Kedilerde ishal

06 Temmuz 2009 02:14 / 2524 kez okundu!

 


İyi haftalar dileğiyle yazıma başlamak istiyorum. Bu haftaki konumuz, evcil petlerimizde özellikle sık rastlanan ve sonuçları ölümlere kadar varabilen bir hastalık; ishal.

İshal (diare), oldukça sık rastlanan, mide barsak sisteminin hareket yeteneğindeki bozuklukları sonucunda dışkı miktarının, dışkıdaki su oranının ve dışkılama sayısının artmasıyla karakterize bir semptomdur. 

Kedilerde ishal nedenleri birçok faktöre bağlı olarak meydana gelir: 

Paraziter Hastalıklar
Enfeksiyon Hastalıkları (Bakteriyel-Viral)
Riketsialar
Mantarlar
Fonksiyon Bozuklukları
Zehirlenmeler
Anatomik Değişiklikler (Yapısal-İnfiltratif-Tıkanmalar)
Dolaşım Bozuklukları
İmmun Yetmezlikler
Metabolik ve Organ Hastalıkları
Psikojen Nedenler

Yukarıda saydığımız nedenler tek başlarına ishale sebep olabildikleri gibi yukarıdaki birkaç durumla birlikte ishale sebep olabilmektedir.

Özellikle yavrularda paraziter kontrol, aşılamalar gibi canlının immun sistemini ayakta tutan önlemler alınmadığında ishal gibi durumlar kaçınılmazdır.

İshal, dışkı içeriğinde kötü koku, kan, mukus, renk değişikliği gibi birçok fiziksel özelikleri değişiklik gösteren durumdur.

İshal olan petlerimizde depresif hal, kusma, bitkinlik, deri elastikiyetinde bozulma, karın bölgesinde hassasiyet görülebilir. 

Petimizi bu durumdan korumak için neler yapabiliriz:

-Yavruluğundan itibaren aşılarını aksatmamanız, 

-Özellikle immun sistem yönünden zayıf olan yavrulara immun sistem aktivatörü kullanmak, 

-Yaş grubuna göre kedilerinizi beslemeniz,(içerik olarak kitten bir mama adult ya da seniorlar arasındaki besinsel değişiklikler) yetişkin kedinize yavru maması vermemeniz gibi. 

-Özellikle birikmiş içeriği değişmiş su içmelerine izin vermemeniz, 

-Sürekli kuru mama yemekte olan petlerde dışkı düzenlidir, özellikle dışkı başlayan değişiklikleri Veteriner Hekiminize sorarak nedenleri hakkında bilgi edinin. Çünkü erken teşhis çıkabilecek problemleri en aza indirir. Petimizin sağlıklı yaşamasını sağlar. 

-Özellikle sıcak havalarda petinize konserve mama veriyorsanız uzun süre önünde tutmamanızı tavsiye ederim. Sıcak havayla özellikle protein oranı yüksek mamalar çabuk bozulmakta ve barsak florasını değiştirerek ishale sebep olabilmektedir. 

-Paraziter kontrollerinizi aksatmamanız, 

-Kediler meraklı canlılardır, mutfaklarınızda özellikle açıkta gıda bırakmamalı, kullandığınız çöp kutusunun kapağını sürekli kapalı tutmalısınız. 


Sertan Büte
06.07.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.