Türlerin babası 200 yaşında

12 Şubat 2009 18:28  

 

Türlerin babası 200 yaşında

Bugün tüm zamanların en çok satan kitaplarından Türlerin Kökeni’nde tüm canlıların bir ya da birkaç ortak atası olduğunu anlatan Charles Darwin’in yaşgünü

Bugün, evrim teorisinin yaratıcısı Charles Darwin’in 200. doğum yıldönümü... 

1809’da dünyaya gelen Darwin, 1830’larda doğal seçilim fikrini geliştirdi. Olası itirazlara en iyi şekilde cevap verebilmek için araştırma yapmaya ve kanıt toplamaya başladı. 1858’de Alfred Russell Wallace’dan aldığı bir mektubu okuyunca, Wallace’ın da kendisininkine benzer bir teori geliştirdiğini anladı ve nihayet teorisini yayımlamaya karar verdi. 

Darwin, insan dâhil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştu. Darwin’in fikirleri üzerine inşa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleştirici öğesidir. 

Darwin’in orijinal teorileri modern evrimsel biyolojinin temelini oluşturmakta, hayatın çeşitliliği üzerine birleştirici bir mantıksal açıklama sunmaktadır. 

12 Şubat 1809’da İngiltere’de dünyaya gelen Charles Darwin, Edinburgh Ünivesitesi’nde tıp fakültesine yazılır ama derslere çok ısınamayınca babası Cambridge’de teoloji okumasını ister. Darwin teoloji konusunda başarılıdır ama aklı hep doğa tarihindedir. 

Böceklere olan ilgisi sayesinde botanik profesörü John Stevens Henslow ile tanışan Darwin, bu profesörle arkadaş olur ve hem Henslow’un doğa tarihi dersine yazılır. Kısmen bu dersler sayesinde, 1831’de 10. olarak mezun olur. Darwin 1831 yazını, jeoloji profesörü Adam Sedgwick ile beraber Galler’in jeolojik katmanlar haritasını çıkararak geçirir. 

1831 yılında beş sene sürecek bir Güney Amerika yolculuğuna çıkan Darwin, burada bulunduğu sırada çeşitli araştırmalar yapar ve evine döndüğünde artık ünlü bir doğa bilimcisidir.

200. yıldönümü etkinlikleri 

Darwin Günü yıllık bir kutlama haline geldi. Ayrıca Darwin’in 200. doğum günü ve Türlerin Kökeni’nin yayımlanışının 150. yılı sebebiyle bu yıl tüm dünyada çeşitli etkinlikler yapılacak. New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde 2006’da açılan ve Kuzey Amerika’nın çeşitli kentlerinde tekrarlanan Darwin sergisi, Britanya geneline yayılmış olan Darwin200 etkinlik programı çerçevesinde 14 Kasım 2008 - 19 Nisan 2009 tarihleri arasında Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde açık kalacak. Cambridge Üniversitesi’nde Temmuz 2009’da bir festival düzenlenecek. Darwin’in doğum yerinde ise, yıl boyunca sürecek etkinliklerden oluşan Darwin’s Shrewsbury 2009 Festival’i düzenlenecek. 

Ayrıca Britanya’da, üzerinde 1809 Darwin 2009 yazısıyla çevrelenmiş ve bir maymunla yüz yüze duran Darwin portesi olan, kenarında ise Türlerin Kökeni 1859 / On The Origin of Species 1859 yazısı bulunan iki poundluk özel anma parası basıldı. Koleksiyoner sürümleri belirli bir ücret karşılığında dağıtılacak olan para, yıl boyunca bankalardan ve postanelerden, üzerindeki değer karşılığında temin edilebilecek. 

Eylül 2008’de İngiltere Kilisesi, Darwin’den özür dilemişti: “Seni yanlış anladığımız, sana karşı gösterdiğimiz ilk tepkide hatalı olduğumuz bu sebeple başkalarının da seni yanlış anlamasına yol açtığımız için özür dileriz.”

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0