Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler - 3

28 Eylül 2009 16:16 / 2522 kez okundu!

 


Bu hafta sizlerle kedi ve köpeklerimizde kimyasal zehirlenmeler konusunda paylaşımlarda bulunacağım.

Kemirgenlerle mücadelede kullanılan zehirlerle meydana gelen zehirlenmeler:
Özellikle kemirgenlerle mücadele sonucunda zehiri alan kemirgenin yenmesi ya da zehrin içme ve tüketilen gıdaya bulaşması sonucunda meydana gelebilen, kusma, karın ağrısı, sinirsel semptomlar (uyarıma bağlı olarak ya da uyarım meydana gelmeden bacaklarda titremeler, halüsinasyonlar, ani ataklar) solunum güçlüğü, idrar ve dışkıda kan, iç kanamalar (bazı zehirler etkilerini böyle gösterirler) meydana gelebilmektedir.

Eğer petimizin zehirlendiğinden şüpheleniyorsak ve sinirsel bulgular (titremeler, halüsinasyonlar gibi) başladıysa kesinlikle KUSTURMAK için zaman kaybetmeyiniz. Hemen bir battaniyeye sarıp Veteriner Hekiminize gidiniz. Evinizde ya da bahçenizde kemirgen mücadelesi için kimyasal maddeler kullandıysanız kullandığınız kimyasalın içeriğini belirten paketi mutlaka yanınızda götürünüz. Çünkü özellikle kemirgen mücadelesinde pekçok değişik etken kimyasal kullanılmaktadır.

Kurşun içeren kimyasallarla meydana gelen zehirlenmeler:
Boyalar, piller, borular, cam macunu, lehim gibi maddeler kurşun içermektedir. Özellikle genç kedi ve köpeklerde sık rastlanan bir durumdur. Zehirlenme erken ya da geç görünebilir. Yani zehirli maddenin bulduğu ortamda günlerce zehrin alınması ya da tek seferde zehirleyici dozda zehrin alınması sonucu gözlemlenir.

Sinirsel nöbetler, aşırı duyarlılık, sürekli havlama, histeri nöbetleri, uyuşukluk ve körlük gözlenebilmektedir. Eğer bu tarz maddeler yediğini ya da kemirdiğini düşünüyorsanız HEMEN KUSTURUN ve en kısa sürede yediği maddeyi Veteriner Hekiminize bildirerek müdahalesini kolaylaştırın.

Fosfor içeren kimyasallarla meydana gelen zehirlenmeler:
Havai fişekler, kibrit ve kibrit kutularında bulunur. Özellikle kusma, kramplar, karın ağrısı gibi belirtiler gözlenir.

Antifriz Zehirlenmesi:
Antifriz içinde bulunan Etilen Glikol’in tadı kedi-köpekler için çekicidir. İçilmesi durumunda özellikle sinirsel depresyon, sarhoş gibi yürüme, koma gibi durumlar görülmekte kısa sürede ölümlere neden olabilmektedir. Böbrekler üzerine harabiyeti çok fazladır. Zehirlenmeyi atlatanlarda böbrek yetmezliği devam edebilmektedir.

Korrozivler (Asitler ve Alkaliler):
Yakıcı ve dağlayıcılar ev temizleme ürünleri ve solventlerde bulunabilmektedir. Ağız, burun, yemek borusu ve mide de yanıklara neden olurlar. Bu tarz bir kimyasalı içtiğini görürseniz öncelikle panik yapmayın ve KESİNLİKLE KUSTURMAYIN. Kusturmaya çalıştığınızda ağızdan mideye giden yakıcı dağlayıcı madde mide asidiyle etkisini güçlendirmiş mide ve ağızda harabiyeti attırmış olabilirsiniz. Aldığı kimyasalın etiket içeriğini okuyun ve Veteriner Hekiminizi arayarak o anda yapılabilecek (içilen asidik ise bazik ya da bazik ise asidik verip nötrlemek gibi) durumları mutlaka uygulamaya çalışın.

Petrol ürünleri (Benzin, gazyağı gibi):
Bu uçucu sıvılar koklandığında ya da aspire edildiğinde özellikle solunum yollarında irkiltilere neden olabilmektedir. Kusma, nefes almakta güçlük, titremeler ve konvulzyonlar. Solunum bozukluklarına bağlı koma görülebilir.

İyi haftalar dileklerimle, 


Veteriner Hekim Sertan BÜTE
28.09.2009


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.