Kedi ve Köpeklerde İklim Değişikliğinin Yarattığı Stres ve Sorunlar

06 Ekim 2009 01:10 / 2846 kez okundu!

 


İklim değişiklikleri dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için bir dizi değişikliklerin meydana geldiği bir süreçtir.

Bu geçiş süreci, metabolizmadan vücut davranışlarına kadar özellikle immun sistemi etkisine almakta ve bu süreçte vücut yorgun düşmektedir. Bu değişiklikler yalnızca biz insanlarda değil, çevremizde yaşayan ya da bizimle aynı ortamı paylaşan petlerimizde de gözlenmektedir.

Hava sıcaklığında ve neminde meydana gelen değişimler beraberinde birtakım sorunları da getirir. Özellikle yavru kedi ve köpeklerimizde dikkat etmemiz gereken bazı hususlara uymamız, onların olumsuz etkilenmelerini önlemeye yardımcı olacaktır.

Öncelikle yavru kedi ve köpeklerimizin aşılama zamanlarını unutmayınız. Aşılama bağışıklığı güçlendiren bir durumdur. Bu dönemlerde immun sistem aktivatörlerini de kullanabilirsiniz.

Mutlaka soğuk havalarda sıcak tutacak, yerden soğuk almalarını engelleyecek malzemeden bir yatak edinin. Kedi ya da köpeğinizin boyutlarına uygun, (kediler kapalı yerlere girmeyi severler) polar veya peluş, yıkanabilir ürünleri tercih edin.

Kedi ve köpeklerimiz için özellikle alışık olduğu ortamlar çok önemlidir. Sıcaklık farkının çok fazla olduğu zamanlarda (özellikle geceleri) kıyafet giydirebilirsiniz.

Soğuyan hava beraberinde solunum sistemi hastalıkları, gastro-enteritler, böbrek ve idrar kesesi enfeksiyonlarının görülme sıklığı artar. Burun akıntısı, kusma, ishal, ağrı ve iştahsızlık gibi durumlarda mutlaka hemen Veteriner Hekiminize başvurunuz...

Beslenme durumlarına bağlı olarak mevsim geçiş dönemlerinde deride kepeklenme, kıllarda dökülme meydana gelebilmektedir. Bu dönemlerde omega yağ asitlerince zengin mamaları kullanmanız ya da katkı olarak kullanmanız immun sistemi destekler, kıl sağlığına olumlu etkiler yapar.

Soğuyan havalarda kedi ve köpeklerimizin hava akımında kalmamasına, yağmurda ıslanmışlarsa petlerimizi mutlaka iyice kurutmaya dikkat etmeli, vücudun ıslak kalmamasına özen göstermeliyiz.

Balkonumuzda pet besliyorsak barındıkları kulübenin rüzgar almamasına dikkat ediniz. 

İyi haftalar dileğiyle,
 
Veteriner Hekim Sertan BÜTE
06.10.2009





 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.