KÖPEKLERDE KULAK ENFEKSİYONLARI
27 Ocak 2010 17:15 / 3001 kez okundu!
Köpeklerde kulak, dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulak olarak sadece işitme görevinde olmayan vücudun denge merkezine sahiptir. Köpeklerde kedilere oranla daha fazla kulak enfeksiyonları gözlenmekte olup, nedeni ise köpeklerde kulak yapısının uzun ve dirsekli bir yapıda olmasındandır.
Köpeklerde kulak enfeksiyonlarının sebepleri başında enfeksiyonlar, özellikle gıdaya bağlı alerjiler, pisi pisi otları gibi kulak yolunda yabancı cisimler, keneler, uyuz etkenleri, kulak yoluna invaze olmuş mantarlar kulaklarda problem çıkarmaktadır. Normal kulak florasında bulunan bakteriler enfeksiyon yaratan bakterilerdir, üremeleri, kolonizasyonları için uygun ortam olduğunda enfeksiyon başlar.
Kaşımanın yaratmış olduğu harabiyetle kulak yolundaki yangısel olaylar (akıntının artması gibi), sonucunda tıkanma oluşur. Kulak yolunun ventilasyonunu (havalanması) engelleyen tıkanma ile enfeksiyon bakterileri için bulunmaz bir ortam hazırlanmış olur.
Meydana gelen enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde sürekli ilerleyici özellikte olup, dış kulaktan orta kulağa yayılabilir. Orta kulağa yayılarak kulak zarı yırtılmalarına sebep olabilen enfeksiyon neticesinde işitme kaybı da yaşanmaktadır. Enfeksiyon iç kulağa yayıldığında denge merkezini etkileyerek sallantılı yürüyüş, kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kulak enfeksiyonlarında, özellikle kulak kepçesinde kaşımaya bağlı bölgesel tırnak yaraları, kötü koku, koyu renk içerik, orta ve iç kulağa yayılan enfeksiyonlarda ağrı, ateş, iştahsızlık, bazen kusma, denge bozuklukları, sallantılı yürüyüş, özellikle ileri enfeksiyonlarda kulağın ve başın sürekli sallanması ve eğri tutuşu gözlemlenmektedir.
Daha çok sarkık kulaklı ırklarda; Cocker, Golden Retriver gibi kulağın havalanmasını engelleyen durumlarda dikkatli olunmalı, özellikle yaz aylarında park, bahçe gibi pisi pisi otlarının yoğun olduğu yerlerde gezdirildikten sonra kulaklarının kontrol edilmesi unutulmamalıdır. Eğer pisi pisi otu görüyorsanız öncelikle ulaşabileceğiniz yerde ise alın. Ancak ulaşamayacağınız yerde ise kulağı irrite etmeyin ve hemen bir Veteriner Hekime giderek sorunsuzca alınmasını sağlayın.
Meydana gelen enfeksiyonlarda Veteriner Hekiminizin önerdiği ilaçları zamanında ve günü gününe mutlaka kullanın.
Bölgesel ilaç uygulamaları yanında enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak sistemik ilaçlar da kullanmanız gerekebilir.
İyi haftalar dileklerimle,
Sertan Büte
Veteriner Hekim