TÜRKÝYE DÜÞMANI RUBÝN NE DÝYOR?

23 Mart 2023 19:56 / 536 kez okundu!

 

 

"Her fýsatta Türkiye düþmanlýðý ile gündeme gelen Eski Pentagon görevlisi ve ABD merkezli bir düþünce kuruluþu olan American Enterprise Institute yazarlarýndan olan Michael Rubin, bu defa Türkiye'nin Doðu Akdeniz politikalarýný hedef alan bir analiz kaleme aldý. Rubin, Türkiye'nin BM tarafýndan resmi olarak tanýnan Libya hükümeti ile yaptýðý anlaþmayý "yasadýþý" olarak tanýmlarken, ABD ve Avrupa Birliði ülkelerinin, GKRY ve Yunanistan'ýn tezleri üzerinden hareket ederek, Türkiye'ye karþý sert bir politika izlemesi gerektiðini yazdý."

***

TÜRKÝYE DÜÞMANI RUBÝN NE DÝYOR?

Türkiye'ye karþý harekete geçilmesi çaðrýsýnda bulunan Rubin, Türkiye'nin veto hakký nedeni ile yapýlacak hamlenin NATO çatýsý altýnda deðil, Avrupa Birliði'nin "karþýlýklý savunma maddesi"kapsamýnda yapýlmasý gerektiðini belirtti. Ýþte American Enterprise Institute yazarýnýn o analizinin tamamý:

ABD perspektifinden bakýldýðýnda, dürüst bir arabulucu her zaman eþit bir arabulucu deðildir. ABD olarak, taraflardan her birinin dile getirdiði argümanlarýn eþit geçerliliðe sahip olduðunu kabul etmemeliyiz. Örneðin, Türkiye'nin Libya ile hukuk dýþý deniz anlaþmalarý ve diðer hayali iddialarýnýn hiçbir yasal dayanaðý yoktur.

Doðu Akdeniz'e yönelik Avrupa Birliði ve ABD Enerji ve Güvenlik Politikalarýný tartýþýrken, büyük resmi takdir etmek önemlidir. Bölgedeki enerji politikasý, canlandýrýlmýþ bir Avrupa Birliði savunma ve dýþ politikasýnýn çekirdeði olabilir. Öncülük etmek ABD'nin iþi deðil, ancak Avrupalý yetkililer bu politikayý formüle ederken ve ilerletirken, ABD Avrupa'yý desteklemelidir.

Hem Avrupa hem de Amerika Birleþik Devletleri artýk eski deneyimlerinden hareket edebilir. Avrupa Birliði'nin Rusya'ya baðýmlýlýkla ilgili yaþadýðý feci deneyimi önemli bir ders veriyor.

Avrupa Birliði üyesi olmayan bir ülkeyle, asla enerji ve ekonomi politikalarý üzerinde bir baðýmlýlýk politikasý yürütülmemeli. Bu sadece Rusya için deðil, Türkiye ve Ýran gibi diðer revizyonist güçler için de geçerli.

Bu nedenle, Avrupa enerji kaynaklarýnýn devreye alýnmasý çok önemlidir. Bu, Kýbrýs ve Yunan gazýna yapýlan yatýrýmýn ikiye katlanmasý anlamýna geliyor. Ýsrail ve Mýsýr kaynaklarýnýn çevrimiçi hale getirilmesi, Avrupa'dan þantaj yapmak isteyenlerin gücünü de azaltacaktýr.

Bu, Avrupa'yý Rus gazýndan kurtaracak hem de Türkiye'nin Avrupa'ya þantaj yapma kabiliyetini azaltacaktýr.

Türkiye, Doðu Akdeniz'deki doðal gaz geliþmelerini bir nedenle engellemeye çalýþýyor. Ankara, Türkiye'nin içerisinde olmadýðý bir boru hattý aðýnýnýn, Türkiye'nin çýkarlarýna zarar vereceðini anlýyor.

Aslýnda Türkiye tekelini korumak istiyor.

Avrupalý yetkililer, Doðu Akdeniz gazý geliþimini sadece bir Rum veya Kýbrýs meselesi olarak görmemeli. Ne de olsa Avrupa Birliði'nin kökleri, Batý Avrupa devletlerinin 1952'de oluþturduðu Avrupa Çelik ve Kömür Topluluðu'na dayanýyor. Avrupa Birliði sürekli geliþiyor. 21. yüzyýl için bir Avrupa Birliði 2.0'ýn kendi enerji güvenliði etrafýnda örgütlenmemesi için hiçbir neden yok

Birkaç politika reçetesi

Birincisi, Doðu Akdeniz'deki Yunan egemenliðine yönelik Türk meydan okumalarýný kýnamak ve reddetmek önemlidir. Çünkü Türkiye'nin krizi uzatmasýna izin vermek, ona diplomasinin temel çizgisini deðiþtirmesi için de fýrsat saðlayacaktýr. Örneðin Türkiye'nin Kuzey Kýbrýs'ý iþgalini düþünün. Türkiye þimdi benzer bir þekilde adalar konusunda da benzer bir anlaþmazlýða düþmeyi tercih ediyor.

Avrupa ve ABD, Türkiye'nin Kýbrýs konusunda iki devletli bir çözüm yönündeki baskýsýný reddetmeli ve Türkiye ile devam eden ekonomik iliþkileri BM Güvenlik Konseyi kararlarýnda ortaya konan Kýbrýs çözümü parametrelerini taahhüt etmesine baðlamalýdýr.

Burada, Kýbrýslý Türkler ile Türkiye'nin "ithal ettiði yerleþimciler" arasýnda da ayrým yapmak önemlidir. Bugünlerde Türkiye'nin Kýbrýs politikalarýnda en büyük kaybeden, Kýbrýs'ýn geri kalanýyla uzlaþmayý savunan daha ýlýmlý Kýbrýs Türk toplumudur.

Lizbon Antlaþmasý'nýn 42.7 Maddesi, Avrupa Birliði'nin karþýlýklý savunma maddesidir. Bir devlet "topraklarýnda silahlý saldýrý" ile karþý karþýya kaldýðýnda, diðer üye devletlerin "ellerinden gelen tüm araçlarla yardým ve yardým yükümlülüðü" olduðunu belirtir.

Türkiye kendisini revizyonist bir devlet olarak kurmaya devam ederken, sadece Yunanistan ve Kýbrýs deðil, daha geniþ Avrupa Birliði de bir cesaret sýnavýyla karþý karþýya kalacak. Hem Brüksel'in hem de Washington'ýn kabul etmesi gereken þey, Türkiye saldýrganlýðýna karþý önemli bir geri adým atana ve bunun bedelini ödeyene kadar meydan okumaya devam edeceðidir.

Burada hem Avrupa Birliði'nin hem de ABD'nin karþýlýklý savunma ve güvenlik garantileri için bir plan hazýrlamasý gerekiyor. Bu, NATO çerçevesi dýþýnda gerçekleþmelidir, çünkü Türkiye'nin NATO içinde veto yetkisi vardýr.

Amerika Birleþik Devletleri, Kýbrýs'ýn Münhasýr Ekonomik Bölgesi'ndeki herhangi bir geminin taciz edilmesine karþý hiçbir toleransý olmadýðýný açýkça belirterek baþlayabilir.

On bir yýl önce, o zamanlar Türk lider Recep Tayyip Erdoðan'ýn danýþmaný olan, bugün ise Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi olan Egemin Baðýþ, Kýbrýs sularýnda faaliyet gösteren Amerikan enerji sektörü gemilerini tehdit etmiþti.

Baǧɪþ,

"Donanmamýz bunun için var. Denizcilerimizi bunun için eðittik. Donanmayý bunun için donattýk. Tüm seçenekler masada veher þey yapýlabilir." ifadelerini kullanmýþtý.

Washington 11 yýl önce böyle bir açýklamanýn ne kadar kabul edilemez olduðunu ve Türkiye'nin kýrmýzý çizgiyi nasýl aþtýðýný açýklasaydý, bugün bu noktada olunmazdý.

Sert bir çizgi çizmenin zamaný geldi. Avrupa Birliði'nin liderliði almasý gerekiyor. Ancak ABD de bu noktada proaktif bir destekleyici rol üstlenebilir. Washington sadece dürüst bir arabulucu olmalý, eþit bir arabulucu deðil.

Çeviri: Adem KILIÇ

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.