Kedilerde Taurin İhtiyacı ve Taurin Eksikliği

07 Ağustos 2009 15:32 / 4050 kez okundu!

 


Kedi diyetlerinde mutlaka bulunması gereken TAURİN aminosülfonik asit olup, proteinlerin peptit zincirlerinin bir parçası değildir ve idrar dışkıyla olduğu gibi atılır.

Sisitin ve methiyonin metabolizması sonucu ortaya çıksa da köpeklerden farklı olarak kediler taurini yeteri kadar sentezleyemezler. Kediler sistinden yeteri miktar taurin sentezleyemezler. Diğer türlerde taurin eksikliğinde bunun yerine kolayca glisin geçebilmektedir. Ancak kediler enzim yetersizliğinden glisini kullanamazlar. Bu yüzden kedilerin diyetlerinde taurin sürekli bulunmalıdır. 

Taurin kolik asitle, vücutta kolestrol regülasyonunda önemli bir basamağı meydana getirir. Bu nedenle Taurin günlük sindirim işlemi sırasında kayba uğramakta, vücutta sentezlenemediği için de gıdalarla alınması gerekmektedir. Yetişkin kedilerin gereksinimi yavru kedilerden daha fazladır. Özellikle süt ile yavrulara geçen Taurine emziren kedilerin daha da ihtiyacı vardır.

Taurin vücutta safra tuzu oluşumunu sağlar. Ayrıca sisteinden sentezlenerek nörotransmitter olarak etki göstererek retinal fonksiyona katılır.

Kükürtlü aminoasitlerden zengin olan diyetler TAURİN yetersizliğinin ortaya çıkışını geciktirir, eksiklik belirtilerini azaltır. Tam yetmezlik birkaç hafta ile birkaç yıla kadar ortaya çıkar.

Taurin yetersizliğinde genelde gözlerde dönüşümsüz retinal bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra gebelik ve emzirme dönemlerinde diyette ihtiyaca yetecek düzeyde Taurin bulunmaması halinde üreme aktivitesinin gerilediği, bazı neurolojik anomalilerin şekillendiği, yavruların yaşama güçlerinin azaldığı, hayatta kalanlarda ise büyümenin gerilediği görülmüştür. Bulgular daha çok sinir sistemi ve iskelette yoğunlaşmaktadır. Kalp kasında gejeneratif değişikliklerle birlikte immun süpresyon (bağışıklığın baskılanması) taurin noksanlğında çıkan diğer tipik belirtilerdendir.

Taurin eksikliğinden korunmak için özellikle kedilerin yaş gruplarına göre beslenmesine özen gösterilmelidir. Gebelik ya da emzirme dönemlerinde ise ihtiyaçlarının fazla olacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 

Veteriner Hekim’in önerdiği şekilde diyetlerin uygulanması birtakım problemlerin çıkmasını engelleyecektir. 

Sağlıklı günler dileklerimle,

Sertan Büte 
Veteriner Hekim
06.08.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.