‘Radyoaktif bahçe’ için suç duyurusu

06 Aralık 2012 16:40  

 

‘Radyoaktif bahçe’ için suç duyurusu

İzmir’de bir fabrikanın bahçesine gömülen radyoaktif atıklarla ilgili özellikle TAEK’in resmi yazıyla birçok kez resmi makamları uyarmasına karşın harekete geçilmediği iddiasıyla savcılığa başvuruldu

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde yıllar önce kapatılmasına rağmen bahçesine gömülen radyoaktif atıkların tehlike saçtığı belirlenen Aslan Avcı Döküm Sanayi için, gerekli önlemleri almayan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)?ve fabrika sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesi basın açıklaması yapan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin eş sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait Gaziemir’de kurulu bulunan kurşun fabrikasının atıklarını araziye gömdüğünü ve atıkların zehir kusmaya başladığını söyledi.

TAEK’in, alandaki ilk radyasyon tespitini 2007’de yaptığını anlatan Cangı, tespitin ardından, Çevre ve Orman Bakanlığı, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Kaymakamlığı ve belediyesine defalarca rapor gönderildiğini belirtti. TAEK’in raporuna rağmen yetkili ve görevli idareler tarafından hiçbir önlem alınmadığını belirten Cangı, “Yasalarda ilgili kurumların bu durumlarda ne gibi tedbirler almaları açıkça bellidir. Bu nedenle ilgili kurumlar, Türk Ceza Yasası’nın 174. maddesi, ‘Tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması’, 181. maddesi, ‘Çevrenin kasten kirletilmesi’, 257. maddesi de ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçlarını işlemiştir. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Açıklamanın ardından Cangı, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

GREENPEACE: TAEK SADECE YAZI YAZMIŞ

Yazılı açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, “Bulunan Europhium maddesi insan sağlığına son derece zararlı, genetik yapının bozulmasına neden olabiliyor, hamile kadınların etkilenme riski var. Organ hasarlarına, sakat doğumlara neden olabiliyor, kanser yapabiliyor. TAEK’in bu konuda bir an önce bir açıklama yapması gerekiyor. Beş yıldır İzmir’de bulunan radyoaktif maddelerin nasıl bertaraf edileceği konusunda uzun yazışmalar dışında bir şey yapmamış olan TAEK’in Türkiye’nin ilk nükleer santralinin güvenliğini sağlayamayacağı maalesef şimdiden belli oluyor” dedi.

Milliyet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0