Þiddet nereden gelirse gelsinciler, artýk yettiniz - Ýdris Kardaþ

02 Aðustos 2018 14:54  

 

Þiddet nereden gelirse gelsinciler, artýk yettiniz - Ýdris Kardaþ

Necmettin Yýlmaz, 'da görev yapan gencecik bir öðretmendi. Memleketine giderken yolda 'lýlar tarafýndan durduruldu. Annesinin babasýnýn bakmaya kýyamadýðý bedeni daha sonra Pülümür çayýnda bulundu. Eðitim Sen konuyla ilgili günler sonra açýklama yaptý.

"Kimden gelirse gelsin Eðitim ve Bilim Emekçilerine dönük tüm saldýrýlarý kýnar..."

Kutuplardan birine bu alçak cinayeti ve sonrasýnda bu açýklamayý okutursanýz ilk tepkisi muhtemelen þu olur. Demek ki bu açýklamayý yapanlar örgüte yakýn isimler ve mecbur kaldýklarý için bu açýklamayý yapmýþlardýr.

PKK, DHKPC yada diðer silahlý terör örgütlerinin yaptýklarý her saldýrý sonrasý siyasetçilerden, kurumlardan, devletin ilgili birimlerinden, sanatçýlardan, insan haklarý kuruluþlarýndan, sivil toplum kuruluþlarýndan açýklamalar gelir. Eðer olayýn failini bilmiyorsanýz yada herhangi bir örgüt bu saldýrýyý üstlenmemiþse, söz konusu açýklamalardan saldýrýyý kimin yaptýðýný öðrenebilirsiniz.

Örneðin , ÝHD yada Eðitim Sen bir terör saldýrý sonrasý "kimden gelirse gelsin" diye bir açýklama yapmýþsa saldýrýnýn failinin PKK olduðunu hemen anlarsýnýz. Zira fikirsel olarak ortak olduklarý bir terör örgütünün saldýrýsýna karþý açýkça bir tavýr almaktan kaçýnýrlar. Ölenler arasýnda çocuk olmuþ, kadýn olmuþ, asker yada polis olmuþ onlar için fark etmez. Açýklamayla hem saldýrýyý kýnayýp ahlaki bir mecburiyeti yerine getirmiþ oluyorlar, hem de aslýnda örgütün bu saldýrýsýnýn haklý bir zemini olduðunu vurguluyorlar. Ve sonra yeni bir saldýrý ve ardýndan yeni bir "kimden gelirse gelsin" açýklamalarý ile bu kýsýr döngü devam ediyor. Soran olursa da "kýnadýk iþte daha ne yapalým" diyorlar.

Bu açýklamalarýn temelinde þu var. Örneðin kardeþiniz bir kavgaya karýþmýþ olsun ve siz karakola gidip onu kurtarmaya çalýþýyorsunuz diyelim. Polisleri ikna etmeniz, kardeþinizi bulunduðu zor durumdan çýkarmanýz için "þiddet kimden gelirse gelsin kabul etmeyiz komiserim, kardeþim de olsa" kalýbýný kurmanýz size ahlaki üstünlük saðlayacaktýr. Bu ahlaki üstünlük kardeþinizi bu zor durumdan kurtarmanýz için elinizi güçlendirir.

Dün Hakkari Yüksekova'da gencecik bir anne Nurcan Karakaya ve 11 aylýk güzel bebeði Bedirhan PKK'nýn tuzak bombasýyla þehit edildi. Cenaze töreninde Bedirhan'ýn fotoðrafý bile konamamýþtý, yerine "bebek" yazýlmýþtý. Böylesine alçak bir örgütün bu alçak saldýrýsý karþýsýnda hepimiz yüreðimiz bin bir parçaya bölünmüþ þekildeyken yine "kimden gelirse gelsin" açýklamalarýyla üzüntümüz öfkeye dönüþtü. Bu saldýrý karþýsýnda bile hala bu cümle kalýbýný kurabilen insan haklarý savunucularý, siyasetçiler var bu ülkede.

Misal  Genel Baþkan yardýmcýsý Veli Aðbaba þu cümleyi kurmuþ. "11 aylýk bir bebeði ve annesini hedef alan terörü þiddetle kýnýyorum. Terör nereden ve kimden gelirse gelsin karþýsýnda durmaya devam edeceðiz. Baþýmýz saðolsun." HDP milletvekillerinin tamamý ayný cümle kalýbýný kullanmýþlar, tek tek yazmayacaðým. Bazýlarýnýn profilinde insan haklarý savunucusu yazýyor üstelik.

Mesela daha geçen ay ülkeyi yönetmek için meydan meydan dolaþan  bu kalýbý kullanmasa da PKK'nýn adýný vermekten sürekli kaçýnmýþ. Ayný twitte iki kez "terör örgütü" demiþ ama onun yerine karakter sayýsý tasarrufu saðlayacak PKK'yý kullanmamýþ. Neden bu kaçak güreþ?

Dün öldürülen bebek 11 aylýk. Bir yaþýnda bile deðil. Bir yýl bile yaþamasýna izin vermemiþ alçak bir terör örgütünden bahsediyoruz. Neden ismini veremiyorsunuz? Neden kimden gelirse gelsin söz kalýplarýyla, saldýrýyý aslýnda meþrulaþtýrýyorsunuz? Örgütten mi korkuyorsunuz yoksa sahip olduðunuz sahip olacaðýnýz koltuklarý kaybetmekten mi?

Nasýl bir vicdansýzlýk ki bu küçücük yavrunun durmuþ yüreðini, solmuþ bedenini, kapanmýþ gözlerini, kesilmiþ nefesini umursamýyorsunuz.

Þiddet nereden gelirse gelsin diyenler bu cinayete ortaktýrlar. Bedirhan'ýn katillerini daðda aramayýn. Bu sözü kullananlar kendilerini ifþa ediyorlar, deþifre ediyorlar. Bu þiddeti gerçekleþtiren örgüte fikirsel yada fiziksel yada ideolojik yada siyasi olarak yakýn olduklarýný kabul etmiþ oluyorlar. Katil biziz diyorlar açýkça.

Ýdris Kardaþ/sabah.com.tr

01.08.2018

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0