'Suyun ticarileşmesine hayır' diyenlere plastik mermi ve gaz bombası!..

16 Mart 2009 22:11  

 

'Suyun ticarileşmesine hayır' diyenlere plastik mermi ve gaz bombası!..

Sütlüce Adliyesi önünde gösteri yapanlara polis müdahale etti. Demokratik hakkın kullanılmasına ve yurttaşların alternatif fikirlere erişmesine engel olunmak istendi. "Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu", Adliye’nin önünde kısa bir bekleyişin ardından Dünya Su Forumu’nun yapıldığı alana doğru yürüyüşe geçti. Yolun karşı tarafına geçildikten kısa bir süre sonra polis “suyun satılmasını hayır” şeklinde slogan atanların önünü kesti. Görüşmelerin ardından "Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu" burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Suyun en temel insan hakkı olduğu ve suyun ticarileştirilmesine karşı mücadele edileceği" vurdulandı. Açıklamanın ardından “suyun ticarileştirilmesine engel olmak için yürüyoruz” diyerek forum alanına yürüyüşe geçen topluluğa polis biber gazlı su, gaz bombası, plastik mermi ve coplarla saldırdı. 26 kişinin gözaltına alındığı saldırıda yaralananlar da oldu. Yeşiller: “Dünya Su Forumu’ndaki protestolara tahammülsüzlüğü, polis şiddetini ve gözaltıları kınıyoruz” dedi. Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin'in açıklaması şöyle: 

"İstanbul’da bugün başlayan Dünya Su Forumu’nun açılışı sırasında önce salonda Uluslararası Nehirler (International Rivers) aylemcilerinden Ann Katherine Schneider ve Payal Parikh “Daha fazla çevreye zarar veren barajlar istemiyoruz” pankartı açtıkları için, ardından Forum’un yapıldığı Sütlüce Kongre Merkezi’nin önünde yaklaşık 200 kişilik gruptan 17 kişi “Su Haktır Satılamaz” pankartlarıyla protesto gösterisi yaptıkları için polisin biber gazlı müdahalesinden sonra gözaltına alındılar. 

AKP hükümetinin farklı seslere tahammülsüzlüğü bir kez daha ortaya çıktı. Baraj ve su şirketlerinin öncülüğünde düzenlenen Dünya Su Forumu’nda halkın ve sivil toplumun sesinin kısılması için verdikleri çabayı, bugün demokratik protesto hakkını kullananlara biber gazı ve gözaltılarla müdahale ederek sürdürdüler. Protesto gösterisi yapan Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu’ndan, aralarında yıllardır Munzur’da barajlara karşı mücadele eden arkadaşlarımızın da bulunduğu grubun polis şiddetiyle karşılaşmasını ve gözaltına alınmalarını protesto ediyoruz. Suyun herkese ait temel bir insan hakkı olduğunu, satılamayacağını ve ticari bir mala dönüştürülemeyeceğini söylemek, doğruları ve halkın ortak 
duyarlığını ifade etmektir. Çevresel, sosyal ve kültürel sonuçları yok sayılarak yapılmak istenen Munzur, Ilısu gibi barajlar ekolojik birer cinayettir. Bu gerçeklerin dile getirilmesine bile tahammül edemeyen AKP hükümeti, antidemokratik, düşünce özgürlüğüne tahammülsüz bir yönetim anlayışına sahip olduğunu bir kez daha göstermiştir. 

Herkesi, bu antidemokratik uygulamaları protesto etmeye, Dünya Su Forumu’na değil, Alternatif su forumlarına katılmaya ve kulak vermeye çağırıyoruz.
Gözaltına alınan bütün protestocuların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0