KEDİLERDE KULAK ENFEKSİYONLARI (OTITIS EXTERNA - MEDIA-INTERNA)

03 Ocak 2010 20:54 / 8207 kez okundu!

 


Kulak enfeksiyonları, oluşmuş olduğu bölgeye göre dıştan içe doğru dış kulak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu ve iç kulak enfeksiyonu olarak 3 kısımda incelenir.

Özellikle kedilerde kulak kepçesi küçük ve dik olduğu için köpeklere nazaran dış kulak enfeksiyonları daha az gözlenmektedir. Ancak özellikle kulak uyuzu, kedilerde dış kulak enfeksiyonu için çoğunlukla görülen bir durumdur. Otodectes cynotis, yavru ve yetişkin kedilerde görülen kulak uyuzunun başlıca etkenidir. Bazı alerjik kediler sürekli kaşınmayla dış kulak yolunun tahribatına bağlı olarak bu parazitin yerleşmesine neden olabilirler. Tedavide de özellikle dikkat edilmesi gereken kulaktaki enfeksiyon değil, enfeksiyona zemin oluşturan alerjinin çözülmesidir.

Nadiren de olsa kulak yoluna kaçan parçalar, toz ve toprak kedilerde dış kulak yolu enfeksiyonunu başlatabilir.

Hormonal yetmezlikler özellikle deri ve kulak problemlerinin ortaya çıkmasında çok büyük rol oynarlar.

Mantar ve bakterilerin oransız üremesine izin vermeyen sağlıklı kulakta alerjiler, hormonal bozukluklar kulağı hassas hale getirmekte ve kulağın Ph’sının değişmesine, beraberinde de enfeksiyon etkenlerinin (birçok bakteri ve mantar) yerleşmesine neden olmaktadır.

Orta kulak enfeksiyonlarına baktığımızda sebepleri arasında tedavi edilmeyen dış kulak yolu enfeksiyonları, kulak zarının zarar görmesine bağlı oluşan durumlarda ortaya çıkar. Genellikle tek taraflı başlayan enfeksiyon zamanla yani kronikleşmeye bağlı olarak her iki kulakta da gözlenebilir. Özellikle kulak zarı yırtılmalarına bağlı olarak meydana gelen durumlarda bakteriler burada üreyerek enfeksiyonu şiddetlendirir.

Tedavisi yapılmayan dış kulak ve orta kulak enfeksiyonları daha da derinlere yayılarak iç kulak enfeksiyonlarına neden olmakta, tedaviyi güçleştirmektedir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kulaklarda kaşınma (tek taraflı ya da her iki kulakta da)
Kötü koku ve koyu renkli akıntı (özellikle yapışkan ve çok kötü kokulu)
Kulak kepçesinde sıcaklık ve kızarıklık
Uyuza bağlı olarak kulak kıllarında dökülme
Kulak kepçesi üzerine deride kepeklenme
Kafayı sallama
İleri aşamalarda işitme kaybı ve denge kaybı
Özellikle iç kulağa kadar yayılan enfeksiyonlarda beraberinde sistemik enfeksiyonların ortaya çıkması
Kusma
Denge kaybına bağlı olarak enfeksiyonlu kulak tarafına kafayı eğme




Kulak enfeksiyonu tespit edilen kedilerde Veteriner Hekimin tavsiye ettiği tedaviyi uygulayınız.

Kulak enfeksiyonları gerçekten sabır ve uzun tedavi gerektirebilen enfeksiyonlardır.


Hayvan dostlarımızla birlikte, sağlıklı ve mutlu bir 2010 yılı diliyorum.


Sertan Büte
Veteriner Hekim
03.01.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
03 Ocak 2010 16:57

hurkus

Kedinizde kulak enfeksiyonu varsa tedavisi sırasında gerçekten çok sabırlı olmanız gerekiyor. Bu süreç hem uzun sürebileceği için hem de tedavi sırasında kediniz sizden uzaklaşabileceği için.

Geçtiğimiz yaz, İstanbul'da yaşarken Kadıköy/Bahariye'de sokaktan alıp sahiplendiğim Juno'nun kulak ve ağzındaki kötü koku ve akıntı nedeniyle Sertan bey muayene etti ve Juno'nun tek kulağında kulak enfeksiyonu olduğunun teşhisini koydu. Tedavi boyunca çok sabırlı olmam gerektiğini, tedaviyi yarım bırakmamamı sıkıca tembih etti.

Ben ne yaptım; Juno benden sürekli kaçıp saklanıyor ve artık yanıma bile gelmek istemiyor diye dayanamayıp, tedaviyi bırakıverdim. Bir de temizlik hastası Junu - Başak burcu sanırım :) - tüyleri damlalar nedeniyle yağ olduğu için daha da mutsuz olmuştu. Yaz olduğu için de tam bir kabus gibiydi. Kışın tedavisine tekrar başlayacağıma söz verdim.

Yaklaşık 15 gündür kullanıyorum damlalarını, yine benden kaçıyor ama ben geçen defaki gibi duygusal davranmamaya çalışıyorum. Damlaların ardından sevdiği yiyecek var ondan veriyorum. Damlalardan sonra ve gün içinde baş ve kulak bölgesine uzun uzun masaj yapıyorum. Zaten o da bunun için kucağıma kendi isteğiyle geliyor artık.

Kulağından ve ağzından şimdilik kötü koku gelmiyor. Bakalım, yakında kontrolümüz var... Sevgili Sertan Büte'den affferimm alacak mıyız?

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.