türkiye ile daha güçlü bir ittifak kurmasýný savunan analistler sýklýkla, Türkiye'nin Irak ve Suriye üzerinden geçen Ýran kara köprüsünü bozmaya yönelik potansiyel katkýlarýnýn, ABD'nin "Kürt gruplara" verdiði desteðin sona erdirmesine baðlý olduðunu belirtiyor.

Bu argüman Türk ikiyüzlülüðünün görmezden gelinmesidir. Türkiye, uygun olduðunda Batý yanlýsý bir devlet olarak poz verebilir ve Ýsrail ile baðlarýný ilerleterek diplomatik olarak avantaj saðlamaya çalýþabilir.

Bu nedenle ABD'nin Türkiye sýnýrýnýn tamamý boyunca "Kürt federalizmine" verilen desteði ikiye katlamasý daha mantýklý olacaktýr. Çünkü Dýþ politika, nadiren böylesine akýl almaz bir fýrsat sunar.

Suriye'deki "Kürt gruplar" DEAÞ'a karþý mücadelede Amerika'nýn en önemli müttefikiydi. Bu bölgedeki saðlam bir "Kürt özerkliði", hem Ýran'ýn terörizmi finanse etme kabiliyetini hem de Türkiye'nin planlarýný sekteye uðratacaktýr.

Donald Trump, Erdoðan'ý yatýþtýrmak için buradaki "Kürt gruplara" ihanet etti. Biden'ýn ekibi ise Erdoðan'ý yatýþtýrmaya devam ediyor.

Biden, DEAÞ'ýn tabutuna ve Ýran'ýn Ortadoðu'yu istikrarsýzlaþtýrmasýna çivi çakmak istiyorsa, baþka seçenek yok. ABD'nin stratejik çýkarý, bölgede bir "Kürt özerkliðini" desteklemek ve güçlendirmek olmalýdýr."

Yorum ve Çev. ADEM KILIÇ

Kaynaklar:

American Enterprise Institute

gdh.digital

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.